jackfruit-header

Wat is Jackfruit?

Het groeit het hele jaar door aan grote bomen in Thailand, zo ook in de tuin van onze boerin Khun Nipalin: Jackfruit! Deze fruitsoort, lokaal ook wel ‘Thong Prasert’ genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is.

Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur. Net echt!  En dat zorgt ervoor dat hij de ideale gangmaker is op het menu van een veganist, vegetariër, flexitariër maar ook van de vleesliefhebber die soms eens wat anders wilt proberen. Kortom: voor iedereen die van lekker en makkelijk eten houdt!

Bananenbloesem in blik

 

Young Jackfruit, Pulled jackfruit en Bananenbloesem

We hebben twee varianten Jackfruit: Young Jackfruit en Pulled Jackfruit. Pulled Jackfruit is bedoeld voor gerechten waar je anders zelf de jackfruit stukken moet ‘pullen’. Ideaal als vulling voor bao buns, taco’s of als topping voor over je pizza! Wil je liever een stoofpotje maken of saté? Kies dan voor Young Jackfruit in stukjes.

Na het grote succes van Jackfruit, hebben we ook een andere vangst uit Thailand naar Nederland gehaald: bananenbloesem. Deze bloem staat bekend als hét plantaardig alternatief voor vis, door zijn neutrale smaak en zachte structuur. De bananenbloesem is de paarse bloem die onderaan een bananentros groeit. Je kunt ‘m stomen of koken en doordat het makkelijk smaken opneemt kun je het heel goed marineren en kruiden. Er zijn zeeën van toepassingen zoals makreelsalade, paella of Thaise viskoekjes. Of frituur het net zoals vissticks, voor de echte lekkerbekken onder ons!

Hoe bereid je jackfruit?

Het meest bekende recept is misschien wel vegan pulled pork, waarbij je het varkensvlees vervangt door draadjesvlees van jackfruit. Maar ook Mexicaanse jackfruit nacho’s, Indonesische jackfruit rendang, Vietnamese jackfruit bao buns of een Hollands jackfruit stoofpotje maak je net zo lekker (of nóg lekkerder) met de grote groene vrucht. Maar hoe bereid je jackfruit? We hebben alvast een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje staan. Zo kun je direct aan de slag in de keuken met dit vezelrijk vleesalternatief.

Voordat je aan de slag gaat met jackfruit: Giet het blik jackfruit eerst in een vergiet en spoel de stukjes af met koud water. Net zoals als bij augurkjes in het zuur gebruik je de brine (vocht) niet. Ben je het vergeten af te spoelen? Geen probleem! Maar het wordt nog lekkerder als je dat wel doet.

Jackfruit saté

Jackfruit Challenge

Wil je zelf de smaak, textuur en eindeloze mogelijkheden van jackfruit ontdekken? Doe mee met de #JackfruitChallenge en maak van je favoriete vleesgerecht een jackfruitvariant. Eet smakelijk!

Wij vinden het leuk om jouw creaties terug te zien, dus tag ons in jouw social post! Als je vragen hebt over het bereiden van jackfruit, neem dan contact met ons op via info@fairtradeoriginal.nl of onze socials.

Wil je voor je aan de slag gaat met jackfruit eerst wat kooktips? Onze product manager Lisette vertelt in haar blog alles over koken met jackfruit.

Hun jackfruit

Onze Jackfruit komt uit Thailand. De boeren die het verbouwen, maken deel uit van de Fairtrade-gecertificeerde groep ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die al sinds 2007 fairtrade ananas en mango voor Fairtrade Original verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit.

Een van de Thaise boeren die onderdeel is van deze groep is Khun Nipalin. Misschien herken je haar naam, want Khun Nipalin is naast jackfruitboerin vooral bekend als onze ‘ananaskoningin’. Ze is sinds het begin lid van de Fairtrade Pineapple Growers Group en zit momenteel ook in het bestuur.

Deze powervrouw is één van de ondernemende vrouwelijke boeren, is zeer betrokken bij discussies en de toekomst van de Fairtrade Group. Ze heeft 2 boomgaarden met hierop in totaal 1000 bomen. Daarmee kan ze maar liefst 17.000 kg jonge groene jackfruit leveren op jaarbasis! Ze begon 7 jaar geleden met het verbouwen van de grote groene vrucht en ziet dit als een aanvullend inkomen bovenop haar fairtrade ananassen en mango’s.

Thaise boer Khun Payoon Koedphocha (Khun is een beleefdheidsvorm) begon 6 jaar geleden met het verbouwen van jackfruit en heeft momenteel 300 bomen. Hij begon met het verbouwen van de vrucht omdat de bomen milieuvriendelijk geteeld kunnen worden. We zijn inmiddels al zover dat we samen met de boeren aan het onderzoeken zijn of de overstap naar biologische variant gemaakt kan worden!

Onze jackfruit

Hoewel de oorsprong in India ligt, vind je de vrucht tegenwoordig overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. De boom kan groeien tot wel 20 meter en de vruchten zijn ook indrukwekkend groot: 5-40 kg! Na 3 tot 3,5 jaar groeien de eerste vruchten aan de boom. De boom is relatief eenvoudig in onderhoud, hoewel hij wel liefde en aandacht nodig heeft.

De stengels moeten schoon gehouden worden en de kleine vruchten moeten verwijderd worden om ruimte te geven voor de andere vruchten. Juist deze kleine, jonge vruchten worden nu voor ons in blik verpakt. Zo krijgt nu elke vrucht – klein of groot – een bestemming.

Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation. De boerencoöperatie en de fabriek werken nauw samen: op basis van de verwachte verkopen maakt de fabriek een inkoopplan en communiceert dit met de boeren, zodat ze hun oogst kunnen plannen.

Impact

Voor de boerengroep is deze fruitsoort als extra product heel interessant, omdat het hun inkomen verhoogt. Door het aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen zij bovenop de marktprijs een extra Fairtrade premie van 15%. Daarnaast kunnen de boeren met deze nieuwe toevoeging aan het assortiment, hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas of mango oogst mislukken.

Ook voor de verwerker Samroiyod biedt de vrucht veel kansen. Jonge jackfruit in blik is een nieuw product in hun fabriek. Doordat wij het bij hen laten verwerken en inblikken, kunnen ze nu ook met dit product de boer op in andere landen. Dit biedt dus voor Samroiyd nieuwe exportkansen buiten Nederland!

Door het initiatief van Fairtrade Original om samen met Samroiyd jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft het versneld een fairtrade standaard gekregen waardoor het nu als fairtrade product – dus onder eerlijke voorwaarden – verhandeld kan worden.

Alle voordelen van Jackfruit

  • 100% plantaardig
  • Bron van vezels
  • Met de bite van vlees
  • Handgeoogst in Samroiyd, Thailand
  • De eerste Jackfruit in blik in de supermarkt!
  • De verpakking is eindeloos recyclebaar
  • In tegenstelling tot veel andere vleesalternatieven, bevat Jackfruit geen gluten!

Naast ‘Thong’ wordt jackfruit in Thailand ook wel ‘kanoen’ genoemd. Dat woord heeft een speciale betekenis: in het Thais betekent het ‘ondersteuning’, en dat is ook de reden waarom je vaak deze fruitboom (alleen) achter het huis van een boer ziet. De wortels van de boom zorgen ervoor dat de woning als een huis blijft staan.

Khun Nipalin haalt behendig de grote groene vruchten uit de boom

Jackfruit kopen?

Je koopt jackfruit in blik van Fairtrade Original in de schappen bij jouw Albert Heijn (ook online), BOON’s markt, SPAR en DEEN bij de peulvruchten. En dat is bijzonder want we zijn de eersten die deze jonge veelzijdige fruitsoort in de schappen van de supermarkt introduceren. Hoef je niet meer naar de toko om een blik te kopen! Lekker makkelijk.

Kookboek

We hebben goed nieuws voor alle jackfruitfans: samen met Uitgeverij Good Cook en receptmaker Jessica Lek lanceren wij het allereerste jackfruitkookboek van Nederland! Van Aziatische, Vietnamese tot Mexicaanse gerechten: de hele wereldkeuken komt aan bod in een bundel van ruim 30 recepten met deze grote groene veelzijdige vrucht. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel, kookwinkel, WAAR en Wereldwinkels en online onder andere via: Bol.com, Bruna, Libris Boekhandels, AKO, Bookspot en kookwinkel Oldenhof.

Gratis receptinspiratie? Bekijk alle recepten!

 

De lancering van Jackfruit in het kort

Lees hier het persbericht over de eerste lancering van jackfruit in blik in de Nederlandse supermarkt!

Youtube video
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.