1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1)
Loading...
4 personen
55 min.
Vegetarisch
Fairtrade Original + Good Cook - recept Gele Curry jackfruitkookboek

Sneak peek! Van maandag 9 tot en met vrijdag 15 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Samen met uitgeverij Good Cook lanceren we het allereerste jackfruitkookboek van Nederland met meer dan 30 uiteenlopende recepten van Jessica Lek. Van baobroodjes gevuld met in hoisinsaus gewokte jackfruit en groenten, een pretzel met frisse jackfruitspread tot smokey jackfruitgyros met tzatziki. In een dumpling of ravioli, door hummus of falafel, op een plaattaart of sandwich, in een curry of soep – het komt allemaal aan bod in het boek. Wil jij alvast een voorproefje? Probeer dan deze gele curry met jackfruit en mungbonen. 

Ingrediënten

  • 2 cm verse kurkumawortel, geschild

  • 3 cm gemberwortel, geschild

  • 3 teentjes knoflook, gepeld

  • 2 limoenblaadjes, nerf verwijderd en flinterdun gesneden

  • 4 el plantaardige olie

  • 1 el gekneusd mosterdzaad

  • zout

  • ½ tl chilivlokken

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 aubergine, in blokjes

  • 250 ml groentebouillon

  • 150 gr gele mungbonen

  • 4-6 currybladeren (toko)

  • 2 pakjes okra, in stukken

  • groenten naar keuze (bijvoorbeeld sperziebonen, sojabonen en spinazie, geblancheerd)

  • 4 el hangop van geitenyoghurt (optioneel)

  • 4 el gepeld hennepzaad, ter garnering

  • 50 g ongezouten pistachenoten, grofgehakt, ter garnering

  • sap van 1 (kaffir)limoen, ter garnering

  • platbrood, om erbij te serveren

  • mango-piccalilly, om erbij te serveren

En van fairtrade original:

Bereidingswijze

  1. Maal de kurkuma, gember, knoflook en limoenblad in een vijzel tot een fijne pulp. Schenk er de olie bij, strooi er het gekneusde mosterdzaad bij en roer tot een egale pasta.

  2. Scheur de jackfruit met je handen boven een kom en meng met de gele specerijenpasta. Breng verder op smaak met zout en chilivlokken.

  3. Verhit 3 eetlepels kokosolie in een hapjespan en fruit er de ui in. Schep er na 3 minuten de aubergineblokjes bij. Bak al omscheppend zo’n 5 minuten en voeg er dan de jackfruit aan toe. Zet het vuur hoger en roerbak 6 tot 8 minuten. Blus af met de bouillon en schenk er de kokosmelk bij.

  4. Voeg er de mungbonen en currybladeren aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de curry in ca. 35 minuten zachtjes gaarkoken, of tot de bonen uit elkaar vallen. Voeg zo nodig extra kokend water aan de curry toe als er niet meer genoeg vocht is om de bonen te laten garen.

  5. Bak de okra in een andere koekenpan in 2 eetlepels kokosolie krokant. Schep de gele curry in 4 kommen. Geef er de okra, nog wat extra groenten naar keuze en eventueel geitenhangop bij. Garneer met het hennepzaad en pistachekruim en knijp er wat limoensap over uit. Lekker met platbrood en mango-piccalilly.

Uit: Jackfruit | Auteur: Jessica Lek | ISBN: 9789461432322 | €14,95 | Verschijningsdatum: 5 maart 2020

Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken wij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.
Lees meer over ons.