1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42)
3-4
30 min. + 60 min. wachttijd
rendang jackfruit

Rendang van jackfruit, kan dat? Ja! Wist je dat rendang misschien wel het meest bekende gerecht is uit Indonesië? Oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar het gemaakt wordt van rundvlees. Inmiddels bestaan er vele varianten – van eend, kip en ook jackfruit. Vlees heeft van zichzelf natuurlijk al veel smaak, de jonge jackfruit wordt vooral om zijn vlezige structuur gebruikt en daarom voegen we in dit recept wat extra smaakmakers toe aan de boemboe. Schrik niet van de bereidingstijd. Van de 90 minuten is ongeveer 50 minuten wachttijd. Liever iets met vlees? Lees dan ons recept met rundvlees.

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie

  • 3 tenen knoflook, gehakt

  • 2 uien gesnipperd

  • 3 cm verse gember, geraspt

  • 1 rode peper, gehakt

  • 2 tl laos

  • 1 tl kurkuma

  • 10 gr gedroogde paddenstoelen (shiitake of eekhoorntjesbrood)

  • 2 tl komijn

  • 2 tl korianderpoeder

  • 1 stengel citroengras, gekneusd

  • 2 laurierblaadjes

En van fairtrade original:

atjar van rodekool

  • 1/4 rodekool, in dunne repen
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 40 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels

Bereidingswijze

  1. Verwarm voor de rendang de olie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook, rode peper en gember erbij en fruit deze glazig. Roer de laos, kurkuma, komijn en korianderpoeder erdoor en bak al roerend ongeveer een minuut mee.

  2. Giet de kokosmelk over het geheel en doe daar de citroengras en laurier bij. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.

  3. Voeg de jackfruit en de gedroogde paddenstoelen toe en roer goed door.

  4. Laat de rendang  op het laagste pitje een half uur pruttelen met de deksel op de pan. Verwijder dan de deksel en laat nog ongeveer een half uur pruttelen  tot de jackfruit mooi uit elkaar valt en alle smaken van de rendang heeft opgenomen.

  5. Verwijder voor serveren de citroengras en de laurier blaadjes

  6. Doe voor de atjar van rodekool de azijn met de suiker en de specerijen in een pan en verwarm zodat de suiker oplost. Draai het vuur uit en laat afkoelen.

  7. Giet het azijnmengsel over de fijn gesneden rodekool, hussel door elkaar en zet weg tot gebruik. Serveer de rendang met rijst, de atjar en eventueel wat fijngehakte selderij. Voila, je rendang van jackfruit is klaar. Selamat Makan!

Smaak begint bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten en de zon het fruit rijpt.
Lees meer over ons