1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
90 min.
rendang jackfruit

Rendang van jackfruit, kan dat? Ja! Wist je dat rendang misschien wel het meest bekende gerecht is uit Indonesië? Oorspronkelijk afkomstig uit West-Sumatra, waar het gemaakt wordt van rundvlees. Inmiddels bestaan er vele varianten – van eend, kip en ook jackfruit. Vlees heeft van zichzelf natuurlijk al veel smaak, de jonge jackfruit wordt vooral om zijn vlezige structuur gebruikt en daarom voegen we in dit recept wat extra smaakmakers toe aan de boemboe. Schrik niet van de bereidingstijd. Van de 90 minuten is ongeveer 50 minuten wachttijd. Liever iets met vlees? Lees dan ons recept met rundvlees.

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 1 teen knoflook

  • 3 el zonnebloemolie

  • 2 tl komijn

  • 6 blaadjes citroenblad (verkrijgbaar bij de toko)

  • 2 stengels citroengras (ook wel sereh genoemd)

  • 10 gr gedroogde paddenstoelen (shiitake of eekhoorntjesbrood)

  • 1 el ketjap manis (zoete ketjap)

  • 200 ml water

  • 40 gr geraspte kokos

En van fairtrade original:

atjar van rodekool

  • 1/4 rodekool
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 40 gr suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels

Bereidingswijze

  1. Giet de jackfruit af, spoel het onder de kraan goed af en laat uitlekken in een vergiet.

  2. Snipper de ui en de knoflook. Verhit drie eetlepels zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui op laag vuur zacht. Voeg de knoflook, boemboe en overige specerijen toe en roerbak het geheel een paar minuten zodat de smaken vrijkomen.

  3. Voeg de jackfruit, de kokosmelk, de gedroogde paddenstoelen en het water toe en laat het geheel een uur pruttelen op zacht vuur. Hou het eerste half uur de deksel op de pan, verwijder dan, voeg de zoute en zoete ketjap toe en laat nog een half uur zachtjes koken en laat het vocht zeker tot de helft verdampen.

  4. Rooster de kokosrasp op laag vuur in een droge koekenpan tot hij goudbruin kleurt. Roer tussentijds met een houten lepel en pas op dat de rasp niet verbrandt.

  5. Voeg de rasp vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de rendang – hou wat achter voor garnering.

  6. Doe voor de atjar van rodekool de azijn met de suiker en de specerijen in een pan en verwarm zodat de suiker oplost. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Snij de rodekool in dunne repen. Giet het azijnmengsel erover, hussel door elkaar en zet weg tot gebruik.

  7. Serveer de rendang met witte rijst en atjar en eventueel wat fijngehakte selderij. Voila, je rendang van jackfruit is klaar. Selemat Mekan!

Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken wij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.
Lees meer over ons