1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2)
Loading...
4 personen
25 min.
30 minuten of korter
Hoofdgerecht
Indonesisch
Vegetarisch
Masakan bunga pisang

De queen of culinary treasures; Jonneke de Zeeuw a.k.a Mooncake kookte samen met Sri van Warung Barokah Masakan bunga pisang en legde het vast op video (even naar beneden scrollen dus)! Masakan bunga pisang is een smaakvol Sumatraans gerecht met bananenbloesem én jackfruit. Het gerecht is rijk en romig door de kokosmelk en dankzij de verse kruiden en specerijen gaat je keuken heerlijk geuren – bijna alsof je in Indonesië bent. Maak het gerecht compleet met onze originele krupuk en een lepel sambal voor als je van een beetje pit houdt. Selamat makan!

Ingrediënten

  • 2 sjalotten, fijn gesneden

  • 4 knoflooktenen, fijngesneden

  • 1el kunyit (kurkuma) – verse kunyit kan ook dan wordt het gerecht sneller geel en dat wil je

  • 4 djeruk purut blaadjes (Indonesisch laurier)

  • 6 rawit voor in de vijzel (minder of meer naar smaak)

  • 5 rawit voor de sier

  • 2-3 kemirinoten fijngemalen

  • 2 stengels sereh

  • 1 el vegetarisch bouillonpoeder

  • Kroepoek

  • Zout

  • Flinke scheut olie

  • Optioneel: gebakken uitjes ter garnering

Bereidingswijze

  1. Bereid de rijst volgens de verpakking.

  2. Vijzel de 6 rawits met een beetje zout. Dan wordt het te vijzelen oppervlak wat ruwer en daardoor vijzel je beter. Kneus de sereh, gebruik daarvoor ook je vijzel. Trek de steeltjes uit de djeruk purut blaadjes voor extra veel smaak. Vijzel de kemirinoten.

  3. Spoel de jackfruit en bananenbloesem heel goed om en zet apart.

  4. Voeg een flinke scheut olie toe aan je wok en laat warm worden. Voeg de fijngesneden sjalotten toe en bak een minuutje. Voeg de knoflook toe. Als de knoflook begint te ruiken voeg je de djeruk perut, de gevijzelde rawit, de sereh en de kemirinoten toe. Met wat water kun je zorgen dat alle restjes van de vijzel afkomen en die ook nog toevoegen aan je wok.

  5. Voeg de jackfruit en bananenbloesem toe. Wok, wok, wok. Voeg de kokosmelk toe. Voeg de kunyit toe en het bouillonpoeder. Zorg dat het gerecht echt geel wordt. Laat een minuut of 10 stoven. Voeg de rawit nog toe vlak voor het opdienen, die zorgen voor een mooi kleurcontrast met het gele gerecht. Serveer met rijst en strooi er nog wat gebakken uitjes over.

Benodigde keukengerei: wadjan (wokpan) en een cobek (Indonesische vijzel of – voor de snelle chefs onder ons – een food processor)

Youtube video

Deel dit Recept!

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.