koken met jackfruit
Lisette Brouwers
Product Manager
30 januari 2019

Jackfruit is een Aziatische fruitsoort met een vlezige structuur. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En dat zorgt ervoor dat hij de ideale gangmaker is op het menu van een veganist, vegetariër, flexitariër maar ook van de vleesliefhebber die soms eens wat anders wil proberen. Kortom: voor iedereen die van lekker en makkelijk eten houdt!

Product Manager Lisette geeft in deze blog uitgebreid antwoord op de vraag: hoe kook ik met jackfruit?

Hoeveel jackfruit heb ik nodig voor een gerecht?

Als ik een curry of stoofgerecht maak, dan heb ik voor mijn gezin met man en twee kinderen twee blikken nodig.

Kan ik jackfruit uit blik direct gebruiken?

Open het blik en giet de inhoud in een vergiet zodat het vocht uit het blik loopt. Spoel vervolgens de stukjes jackfruit af met koud water net zoals bij kikkererwten en linzen.

Kan ik alle stukjes jackfruit eten?

Je kunt alle jackfruit in het blik eten. Soms kunnen er wat hardere stukjes van de vrucht tussen zitten. En de witte pitten? Juist de pitten geven een extra bite aan het gerecht! Al dacht mijn jongste dat dit hele tenen knoflook waren!

Moet ik de stukjes voor het koken fijn snijden?

Houd je van echt draadjesvlees? Dan is het handig om de Young Jackfruit even zacht te laten garen in een pan met een beetje olie en dan uit elkaar te trekken. Daarna kun je het mengen met kruiden en specerijen. Je kunt het ook uit elkaar trekken als het nog rauw is, maar dat is net even wat lastiger.

Wat kook jij het liefst met jackfruit?

Je kunt het vruchtvlees makkelijk kruiden en marineren door zijn neutrale smaak. Zelf vind ik ‘t het makkelijkst en lekkerst om onze eigen curry kruidenpasta’s te gebruiken. De kruidenpasta’s zijn volledig plantaardig, dus dat combineert lekker op een ‘flexitarier dag’ zoals wij dat thuis noemen.

Wanneer voeg ik de jackfruit toe aan mijn gerecht?

Wanneer ik een curry maak dan fruit ik eerst de currypasta in de pan en voeg dan de stukjes jackfruit erbij. Samen wokken op hoog vuur zodat de aroma’s van de kruidenpasta goed vrij komen en de smaken rondom opgenomen worden door de jackfruit stukjes. Voeg naar smaak een gesnipperde ui toe en groenten. Als laatste giet je er een blik kokosmelk erbij en dan laten sudderen tot de groenten gaar zijn en de jackfruit uit elkaar valt!

Kan ik jackfruit bewaren in de koelkast?

Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.

Zelf aan de slag?

Ik hoop dat je na het lezen van de tips een antwoord hebt op deze vraag. Ben je inmiddels zelf klaar om de keuken in te duiken? Op onze site vind je allerlei recepten van een stoofpotje tot nacho’s en pizza! In Thailand ben ik ook op zoek gegaan naar gerechten met jackfruit. Daar heb ik o.a. een lauw warme salade gegeten met Pulled Jackfruit. Pittig gekruid met een sjalotje en een licht zure dressing. Heerlijk!

Jackfruit kookboek

Samen met Uitgeverij Good Cook hebben we dit jaar het allereerste jackfruit kookboek van Nederland gelanceerd! Van Aziatische, Vietnamese tot Mexicaanse gerechten: de hele wereldkeuken komt aan bod in een bundel van 30 recepten met deze grote groene vrucht. Je vindt het boek in de boekhandel of bestel hem online via: bol.comBrunaLibris BoekhandelsBookspot en Oldenhof.

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.