1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26)
2-3
40 min.
Vegetarisch
stoofpotje jackfruit

In Nederland stoven we al eeuwen vlees, en nu ook jackfruit! Deze heerlijke vegan variant van het Hollandse Stoofpotje is de ideale winterkost. Verwarmend en samen met warme frieten een heerlijk gerecht op een koude, gure Nederlandse winteravond. Samen met vrienden of je gezin aan tafel al etend de dag doornemen. En daarna een theetje bij de open haar? Wist je dat bij stoven het belangrijk is dat het gerecht in de pan nét niet gaat koken? Zo zorg je ervoor dat alle smaken goed met elkaar mengen. Zin in een ander typisch Nederlands gerecht maar dan net even anders? Bekijk dan eens deze spruitjes met appel en soy-ginger woksaus.

Ingrediënten

  • 4 sjalotjes

  • ½ winterwortel

  • 2 stengels bleekselderij

  • 400 ml groentebouillon

  • 100 ml balsamicoazijn

  • 5 el appelstroop

  • 2 plakken ontbijtkoek

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 kruidnagels

  • 5 takjes tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 1 kaneelstokje

  • 2 el olijfolie

  • zout en peper

En van fairtrade original:

Bereidingswijze

  1. Spoel het jackfruit goed af, dep droog en snijd in grove stukken. Snijd de sjalotten in ringen en de wortel en bleekselderij in plakken. Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de sjalotjes met de wortel en bleekselderij zacht aan. Doe het jackfruit erbij en zet even mee aan. Voeg de azijn toe en laat dit tot de helft inkoken.

  2. Doe vervolgens de bouillon erbij samen met de laurier, kruidnagel, rozemarijn en het kaneelstokje en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de stoof op heel laag vuur zachtjes pruttelen tot de helft van het vocht is ingekookt. Dit duurt ongeveer een half uur.

  3. Verwijder de kruiden en roer de appelstroop door de saus tot alles is opgelost. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer net zolang tot deze uit elkaar is gevallen en de saus gaat binden. Wanneer het jackfruit nog niet helemaal uit elkaar gevallen is kun je het met twee vorken iets uit elkaar trekken.

    Serveer het stoofpotje met bijvoorbeeld aardappelpuree en rodekool.

Ook lekker met stoofperen en verse frieten.

Smaak begint bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten en de zon het fruit rijpt.
Lees meer over ons