2
45 min.
Vegetarisch
broodje gyros

Gyros is een origineel Grieks vleesgerecht dat meestal wordt bereid met varkensvlees. Deze variant met jackfruit brengt de heerlijke smaken van gyros naar de vegetarische keuken. De jackfruit zorgt voor een vleesstructuur terwijl de kruiden de smaak van de gyros tot zijn recht laten komen. De groene kruiden yoghurt brengt een frisse twist. Wie zegt dat je vlees nodig hebt voor een gyrossmaak? En nog een zoete wereldse lekkernij na de gyros? Denk dan eens aan deze brigadeiros bonbons met hagelslag uit Brazilië.

Ingrediënten

  • 1 rode ui

  • ¼ ijsbergsla

  • ½ komkommer

  • 150 gr kerstomaatjes

  • 3 el gyroskruiden

  • 4 pitabroodjes

  • olijfolie

En van fairtrade original:

Voor de saus:

  • 200 ml dikke yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el gehakte groene kruiden
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Spoel het jackfruit goed af onder de kraan en laat uitlekken. Snijd de vrucht in gelijke plakjes van ongeveer 1 cm. Roer de gyros kruiden door 3 el olie. Schep de olie voorzichtig door het jackfruit zodat alle stukje aan alle kanten bedekt zijn. Laat het mengsel 15 minuten staan zodat de smaken in het fruit kunnen trekken.

  2. Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen en de ijsbergsla in reepjes. Snijd de komkommer doormidden en verwijder met een theelepel de zaadlijst en snijd de komkommer in reepjes. Halveer de kerstomaatjes.

  3. Hak voor de saus de knoflook heel fijn en roer deze samen met de gehakte groene kruiden door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de stukjes jackfruit op hoog vuur zodat ze mooi knapperig en bruin worden.

  5. Verwarm de pitabroodjes in de oven of een broodrooster. Vul de broodjes met de sla, rode ui, komkommer en tomaten en schep hierop de jackfruit gyros. Schep er een flinke lepel kruiden yoghurt over. En nu smullen maar! Eet smakelijk.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie wij samenwerken.
Lees meer over ons