4 personen
40 min.
Vegetarisch
Couscous Salade met Jackfruit

Couscous wordt traditioneel in Marokko op vrijdagmiddag gegeten, maar wat ons betreft kan deze couscous salade elke dag! We geven deze klassieker een twist door Jackfruit te gebruiken: een fruitsoort uit Azië dat de bite en structuur van vlees heeft. Het vruchtvlees neemt makkelijk smaken op, waardoor je het lekker kunt marineren in een zelfgemaakte kruidenmengsel. Vervolgens bak je de Jackfruit lekker knapperig in een koekenpan. Strooi er tot slot nog wat granaatappelpitjes over & eet deze couscous salade met wat turks- of naanbrood!

Ingrediënten

  • 300 gr couscous

  • 150 gr groene asperses

  • 150 gr doperwten

  • ½ courget

  • 4 lente-ui

  • ½ komkommer

  • 1 granaatappel

  • ½ sinaasappel

  • 4 el olijfolie

  • 2 el citroensap

  • 15 gr peterselie

  • 4 el Turkse yoghurt

  • 1/5 bosje munt

  • Olijfolie om in te bakken.

En van fairtrade original:

Voor de marinade

  • Sap van een halve sinaasappel
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • ½ rode peper

Bereidingswijze

  1. Hak de knoflook en snijd de rode peper heel fijn. Maak een marinade van het sinaasappelsap, olijfolie, knoflook, rode peper, chilisaus en een flinke draai van de molen peper-zout mix citrus knoflook (houd een eetlepel sinaasappelsap apart voor door de yoghurt saus).

  2. Spoel de stukjes Jackfruit af onder de kraan en dep goed droog. Snijd de partjes Jackfruit nog eens in de lengte doormidden en roer ze door de dressing. Zet weg tot verder gebruik.

  3. Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen.

  4. Verwijder de harde onderkanten van de groene asperges en snijd de asperges in drieën. Snijd de courgetten en de komkommer in repen zolang als de gesneden groene asperges. Snijd de lente-ui in ringen en de halve sinaasappel in kleine partjes.  Hak de peterselie en de munt.

  5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan of wok en roerbak hierin de courgette, asperge en erwten 3 minuten tot ze licht beginnen te kleuren maar nog wel knapperig zijn. Haal de pan van het vuur en laat de groenten afkoelen.

  6. Snijd de granaatappel doormidden en klop met een lepel op de schil zodat de pitten eruit vallen. *

  7. Schep de roergebakken groenten samen met de lente-ui ringen, komkommer, granaatappelpitten het olijfolie en  citroensap door de couscous en breng op smaak met een draai van de  peper-zout mix.

  8. Roer de munt samen met wat peper-zout mix en een beetje sinaasappelsap door de yoghurt.

  9. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en schep de gemarineerde Jackfruit hierin met zo min mogelijk marinade. Bak de stukjes op  hoog vuur ongeveer 7 minuten aan alle kanten bruin en knapperig. Schenk de laatste 2 minuten de marinade erbij en bak nog even mee.

  10. Verdeel de couscous salade op een schaal. Schep hierover de yoghurt en verdeel de gemarineerde Jackfruit erover.

Lekker om te serveren met vers Turks brood

*Pas op met het verwerken van een granaatappel. Het sap laat vlekken achter die moeilijk te verwijderen zijn. Draag het liefst een schort als je de granaatappel pitten uit de vrucht klopt.

 

 

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie wij samenwerken.
Lees meer over ons