Bao buns komen uit Azië en zijn vaak gevuld met varkensvlees. Maar wist je dat je dat ook heel goed kunt vervangen door Pulled Young Jackfruit? Jackfruit heeft een vlezige structuur en is daarom zeer populair als vegetarische versie van pulled pork. In dit recept kruiden we de vrucht met Chinese smaakmakers. Maar je zou natuurlijk ook voor barbecuesaus kunnen kiezen of Caribische specerijen. Eigenlijk met alles wat je lekker vindt.
1 ui
2 tenen knoflook
2 el zonnebloemolie
1 el zwarte bonensaus
2 el hoisinsaus
3 cm gemberwortel, geschild
spicy notensaus
atjar van rode kool
verder
Giet de jackfruit af, spoel het onder de kraan goed af en laat uitlekken in een vergiet. Dep goed droog.
Snipper de ui en de knoflook. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook op middelhoog vuur aan.
Voeg de jackfruit toe met de zwarte bonensaus, de hoisinsaus en de sojasaus. Rasp de gember op een fijne rasp en voeg toe aan de pan. Roerbak het geheel zo’n 15 minuten, zodat alle smaken goed in de jackfruit zijn getrokken.
Maak intussen de notensaus. Doe de amandelen met de knoflook en een eetlepel sambal in de keukenmachine of blender en maal fijn – het hoeft niet helemaal glad, het is lekker als je wat structuur behoudt.
Doe de vermalen amandelen in een sauspan samen met de citroenblaadjes, het citroengras, een eetlepel sambal, een eetlepel azijn en zout naar smaak. Voeg 250 ml water toe en verwarm op laag vuur en laat zo’n 15 minuten trekken (de saus dikt in als deze afkoelt, voeg zo nodig nog een extra scheutje water toe – check dan wel of de saus nog goed op smaak is).
Stoom de broodjes in een stoommandje of in de magnetron.
Snij de bosui en de radijsjes in dunne reepjes. Vul elk broodje met pulled jackfruit, schep er notensaus op en garneer met bosui, radijs en gebakken uitjes.