Wil jij minder of geen vlees eten? Dan biedt de BBQ nog steeds heel veel opties! Ontdek onze recepten voor spicy spiesjes en groenten van de grill. Geïnspireerd door keukens over de hele wereld. Gooi die vega(n) variatie maar op de BBQ! 

 

Barbecuetips voor grillmasters in spé

  • Het vuur aankrijgen. Het is toch beetje een kunst maar gelukkig zijn er vele videos over hoe je het beste dit kunt doen.  
  • Wanneer je houten satéprikkers gebruikt, dan kun je ze het beste eerst een paar minuten in een laagje water leggen. Zo heb je minder kans dat de stokjes verbranden. 
  • Houd het simpel. Maak het voor niet te moeilijk door allerlei verschillende gerechten op de barbecue te willen bereiden.  
  • Reserveer helft van de barbecue voor dierlijke eiwitten en de andere helft voor plantaardige hierdoor mix je niet en blijven de smaken puur.  
  • Plaats je eten niet direct vanuit de koelkast op de barbecue. Laat het even 10 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het op de barbecue legt. 

Waar komt de Barbecue eigenlijk vandaan?

The all American barbecue. Wanneer je aan barbecue denkt poppen er bij de meeste mensen beelden op van grote Amerikaanse roosters met kilo’s vlees. Maar wist je dat de barbecue van origine helemaal niet uit de Verenigde Staten komt? Het komt oorspronkelijk van het Spaanse woord ‘barbacoa’ en is meegenomen naar Europa door een Spaanse kolonist en historicus Gonzalo Fernàndez de Oviedo y Valdés. Hij maakte kennis met het concept barbacoa in de periode dat hij woonde als kolonist in ‘West Indië’.

Hoe zit dat eigenlijk in andere landen?

Benieuwd naar de barbecue skills van andere landen? Vamos! We maken een kleine wereld barbecuereis. 

 

Barbecue in Azië  

In India houden ze van grillen, maar met name in de tandoor oftewel de kleioven. Er zijn twee soorten die worden gebruikt: een cilindervormige kuil in de grond of een aardewerken ton, ook wel tonir. Je kunt hier werkelijk van alles mee maken. In de tonir wordt houtskool gelegd en daarboven wordt dan bijvoorbeeld paneer aan een spies geplaatst.  

Naanbrood wordt ook in de kleioven gemaakt, net zoals roti’s. Overigens kun je ook heel makkelijk zonder een kleioven naanbrood maken! Daarnaast zijn veel Indiërs fan van streetfood zoals samosas, met name in kustplaatsen vind je wandelende barbecues waar ze vis, groenten of vlees zo voor je neus klaarmaken.  

 

Op de spies 

In Thailand zijn ze fan van de barbecue of grillen op straat. Overal vind je wel mensen die de lekkerste spiesjes bereiden. Hetzelfde geldt voor Indonesië. Alhoewel ieder eiland zijn eigen barbecuetradities en specialiteiten heeft. Het Indonesische eiland Bali staat bekend om de Babi Guling. Wanneer je geen vlees eet, is deze barbecue misschien iets te veel van het goede. Tijdens deze barbecue wordt namelijk een heel speenvarken op een spies bereid in een speciale kruidenmix. Leuk weetje: in het Bahasa betekent Lombok ‘peper’. Daarom is het eten van pepers op de barbecue in Lombok natuurlijk een no brainer. 

Barbecue in Latijns-Amerika  

In het meest lange en dunste land ter wereld grillen en barbecueën ze wat af! Met name in de zomer is het voor Chilenen een populair sociaal event om samen te komen met familie en/of vrienden rondom de ‘asado’ zoals ze een barbecue in Chili noemen.  

Tijdens deze asado is een van de meest favoriete gerechten een pan batido of pan Francés met een kruidig worstje genaamd de longaniza. Deze combineer je samen met wat tomaten, avocado (palta), en eventueel wat sausjes of pebre. Pebre is een typische Chileense pittige salsa en bestaat uit een combinatie van tomaten, pittige pepertjes, uien, knoflook en (rode) ui. Ook de chopiran is populair, al is dit worstje wat minder uitgesproken van smaak dan de longaniza.  

Uit het vuistje

Het broodje longaniza of chopiran eet je gewoon lekker met de hand en in de andere hand een cerveza. Wanneer er mannen én vrouwen aanwezig zijn bij de asado, dan zijn er ook bijna altijd wel salades. Ga je naar een barbecue met alleen mannelijke vrienden/familie, dan is de kans groot dat het bij vlees en bier blijft.  

Niet alleen in Chili worden de kolen en hout regelmatig opgewarmd, ook in de rest van Latijns-Amerika zijn ze fan. De gauchos (cowboys) in Argentinië maken onderweg bijvoorbeeld een gat in de grond met daarin hout en daarboven vlees aan de spies.  

In Colombia zijn ze fan van de arepa van de barbecue! Dit zijn ronde schijfjes van maismeel die ze grillen. Je krijgt ze warm geserveerd (prik wat gaatjes zodat je niet je mond brandt) en soms worden ze opgevuld met kaas. Wanneer je samen met vrienden of familie een barbecue doet, heet dit een picada. Verschillende stukjes vlees geserveerd op één schaal en je eet lekker met je handen.  

Ben je fan van barbecues, dan zit je in Latijns-Amerika helemaal goed met de asado. Wel een tip, eet je vegetarisch of vegan, neem dan zelf je vega(n) worstjes of groenten mee! 

 

 

Barbecue in Afrika  

Een braai is het het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue. Maar wie denkt dat een braai en een barbecue hetzelfde zijn, heeft het fout. Braaien is een vorm van slowfood, je neemt er de tijd voor.  

Het draait om de hele beleving er omheen. Zo branden de braaimasters eerst het hout net zolang tot het kolen worden. Hierdoor krijgt het vlees de smaak van echt ’braaivleis’. En nee: vervolgens is het niet spiesje voor spiesje grillen en eten, zoals wij dat in Nederland doen. De Zuid-Afrikanen wachten net zolang tot al de grote stukken vlees en potjie klaar zijn en gaan dit daarna pas samen lekker eten. Potjie (spreek je uit als pojkie) is een stoofpotje dat urenlang in een gietijzerend kookboot staat te pruttelen op de braai staat en bestaat (meestal) uit lamsvlees of rundvlees en seizoensgroenten.  

Gelukkig zijn in het land ook veel noten, gedroogd fruit en verse groenten verkrijgbaar. Courgette, paprika, mielies (maïskolven) kunnen daarom prima als vega(n) vervangers dienen voor de boereworst, sosatie en biefstuk. En natuurlijk kan je de Potjie ook vega maken!  

 

Voor speciale gelegenheden in Oeganda 

Daar waar de Zuid-Afrikanen veel braaien, is een barbecue voor Oegandezen iets heel speciaals. Barbecueën in Oeganda is iets wat de Oegandezen namelijk alleen voor speciale gelegenheden reserveren. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft of voor een belangrijk persoon. Oegandezen kiezen dan bijvoorbeeld de beste geit of varken van stal, slachten het en grillen het in zijn geheel boven de barbecue. 

 

 

In Oeganda eten ze vaak Matoke: het gerecht met de typische Matoke banaan uit Oeganda

Barbecue ‘Down Under’ in Australië 

We hebben nu voornamelijk naar de landen gekeken waar onze boeren zitten, maar als we het over wereldse barbecues hebben dan kan Australië met haar ‘Barbies’ niet ontbreken. De Aussies laten geen gelegenheid aan zich voorbijgaan om de geliefde Barbie aan te steken met vrienden en familie. Je vindt ze dan ook overal. Niet alleen in de tuin, maar ook op het strand en in parken. Door heel het land staan er barbecues waar iedereen gebruik van mag maken.  

Tuurlijk, de grote kangoeroesteaks op de grill horen bij ons beeld over een barbie, maar inmiddels kan je als vega ook goed terecht bij de Aussies. In de Australische supermarkten is een enorm aanbod van vegetarische worsten, hamburgers, steaks en nog veel meer.  Een Aussie vega specialiteit ontbreekt daarentegen nog wel. 

Meer originele barbecue recepten ontdekken? Ga naar onze barbecue recepten.

Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.