Na het grote succes van de eerste Young Jackfruit in blik in de Nederlandse reguliere supermarkten, komen we nu met een nieuwe vangst uit Thailand: bananenbloesem. Deze bananenbloem staat bekend als hét plantaardig alternatief voor vis, door zijn neutrale smaak en zachte structuur. Wat is bananenbloesem precies? Hoe moet je het bereiden en welke recepten kan je ermee maken? Check it out! 

De bananenbloesem is de paarse bloem die onderaan een bananentros groeit. Je kunt ‘m stomen of koken en doordat het makkelijk smaken opneemt kun je het heel goed marineren en kruiden. Er zijn zeeën van toepassingen zoals makreelsalade, paella of Thaise viskoekjes. Of frituur het net zoals vissticks, voor de echte lekkerbekken onder ons!

Je vindt bananenbloesem (bij de peulvruchten) bij Albert Heijn (en online), Boons, Smartfood, Crisp, Makro en de Wereld Winkels.

Bananenbloesem
De bananenbloesem in de bananenboom

Wat is bananenbloesem?

Bananenbloesem, ook wel bekend als bananenbloem, is de bloem die onderaan een bananentros hangt. De bloem is ovaal en heeft een paarse kleur die fel afsteekt tegen de frisgroene bladeren van de bananenplant. Er blijven steeds nieuwe banaantjes groeien uit de bovenkant van deze bloem. Als de tros te zwaar wordt, zo’n dertig tot veertig kilo, wordt de bloem eraf gehaald en rijpen de bananen door tot ze geoogst worden. De bloemen worden lokaal in Thailand gegeten, en vanaf nu ook geschild en ingeblikt voor in jouw keuken. 

Bananenbloesem boerinnen - Fairtrade Original
Khun Ampon laat trots de bananenbloesem zien.

Hoe bereid je bananenbloesem?

De bananenbloesem wordt in Thailand geschild en in parten ingeblikt. Als je het blik opent, doet het je misschien een beetje denken aan artisjok. Als je met bananenbloesem gaat koken, haal je de stukken voorzichtig uit het blik en spoel ze in een vergiet goed af met koud water en laat vervolgens uitlekken. Daarna kun je de bananenbloem marineren of kruiden. Het vruchtvlees zelf is neutraal van smaak, neemt net als jackfruit gemakkelijk smaken op en kan daarom op heel veel verschillende manieren worden gebruikt als culinair alternatief voor vis. De meest bekende toepassing is fish & chips waarbij de langwerpige gemarineerde stukken bloesem ondergedompeld worden in een bloembeslag (tempura) en gefrituurd. 

 

Bananenbloesem Kookshow

Op 28 juni 2021 doken we met chefkok Naresh Ramdjas de keuken in om samen Thaise (visvrije) Viskoekjes met bananenbloesem te maken. Kijk hieronder de online kookshow terug en pak voor het gemak het recept erbij. Eet smakelijk!

Youtube video

Hun bananenbloesem

Er zijn ongeveer 400 verschillende bananenrassen. Zover bekend, zijn de eerste sporen van bananen gevonden bij opgravingen in Papoea-Nieuw-Guinea (Kuk). De eerste commerciële bananenteelt stamt uit 1871 in Costa Rica. Onze bananenbloesem is afkomstig van de boeren van de Fairtrade Pineapple Growers’ Group in Thailand, die ook onze jackfruit, mango’s en ananassen verbouwen. Het verwerken en inblikken van deze vruchten en bananenbloemen, vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation. 

Onze bananenbloesem is afkomstig van de boeren van de Fairtrade Pineapple Growers’ Group, waaronder Khun Nipalin, Khun Ampon en Khun Sasipin. Zij zijn pas twee jaar geleden begonnen met het verbouwen van bananenbomen, waardoor we voor de levering aan de Nederlandse supermarkt nog niet voldoende hebben aan de oogst. We kopen momenteel naast de bananenbloesem van deze boeren ook nog andere niet-Fairtrade bananenbloesem uit Thailand in. Vandaar dat onze bananenbloesem in blik nog niet het Fairtrade keurmerk draagt. Hoe dat zit? Lees hieronder bij ‘impact’ meer!

Onze bananenbloesem

De bananenboom is veelzijdig. Zowel de bladeren, vruchten als de bloesem worden gebruikt of gegeten. De bananenplant bloeit maar één keer en sterft daarna. Doordat er nieuwe planten uit de wortelstokken van de bananenplant groeien, kunnen de planten na de bloei weer voor nieuwe planten zorgen. Eigenlijk is de bananenbloem een bijproduct bij de bananenoogst. Mooie bijvangst toch? 

De bananenbloesem wordt lokaal ook wel ‘Hua Plee’ genoemd, of ‘Plee Kluay’ – Kluay betekent banaan in het Thais. Leuk feitje: één bananenbloem weegt ongeveer één kilo, dus met één bloem kunnen we zo’n twee tot drie blikken vullen. 

Bananenbloesem, vrouw op markt - Fairtrade Original
Je vindt bananenbloesem vers op de markt in Thailand, waarmee volop wordt gekookt in de Thaise keuken. Fruitboerin Khun Nipalin maakt er zelf het liefst een curry mee, maar ook in Tom Yum soep, door Pad Thai en in gefrituurde vorm wordt bananenbloesem veel gebruikt.

Impact

We vinden het belangrijk om deze keten in ontwikkeling te ondersteunen en verder op weg te helpen. Bovenop de marktprijs ontvangt de coöperatie voor de bananenbloesem een extra Fairtrade premie van 15%. Zo kocht de coöperatie van de Fairtrade premie nieuwe bananenbomen die de boeren in de groep hebben geplant.  

Er zijn bij alle 49 boeren binnen de coöperatie zo’n 200 bananenbomen geplant. Zodra er voldoende Fairtrade bananenbloesem oogst is, zal het keurmerk op de verpakking worden toegevoegd. Naar verwachting zal dit eind 2022 gebeuren. Ondanks dat onze bananenbloesem in blik nog geen Fairtrade keurmerk draagt, betalen we de coöperatie Pineapple Growers dus al wel een Fairtrade premie waarover zij gezamenlijk beslissen hoe zij dit besteden. 

Ook voor de verwerker Samroiyod biedt deze bloem veel kansen. Bananenbloesem in blik is een nieuw product in hun fabriek. Doordat wij het bij hen laten verwerken en inblikken, kunnen ze nu ook met dit product de boer op in andere landen. Dit biedt hen nieuwe exportkansen buiten Nederland! 

Bananenbloesem: plantvis in blik

We kiezen steeds vaker voor een plantaardige maaltijd of een vlezig alternatief op ons bord. Uit een onderzoek van de Vegetariërsbond (2019) blijkt dat 43% van alle Nederlanders zichzelf als flexitariër beschouwt en bewust minder vlees eet. De schappen met vegetarische producten knallen dan ook uit hun voegen en zijn niet meer weg te denken in de Nederlandse supermarkten. Maar hoe zit dat met vis? Volgens Food Inspiration wordt visvrije vis gezien als de nieuwe veganistische trend in 2021. Er is alleen één maar: “vegetarische alternatieven voor vis zijn er al, maar volledig plantaardige alternatieven zijn schaars” (bron: Food Inspiration). Een mooi moment om aan te haken op deze trend en onze Thaise bananenbloesem aan de Nederlandse keukentafel te presenteren.

Alle voordelen van bananenbloesem:

  • 100% plantaardig 
  • Heeft de structuur van witvis 
  • Verbouwd, verwerkt en verpakt in Thailand 
  • Handgeoogst in Thailand 
  • De verpakking is oneindig recyclebaar  

Lees hier het persbericht over de lancering van onze Thaise nieuwe: bananenbloesem.

Hoe ziet het proces eruit van bloem tot blik?

Het verwerkingsproces is vergelijkbaar met het proces van Jackfruit, de bananenbloemen worden geoogst, gewassen, gepeld (buitenste harde bladeren eraf), gewassen, gesneden en direct ondergedompeld in kokend water om de kleur zoveel mogelijk te beschermen. De bloem is net zo gevoelig voor verkleuring als een banaan, deze kan dus aan de buitenkant best een beetje bruin zijn.  

De bloesem wordt in langwerpige stukken (wedges) gesneden. Het onderste gedeelte zit vast aan de bodem van de bloem en de lamellen blijven dus netjes aan de stukken vastzitten. De bloem is te groot voor het blik en moet dus in tweeën gesneden worden, waardoor de bovenste helft iets gemakkelijker de losse lamellen verliest. Deze worden wel mee verpakt, om niets van het eetbare deel van de bloem verloren te laten gaan.  

Na het blancheren worden de stukken in het blik gestopt, samen met de brine (water met zout en citroenzuur voor de houdbaarheid) en na het sluiten van de blikken worden ze gesteriliseerd. Hierdoor is ieder blik bananenbloesem twee jaar houdbaar.  

 

Voedingswaarden

Qua voedingswaarde is bananenbloesem vergelijkbaar met jackfruit. Wil je een volwaardige maaltijd eten? Voeg dan naast bananenbloesem een extra eiwitcomponent toe, zoals peulvruchten.

Bananenbloesem gerecht uit Thailand
Dip je gefrituurde viskoekje, visstick of ander lekkers met bananenbloesem in onze Sweet Chili Saus!

Ontdek onze plantaardige producten met de bite van vlees en vis:

Waar smaak begint
Lees meer over ons.