3-4 personen
40 min.
couscous

Een gerecht met couscous is eigenlijk al niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken, maar wist je dat de traditionele couscous eigenlijk afkomstig is uit de Arabische keuken? Deze keuken staat bekend om de verwarmende smaken met af en toe een pitje of zuurtje plus de vele kruiden en specerijen. Ben je benieuwd naar meer Arabische recepten? Maak dan eens deze harira soep of geroosterde bloemkool.

Ingrediënten

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 300 gr pompoenblokjes

  • 1 rode paprika

  • 400 gr tomatenblokjes

  • 200 gr zwarte bonen

  • 6 gedroogde abrikozen

  • 1 sinaasappel

  • 200 gr couscous

  • 10 gr verse koriander

  • 2 el olijfolie

  • Zout en peper

En van fairtrade original:

Voor de saus:

  • 250 gr dikke yoghurt
  • 10 gr platte peterselie
  • 1 teen knoflook

 

Van Fairtrade Original:

Een flinke draai peper-zeezoutmix citrus knoflook

Bereidingswijze

  1. Snipper de uien en hak de knoflook fijn (houd 1 teen gehakt apart voor de saus). Snijd de paprika in kleine blokjes en de abrikozen in smalle reepjes. Spoel de zwarte bonen af en laat goed uitlekken.

  2. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel daarna uit. Hak de koriander  en de peterselie fijn.

  3. Verwarm de olie in een braadpan waar een deksel op kan. Fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien en voeg dan de paprika en pompoenblokjes toe. Bak  ± 3 minuten mee.

  4. Doe de tomatenblokjes, Marokkaanse groenten couscous pasta, de zwarte bonen, de abrikozen en de sinaasappel rasp en sap erbij en roer goed door. Laat met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten stoven op laag vuur totdat de pompoenblokjes beetgaar zijn. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout en bestrooi voor het serveren met de gehakte koriander.

  5. Bereid ondertussen de couscous zoals aangegeven op de verpakking en meng de yoghurt met de knoflook, peterselie en de Fairtrade Original peper-zeezoutmix.

  6. Roer de couscous los met een vork en serveer deze samen met de yoghurt saus apart bij de pompoenstoof.

Tip: Wanneer je de yoghurt vervangt voor een plantaardige variant is dit gerecht volledig plantaardig.

Als eerste fairtrade organisatie ter wereld en het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt werken wij nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Lees meer over ons