4 (8 spiezen)
40 min.
geroosterde-bloemkool-met-kikkerwerten

Geroosterde bloemkool, klinkt een beetje saai wanneer je het zo zegt. Niks is minder waar! Deze Libanese geroosterde bloemkool spiezen met kikkererwten zijn superlekker gekruid en hebben die bijzondere smaak uit de Arabische keuken. Dit recept is ook perfect voor vegans en vegetariërs, of iedereen die een dagje geen vlees wilt eten. En wist je dat peulvruchten – zoals kikkererwten – in de Arabische keuken veel worden gebruikt? Het geeft het eten meer body en een vullend gevoel. Ook zijn peulvruchten goed voor je darmen en staan ze erom bekend dat ze je LDL-cholesterol verlagen, dus altijd een goed idee, die peulvruchten!

Ingrediënten

  • 700 gr bloemkool

  • 2 rode uien

  • 2 lente-uien

  • 2 el rozijnen

  • 1 bosje munt

En van fairtrade original:

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 200 gr kikkererwten (blik)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • chilipoeder naar smaak
  • zout
  • 1 el olijfolie

Voor de saus:

  • 200 gr dikke yoghurt
  • 40 gr tahin
  • 1 tl geroosterde sesamzaadjes
  • 1 tl honing
  • 1 teen knoflook
  • 5 gr peterselie
  • zout

4 Libanese platbroden

Verder nodig:

Satéprikkers

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snijd de bloemkool in gelijke roosjes en de uien in parten. Blancheer de bloemkool 5 minuten. Giet af en spoel goed koud. Meng de kruidenpasta door de bloemkool. Rijg de bloemkool en ui parten om en om op een prikker. Leg de spiezen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster in ongeveer 10 minuten beetgaar in de oven. Keer de spiezen halverwege een keer om.

  3. Spoel de kikkererwten af in een vergiet onder de kraan en laat goed uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en rooster hierin de kikkererwten op hoog vuur. Blijf goed omscheppen en bak tot ze knapperig zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Voeg op het laatst de kruiden en een beetje zout toe en haal van het vuur. Laat de kikkererwten afkoelen.

  4. Maak de yoghurt/tahin saus door de peterselie en knoflook te hakken en dit te mengen met de rest van de ingrediënten. Roer door zodat alle tahin goed is verdeeld. Breng op smaak met een snuf zout. Hoed eventueel wat sesamzaadjes achter om op het bord over de bloemkool te strooien.

  5. Snijd de lente-ui in ringen, hak de munt en verwarm het brood.

  6. Verdeel het brood over de borden, leg hierop de bloemkool spiezen. Schep er wat saus over en bestrooi met de lente-ui, munt, rozijnen en de geroosterde kikkererwten. Serveer de saus die over is er apart bij.

Als eerste fairtrade organisatie ter wereld en het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt werken wij nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Lees meer over ons