Fairtrade Original - Paksoi

Snel en makkelijk in de bereiding, gezond, knapperig én licht pittig van smaak: paksoi heeft het allemaal! Paksoi is een Chinese kool met groene bladeren en witte bladstelen. Paksoi heeft Aziatische roots, maar tegenwoordig is deze groente het gehele jaar verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt, toko’s en groentewinkels omdat hij in Nederland verbouwt wordt. Paksoi geeft jouw maaltijd een frisse en licht pittige smaak. Of je het nu wokt, stooft, grilt, bakt of stoomt: bereid paksoi niet te lang. Deze groente is op z’n lekkerst, als hij nog net een beetje knapperig is.

We laten je zien hoe je paksoi snijdt, hoe je het klaarmaakt én we delen onze favoriete recepten met paksoi. Van een Thaise curry, tot een stamppotje en een salade: deze Aziatische vitaminebom is ontzettend veelzijdig is doet het goed in allerlei keukens! Hierin gebruiken we verschillende technieken zoals het roerbakken van paksoi tot het koken van paksoi.

Wat is paksoi?

Paksoi is een makkelijke en veelzijdige groente. Hij heeft brede, witte of lichtgroene stelen en donkergroene bladeren. Paksoi is een kool en behoort net zoals andijvie en sla tot de bladgroente.  De stelen zijn knapperig en waterig, de blaadjes zacht. Zowel de stengels als de bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Paksoi bevat vitamine A en bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Hoe smaakt paksoi?

Anders dan vele andere koolsoorten, heeft paksoi geen sterke kool smaak en is hij licht pittig van smaak. Het unieke aan paksoi is zijn structuur. Net als bleekselderij, heeft paksoi een lekkere stevige bijna krokante bite. Dat zorgt ervoor dat je met deze en frisse groente allerlei kanten op kunt. Van een Thaise Gele curry tot een stamppot met rookworst én een pindasoep: in al deze recepten steelt paksoi de show.

Wat gebruik je van paksoi?

Je kunt eigenlijk alles gebruiken van paksoi, kortom alles is eetbaar! Op het afgesneden kontje na, maar daar kun je eventueel samen met andere groenterestjes ook zelf een bouillon van trekken.

 

Hoe snijd je paksoi?

Paksoi kun je op verschillende manieren snijden. Maar wij snijden hem het liefst als volgt: snijd eerst een kontje van de onderkant van de stronk af. Daardoor maak je alle stelen los van elkaar en dat is handig, want zo kun je de paksoi makkelijk wassen onder de kraan. Vervolgens snijd je de witte stelen overdwars in plakjes en groene bladeren in stukken of repen. Houd daarbij de stelen en bladeren apart, dat is belangrijk tijdens de bereiding van de groente.

Hoe bereid je paksoi?

Klaar met het snijden van de paksoi? Dan ga je aan de slag met het koken van jouw gerecht met paksoi. Je kunt deze kool rauw eten, maar wokken of bakken geeft paksoi net wat meer smaak.

Roerbakken

Belangrijk om te weten is dat je tijdens het bereiden eerst de witte paksoi-stelen toevoegt en pas op het laatst pas het blad. De witte stelen hebben namelijk iets langer nodig in de pan (5-10 minuten), dan het groene blad (laatste 5 minuten). Je kunt paksoi goed wokken in een wokpan, omdat de paksoi dan lekker veel ruimte heeft om te garen en een beetje bruin te blaken. Heb je geen wok? Geen probleem, je kunt ook een grote koekenpan gebruiken.

Sudderen

Voeg je paksoi toe aan een gerecht wat even sudderen zoals bijvoorbeeld een Thaise curry? Voeg dan als eerst de witte stengels toe en laat zo’n 6 minuten zachtjes pruttelen. Voeg kort voor het serveren van de curry het gesneden groene blad toe en roer alles goed door elkaar zodat alles verwarmd is.

Koken

Je kunt paksoi ook koken, zoals bijvoorbeeld voor door een soep. Daarbij kook je het witte deel mee in de soep en gebruik je gesneden stukjes groene paksoi voor de garnering van de soep. Hierbij wordt de paksoi in 10 minuten zachtjes tot soep gekookt.

Bij deze pinda kokossoep hebben we de paksoi ook gekookt.

Paksoi in jouw gerecht

Zin om met paksoi aan de slag te gaan in jouw keuken? Kies jouw favoriete recept en ontdek zelf hoe veelzijdig deze kool is.

Heb je zin in een snelle Thaise curry met kip en cashewnoten? Probeer dan eens dit recept. Lekker snel klaar en makkelijk te bereiden met onze Thaise groene curry voor doordeweeks.

Voor een vegetarisch gerecht met paksoi

Wist je dat paksoi het ook heel goed doet in een stamppot? Bijvoorbeeld deze stamppot met spekjes en een rookworst: echte Hollandse kost voor de koude winterdagen. Deze stamppot is net even anders door de groene curry-kruidenpasta en de smaken van fris citroengras en koriander. De paksoi en lente-uitjes geven bite aan de stamppot en de kokosmelk maakt de aardappelpuree extra romig.

Meer receptinspiratie met paksoi:

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.