Rechtstreeks van de boer

Met Community Coffee hebben we nieuwe stappen gezet binnen onze koffieketen. We hebben de keten namelijk zo direct mogelijk gemaakt, waarbij onze inkoper Mark de koffiebonen rechtstreeks inkoopt bij Red Ecolsierra: een kleine Fairtrade & biologische koffiecoöperatie uit Colombia.

De directe samenwerking betekent een unieke koffie voor jou en een hogere prijs voor de koffieboer. Voor elke kilo koffie die we rechtstreeks van de boer inkopen, betalen we bovenop de Fairtrade en biologische premie nu ook een Fairtrade Original premie. Zodat de koffieboer de beste koffie kan blijven maken, zijn kinderen de juiste training krijgen om de koffie traditie voort te zetten, het Sierra Nevada gebied blijft bloeien, en dat lekkere kopje koffie veel meer kan betekenen.

Original Blends & Single Origin

Community Coffee is een nieuwe koffielijn, exclusief geselecteerd voor Albert Heijn. Vanaf deze week vind je jouw Original Blend en Single Origin variant in de vorm van snelfiltermaling, bonen en capsules in het koffieschap.

Community

We kopen de koffiebonen rechtstreeks bij Red Ecolsierra in. Red Ecolsierra is een biologische & Fairtade coöperatie van 400 kleinschalige boeren families uit de Sierra Nevada in Colombia. Gelegen in het UNESCO National Park Sierra Nevada de Santa Marta. Het gebied is een tijd lang getroffen door oorlog met grote ecologische en economische schade waardoor veel voorzieningen (wegen, elektriciteit, gezondheidszorg) ontbreken. Het is onze gezamelijke missie om de communities en het ecosysteem weer in oude staat terug te brengen.

Delen

Victor, Annadelia, Reynaldo en Edwin maken deel uit van een community van boeren in het Sierra Nevada gebied. De community deelt een infrastructuur aan koffievoorzieningen zoals een dry mill (waar het velletje pergamino van de gedroogde bonen wordt gehaald) en een bodega waar de kwaliteit wordt gecontroleerd en de waarde van de koffieprijs wordt vastgesteld.

Boer Edwin met zijn vader Jesus, mamasita en zijn neefje

Familie

Drink je een kop Community Coffee, dan behoor jij bij dezelfde community als Victor, Annadelia, Reynaldo & Edwin. Community Coffee is als familie: je zorgt voor elkaar. Dat doen zij door elkaar te helpen tijdens de oogst of kennis met elkaar te delen en wij door hun koffie en verhalen te delen. En jij kunt daar nu ook onderdeel van worden. Met de aankoop van ieder pak Community Coffee geven we terug: in de vorm van koffietrainingen of een wasmachine zodat er meer tijd overblijft voor het boeren en het complexe verwerkproces.

Coffee

De biologische en Fairtrade koffiebessen voor Community Coffee groeien in de Sierra Nevada de Santa Marta; een kustgebergte in het noorden van Colombia. Het is het hoogste kustgebergte ter wereld! Dit maakt dat er verschillende microklimaten zijn met een unieke biodiversiteit. Boven in de Sierra Nevada valt de koffieoogst later dan in de lagere delen; van december tot april. Belangrijk hierbij is om de schaduw te reguleren op deze hoogte. Koffieplanten groeien veel meer geconcentreerd in de lagere gedeelten dan op de top van de berg. Dit geeft Community Coffee een bijzonder karakter.

De koffiebonen liggen te drogen met op de achtergrond het jungle-achtige gebied van de Sierra Nevada

Nauwkeurige zorg

Daarnaast heeft de kwaliteit van de koffie ook te maken met de zorg voor de grond en bessen op de finca. Het begint bij de organische compost die ze verkrijgen door de koffie zelf: de bladeren en de rode schillen van de bessen zijn natuurlijke compost. Daarnaast is het belangrijk om de plantage goed schoon te houden en vaak genoeg onkruid weg te halen. Als laatst is het plukproces van essentieel belang voor jouw koffie: alle koffiebessen wordt met de hand geplukt en met uiterste zorg geselecteerd. Alleen de dieprode rijpe bessen komen de strenge selectie van de koffieplukkers door.

Speciality coffee

Naast blends, introduceren we nu ook voor het eerst Single Origin koffie. Single Origin betekent dat honderd procent van deze koffiebonen van Red Ecolsierra afkomstig is. De koffie is gecupt op tachtig punten, waardoor je het een ‘Specialty Coffee’ mag noemen. De term Specialty Coffee verwijst naar bonen met de beste smaak die in speciale microklimaten van één origine worden geproduceerd. Proef deze speciale koffie zelf in een bonen, snelfiltermaling en straks ook capsule variant!

Lotje cupt Community Coffee

De Original Blends zijn de vertrouwde varianten die al een plaats in het assortiment hadden, zoals Aroma snelfiltermaling en Espressobonen Dark Roast. Dit zijn melanges van bonen van verschillende herkomsten, waarvan Red Ecolsierra er één is.

 

Directe samenwerking

Fairtrade Original koopt Community Coffee rechtstreeks in. Dat betekent dat wij zelf de prijsafspraken met koffiecoöperatie Red Ecolsierra maken. Fairtrade Original inkoper Mark bepaalt samen met Carlos en Victor van Red Ecolsierra de prijs voor onze Community Coffee. En dat is bijzonder, want vaak wordt de koffieprijs beïnvloed door tussenpersonen en handelaren. Samen met Red Ecolsierra gaan we voor een langetermijnsamenwerking, zodat we elkaar kunnen versterken en steunen in ontwikkelingen. Ook voor koffiecoöperatie Red Ecolsierra is deze nauwe samenwerking nieuw en uniek. Waarom? Bekijk de video:

Koffieprijs

San Pedro is volgens locals de “Coffee capital of the Sierre Nevada.” De boeren brengen hun koffie vanuit hooggelegen gebieden hier wekelijks heen per ezel en auto, om te verkopen aan Red Ecolsierra. De koffiemarkt is ontzettend veranderlijk. De vaste prijs van koffie, ook wel de wereldmarktprijs, wordt dagelijks vastgesteld op basis van de beursprijs in New York (National Coffee Federation / FAC). Daarbovenop komen de fairtrade, biologische en – in het geval van community coffee – ook nog een Fairtrade Original premie. Zo ziet de prijsopbouw van Community Coffee eruit:

Prijsopbouw Community Coffee gebaseerd op europrijs voor gebrande bonen per kilo.

Naast de standaard Fairtrade en biologische premie die de koffieboeren ontvangen, hebben we door de directe prijsafspraken ook een Fairtrade Original premie afgesproken van €0,44/kg. Deze zal geïnvesteerd worden in projecten die de koffieboeren zelf hebben geselecteerd en die hen direct ten goede komen. Daarnaast zorgen onze afspraken ervoor dat zij een gegarandeerde afzet voor een groot deel van hun koffie hebben. En dat biedt zekerheid voor nu en voor in de toekomst.

Fairtrade Original premie

Red Ecolsierra is ambitieus en samen met hen en de boeren hebben we projecten in kaart gebracht waaraan ze willen werken en de Fairtrade Original premie in willen investeren. Dit zijn projecten om de kwaliteit van leven te verbeteren en om de lokale fauna en flora van hun leefgebied te beschermen, zoals:

  1. Verbetering van huizen & koffiefaciliteiten boerderij, zoals renovatie keukens, drinkwatertank en irrigatiesystemen.
  2. Productiviteit en inkomensdiversificering, zoals renovatie koffieplantages, verbetering compost en kunstmest.
  3. Behouden en renoveren ecosysteem, zodat boeren toegang krijgen tot zonne-energie.
  4. Sociale en economische ontwikkeling met studiebeurzen voor kinderen van boeren, koffietrainingen en opleiding van jongeren.

Generaties

Onder de koffieboeren heerst een dreigende vergrijzing. Daarom vindt Red Ecolsierra het belangrijk om jonge mensen te trainen en enthousiasmeren voor de koffielandbouw.

Ook willen ze de nieuwe generatie inspireren met alle andere facetten binnen de koffieketen – dus niet alleen de productie van koffie. Dankzij het Red Ecolsierra programma is er een rol weggelegd voor de jeugd in (koffie)toerisme, het houden van bijen en het cuppen van koffie.

Een van de jongeren binnen de coöperatie is Esteban (23 jaar). Hij raakte al vroeg in de ban van de koffieproductie door zijn vader. Esteban wil de schoonheid van het proces delen met zijn vrienden en jongere broers. En dit is essentieel voor toekomstige generaties en de toekomst van koffie.

‘Mensen kennen alleen de smaak van koffie; de smaak van de ochtend. Maar het verhaal blijft achter’.

Guardians of the Sierra Nevada

De boeren noemen zichzelf ook wel de ‘Guardians van La Sierra Nevada’. Ze streven ernaar dat elke boerderij (in het Spaans ‘finca’) niet alleen koffie verbouwt, maar ook bijen houdt, het speciale microklimaat in stand houdt en eco toerisme stimuleert. Zo hebben de boeren als doel om 30% van de grond niet te bebouwen met koffie, om het bos te behouden en voor de natuur te zorgen.

Alberto van Red Ecolsierra (l) kijkt met koffieboer Reynaldo (r) uit over de Sierra Nevada

Honing is goed voor de koffie. Het houden van bijen verhoogt de koffieproductiviteit met 15 tot 30%! En het levert de boer ook extra inkomen door de verkoop van de honing. Een interessant bij product, die honing.

Waar koop ik Community Coffee?

Community Coffee is exclusief geselecteerd voor Albert Heijn en vanaf deze week te vinden in het koffieschap, op dezelfde plek waar eerst Fairtrade Original koffie stond. Je vindt Community Coffee in jouw favoriete Original Blends of Single Origin variant in de vorm van snelfiltermaling, bonen en straks ook capsules. Bekijk het aanbod online of ga direct naar het schap bij jouw Albert Heijn.

Heb je een brandende koffievraag?

Wil je nog meer weten over koffiecoöperatie Red Ecolsierra, zijn we iets vergeten te vertellen of ben je helemaal in de bonen van deze nieuwe koffie en wil je dit ons laten weten? Stuur ons dan een berichtje via communitycoffee@fairtradeoriginal.nl of deel jouw #communitycoffee moment via de social media community!

Smaak begint bij de oorsprong. Daar waar het zaadje de grond in gaat. Waar tropische regenbuien de rijstvelden onder water zetten en de zon het fruit rijpt.
Lees meer over ons