Fairtrade Original - Terug naar de oorsprong van smaak in Marrakesh
Lotje Kaak
Chain Development
02 januari 2019

Vorig jaar zomer schreef ik over mijn ontdekkingsreis naar nieuwe wereldkeukens in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Inmiddels zijn we druk bezig met het ontwikkelen van onze nieuwe Original Chain voor kruidenpasta’s in Marokko. landbouw vindt op grote schaal plaats in Marokko, door grote bedrijven maar ook in verschillende kleinere (fairtrade) coöperaties. Echter richten zij zich voornamelijk op slechts één ingrediënt, zoals argan olie, olijfolie of saffraan. Het verbouwen van groenten (tomaat, ui, knoflook, pepers), kruiden (peterselie, koriander, selderij) en fruit (citroen) is een heel andere business en gebeurt niet vaak in coöperatieve vorm door kleinschalige boeren. Gelukkig hebben we na een lange zoektocht een kleine groep groente- en kruidenboeren gevonden, gelegen in Sehoul het noord-westen van Marokko. Zij willen de uitdaging met ons aangaan en de fairtrade ingrediënten leveren voor onze kruidenpasta’s.

De boer op

De boerengroep Fermes Bio Sehoul is opgericht om biologisch boeren in de regio op de kaart te zetten. De gemotiveerde boeren verbouwen op kleine stukken land hun groentes en fruit en verkopen dit nu op de lokale markt. Door de samenwerking met Fairtrade Original zullen hun producten nu ook internationaal verkocht worden, verwerkt in kruidenpasta’s. De enige voorwaarde is wel dat ze fairtrade gecertificeerd worden. De boeren werken hard, onder begeleiding van onze consultant Hakima, aan het toepassen van de fairtrade standaarden zodat ze in januari klaar zullen zijn voor hun fairtrade audit (controle).

Biologisch

Door deze samenwerking ontvangen de boeren bovenop hun lokale marktprijs nog een fairtrade premie van 15% wat terug geïnvesteerd zal worden in hun community. Ook begeleiden we hen in het behalen van de biologische certificering. Hoewel ze momenteel al biologisch werken (wat betekent dat ze geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land), zijn ze nog niet officieel gecertificeerd. De biologische trainingen gaan binnenkort van start zodat de producten in een later stadium ook het biologische keurmerk kunnen dragen.

Kassen

Ook in Marokko wordt het koud in de winter. Dat betekent dat een aantal producten, zoals tomaten en pepers die veel zonuren nodig hebben, alleen in de zomer geoogst worden. Dit levert een probleem op, omdat we wel het hele jaar door producten op het schap willen hebben staan. Daarom wordt er in januari 2019 gestart met de bouw van kassen bij twee boeren van Fermes Bio Sehoul. Beide kassen zullen worden gedoneerd door Fairtrade Original en zorgen ervoor dat de oogstperiode van de tomaten en pepers verlengd kan worden zodat de verwerker bijna het hele jaar verse tomaten en pepers ontvangt. In de maanden dat er niet geoogst wordt zal er gebruik worden gemaakt van tomatenpulp, uiteraard gemaakt van de fairtrade tomaten van de boeren.

Uitdagingen

Fermes Bio Sehoul zal haar producten leveren aan onze verwerker in Casablanca. Zij gaan de verse ingrediënten verwerken tot kruidenpasta’s in verschillende varianten. De afgelopen maanden ben ik samen met mijn collega Yvonne (productmanager) een aantal keer op bezoek geweest om te koken, te proeven en recepturen te ontwikkelen. Hierin hebben we geleerd wat de typische gerechten en smaakmakers van de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken zijn.

Ook in dit onderdeel van de keten komen we voor veel uitdagingen te staan. Zo diende de fabriek haar voedselveiligheid- en fairtrade certificering te behalen, moesten we op zoek naar de juiste leveranciers voor de overige ingrediënten en ontbrak de juiste machine om de kruidenpasta in pouches (zakjes) te kunnen vullen, terwijl de deadline voor de eerste levering begon te naderen. Dankzij het harde werken van het team in Casablanca en in Culemborg wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de recepturen en wordt de productielijn in de fabriek in orde gemaakt om de eerste productie in januari te starten.

Samen met onze partners wordt er hard gewerkt om de producten eind februari 2019 in de schappen te plaatsen. We kunnen niet wachten jullie de smaken van deze nieuwe wereldkeuken te laten proeven!


Door:
Lotje Kaak
Chain Development
Alle ingrediënten worden zo direct mogelijk bereid en verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft tot in jouw keuken
Lees meer over ons