Lotje Kaak
Chain Development
18 juni 2018

Duizend en één smaken

Na een aantal jaar ontwikkeling hebben wij ons plekje op het Aziatische schap in de supermarkt veroverd: Korma en Tandoori uit Sri Lanka en Groene, Gele en Rode curry uit Thailand. Aan het begin van deze producten staan onze boeren, die vol enthousiasme de kruiden verbouwen die deze kruidenpasta’s hun unieke smaak geven en die wij – met onze werkwijze – een beter bestaan hopen te geven.

Gelukkig zijn er nog veel meer interessante wereldkeukens te ontdekken met andere smaken, ingrediënten en enthousiaste boeren. Tijd voor een ontdekkingsreis om op zoek te gaan naar nieuwe landen, recepten en partners voor het ontwikkelen van een nieuwe Original Chain! In de infographic zie je hoe wij zo’n lokale handelsketen bouwen, maar waar begin je precies? Ik neem je mee op mijn ontdekkingsreis.

Update! Wil je weten hoe het is afgelopen met deze ontdekkingsreis  naar een nieuwe keuken? Neem dan een kijkje op deze blog.

Verkennen
Waar beter te beginnen dan in de regio van duizend en één  smaken? Mijn ontdekkingsreis ging naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Warm – kruidig versus fris – zuur, dit zijn de uiteenlopende smaken uit de Arabische keukens, en ze verschillen nogal onderling. Tijdens een trendworkshop onderzoeken we welk van deze smaken het beste passen bij de Nederlandse consument en maken we een voorselectie van een aantal verder te onderzoeken landen.

Naast het maken van lekkere producten staat het doel om zoveel mogelijk waarde achter te laten in landen van oorsprong voorop. Dat betekent dat we op zoek willen naar kleinschalige boeren in landen waar we een impact kunnen maken en waar de ingrediënten voor de eindproducten worden verbouwd.

Samenwerking
Samen met consultants Chiraz en Hakima – experts op het gebied van Fairtrade in de regio –  heb ik twee landen bezocht om potentiele partners en verwerkers te bezoeken om de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een ‘Original Chain’ te verkennen. Hier maakten we gedurende een week een reis langs verschillende boerencoöperaties om te zien welke specerijen, kruiden en groenten zij verbouwen, of ze al Fairtrade en biologisch boeren en om hun groeimogelijkheden te onderzoeken. Naast het verbouwen van ingrediënten zoeken we ook partners om de ingrediënten te verwerken tot eindproduct. Hiervoor gelden weer andere vereisten. Bijvoorbeeld: wat is het huidige assortiment, hebben ze de benodigde certificeringen op het gebied van Fairtrade, biologisch en voedselveiligheid, en zien we een lange termijn samenwerking waarin we gezamenlijk recepturen ontwikkelen en terug investeren in de keten?

Uiteraard is het ook belangrijk om de keuken te leren kennen, welke kruiden en specerijen worden er gebruikt, wat zijn de smaken en welke iconische gerechten zijn er allemaal? Dat betekent véél uit eten bij mensen thuis, op straat en in restaurants. Al deze inspiratie helpt ons om vervolgens de juiste recepturen te ontwikkelen, gebaseerd op authentieke gerechten.

Training & Receptuur
Inmiddels hebben we een keuze gemaakt voor één land waarin we producten van een nieuwe wereldkeuken willen gaan ontwikkelen. We hebben een enthousiaste boerencoöperatie en een verwerker gevonden die met ons dit nieuwe avontuur willen aangaan en met wie we geloven in een lange termijn samenwerking. De eerste stappen worden gezet in het ontwikkelen van recepturen voor de producten. Bij de boeren zal een zogenaamd ‘needs assessment’ worden gedaan om te zien wat er nodig is om de ingrediënten volgens Fairtrade en biologische principes te verbouwen. Samen met deze partners hopen we jullie binnenkort de smaken van een nieuwe wereldkeuken te laten proeven.. nog even geduld.

Wil je weten hoe het nu gaat?

Ondertussen zijn er veel vorderingen gemaakt in de bouw en ontwikkeling van deze handelsketen. Lees de laatste updates vanuit Marokko in deze blog.

Deel dit verhaal:


Door:
Lotje Kaak
Chain Development
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.