1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6)
Laden...
8 flinke porties (bijgerecht)
30 min. + 120 min. wachttijd
30 minuten of korter
Borrel
Hollands
Hoofdgerecht
Lunch
Vegetarisch

Jaaaaa, tijd voor een feestje! En daar hoort natuurlijk taart bij. Maar, wie zegt eigenlijk dat dit zoete taart moet zijn? Deze heerlijke hartige taart gevuld met onze gele curry, linzen en bloemkool is een ware traktatie en minstens nét zo feestelijk. Geloof ons maar: als je ‘m eenmaal hebt gemaakt, quiche je ‘m keer op keer weer!

Die 65 kaarsjes die je op de foto ziet? Die blazen wij in 2024 uit, want dan bestaat Fairtrade Original 65 jaar! Speciaal daarvoor maakten we deze hartige taart, als centerpiece op ons picknickfeestje. Niet de kers, maar de curry op de taart zullen we maar zeggen! Wil je ook zo’n feestelijke picknicktafel maken? Hier lees je wat er allemaal te snacken viel op onze picknick party!

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 bloemkool, in kleine roosjes

  • 1 rode paprika, in blokjes

  • 250 gr ongekookte rode linzen, schoongespoeld

  • 500 ml groentebouillon

  • 150 gr doperwten, diepvries

  • 2 rollen hartige taartdeeg

  • 1 el paneermeel

  • 1 ei, geklopt

Geen linzen of bloemkool in huis? No worries: Je kunt volop variëren met de groenten voor de vulling. Let hierbij wel op dat je groenten gebruikt waar niet te veel vocht uit komt zoals: broccoli, wortel, zoete aardappel, courgette, aubergine. Anders wordt je taart zompig en dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (of zoals aangegeven op de verpakking indien dit verschilt).

  2. Fruit de ui samen met de kruidenpasta ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. 

  3. Voeg de bloemkool, paprika, linzen, bouillon en kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. Laat 20 minuten op heel laag vuur koken tot de linzen gaar zijn en het de curry mooi is ingedikt. Roer regelmatig door en voeg aan het eind de doperwten toe.  

  4. Laat het currymengsel afkoelen.  

  5. Vet een springvorm (van 24 cm doornede) in met een beetje olie. Leg 1 lap hartige taartdeeg uit op het aanrecht. Zet de springvorm op het deeg en snijd met een mesje langs de rand van de vorm zodat je een rondje deeg overhoudt zo groot als de springvorm. 

  6. Leg de andere lap deeg in de springvorm en druk voorzichtig aan bij de onderste randen. Snijd deeg wat overhangt aan de bovenkant weg.

  7. Bestrooi de bodem met een klein beetje paneermeel. Vul de taartvorm met de afgekoelde currymengsel en verdeel de massa gelijkmatig. 

  8. Leg de ronde lap deeg in de vorm boven op de vulling en vouw het deeg wat er bij de randen boven uitsteekt er voorzichtig overheen, zodat er een mooi randje ontstaat. En smeer het deeg in met ei. 

     

  9. Maak inkepingen in het deeg zodat de stoom die vrijkomt, als de vulling heet wordt, weg kan. 

  10. Bak de taart in het midden van de oven in 30 tot 40 minuten goudbruin. 

TIPS:
Laat de taart het liefst helemaal afkoelen tot kamertemperatuur als je hem mee wilt nemen voor bij de picknick. Dan is de vulling mooi stevig.

Het deeg wat over is zou je kunnen gebruiken om bijvoorbeeld kleine hartige hapjes te maken om mee te nemen tijdens de picknick. 

Wil je het recept vegan maken? Laat dan het ei weg en je kan de taart  insmeren met een beetje ongezoete sojamelk.

Meer picknick party recepten

Deel dit Recept!

Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.