1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8)
Laden...
4
30 min.
30 minuten of korter
Hollands
Hoofdgerecht
Vlees
Gebakken eendenborst

Met dit recept maak jij de perfecte gebakken eendenborst. De rosé eend combineert heerlijk met de op smaak gemaakte noedels, broccoli, groene asperges en edamame boontjes. Een licht, maar toch feestelijk gerecht.

Wil je nog meer inspiratie voor feestelijke gerechten? Bekijk dan eens de kipcocktail, gevulde pompoen met cranberry-kastanje rijst of tartaar van biet.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 el ketjap manis

  • 2 cm verse gember, geraspt

  • 2 el sesamolie

  • Sap van 1/2 limoen

  • 2 à 3 eendenborstfilets

  • 2 lente-ui in ringen

  • 200 gr bimi, geblancheerd

  • 400 gr groene asperges, geblancheerd en in stukjes

  • 100 gr edamame bonen

  • 2 el geroosterde sesamzaadjes

  • 2 el gehakte koriander

Bereidingswijze

  1. Bereid de bruine rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking en spoel koud. Meng er een klein beetje olie door zodat de noedels niet gaan plakken.

  2. Maak een dressing door de ui, knoflook, ketjap, sojasaus, sweet chilisaus, honing, sambal, gember, sesamolie en limoensap door elkaar te roeren en breng de dressing op smaak met peper en zout.

  3. Bak de eendenborst filets in een droge koekenpan tot ze mooi rosé zijn. (Hieronder leggen we uit hoe je een eendenborstfilet het beste kunt bakken).

  4. Verdeel de noedels over 4 mooie diepe borden. Verdeel hierover de bimi, groene asperges en de edamame boontjes. Verdeel de dressing erover.

  5. Trancheer de gebakken eendenborst en leg dit over de noedel salade. Maak af met de lente-ui ringen, gehakte koriander, sesamzaadjes.

Een eendenborst filet bakken is niet moeilijk maar komt wel precies. Wanneer je het stukje eendenborst te lang bakt wordt ie grauw en de smaak wordt tanig. Een goed gebakken eendenborst is mooi rosé vanbinnen.

Dit doe je als volgt:

  • Haal de eendenborst op tijd uit de koeling zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Haal de filet uit de verpakking en dep droog met een stukje keukenpapier.
  • Snijd met een scherp mes ruiten in het vetlaagje van de eendenborst. Snijd niet in het vlees maar alleen in het vetlaagje.
  • Leg de eendenborst in een koude koekenpan zonder vetstof op de kant van het vetlaagje.
  • Draai het vuur onder de pan aan op de laagste stand en laat de eendenborst rustig liggen voor 8 tot 10 minuten.
  • Schroei de zijkanten dicht in het vet wat eruit gelopen is en bak de filet dan nog zachtjes een minuut of 2  op de andere kant.
  • Haal de eendenborst uit de pan en dek half af met wat aluminiumfolie. Laat nog ongeveer 5 minuten rusten en snijd in dunne plakjes.

Deel dit Recept!

Waar smaak begint
Lees meer over ons.