1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
4
45 min.
Vegetarisch
tartaar van rode biet

Ingrediënten

  • 4 middelgrote bieten (voorgekookt)

  • 120 gr quinoa

  • 2 takjes rozemarijn

  • 1 sjalotje

  • 2 tenen knoflook

  • 50 ml balsamicoazijn

  • 3 el olijfolie

  • Peper en zout

  • 4 el geroosterde pompoenpitten

  • 1 lente-ui

En van fairtrade original:

Optioneel:

  • zachte geitenkaas
  • pompoenpitolie

Verder nodig:

  • Neteldoek (of schone theedoek of kaasdoek)
  • Dresseerring
  • IJsblokjes

 

Bereidingswijze

  1. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking en zet apart voor verder gebruik.

    Snijd de lente-ui in hele dunne reepjes en zet deze weg op ijswater zodat de reepjes mooi gaan krullen.

  2. Pureer de rode bieten fijn in de keukenmachine. Leg een neteldoek in een vergiet en zet het vergiet op een kom of pan. Schep het bietenmengsel op de doek en laat staan zodat al het bietensap door de doek in de kom kan lopen. Help de boel een beetje door het sap er een beetje doorheen te knijpen.

  3. Snijd de sjalot en het knoflook in stukken. Doe dit samen met 200 ml van het bietensap, de rode wijn, balsamico  en de rozemarijn in een pannetje. Voeg een snuf zout en wat peper toe en breng aan de kook. Laat op een laag vuur zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten en roer dan de olijfolie en de sojasaus erdoor. Kook al roerend op zo laag mogelijk vuur nog 5 minuten door.

     

  4. Giet de saus door een zeef bij de quinoa en roer goed door elkaar. Laat 5 minuten staan zodat de saus goed in de quinoa kan trekken. Roer hier 4 eetlepels bieten puree doorheen. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

  5. Zet de dresseerring op een bordje en schep hierin ¼ van het bietenmengsel. Druk goed aan met bijvoorbeeld een tonicstamper en haal de ring voorzichtig weg zodat er een mooie cirkel tartaar op het bord ligt. Garneer het tartaar af met wat geroosterde pompoenpitten, lente-ui krullen en wat takjes rozemarijn. Herhaal dit op de 3 andere borden.

  6. Je kunt het gerecht eventueel nog verder afmaken door op elk gerechtje een beetje geitenkaas te leggen en te bedruppelen met een paar druppels pompoenpitolie.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie wij samenwerken.
Lees meer over ons