Lisette Brouwers
Product Manager
04 juli 2024

Als je door een van de Dirk loopt en een pakje Rode Curry kruidenpasta van Fairtrade Original pakt, zie je een opvallende sticker op de verpakking. Een vraag die mogelijk in je opkomt: “Is dit een andere kruidenpasta dan ik gewend ben?” Nee, de receptuur is exact hetzelfde, alleen is deze curry net iets pittiger dan de curry die je normaal gesproken van ons gewend bent. Hoe kan dat dan?

AI! Pittig

De chilipepers die in deze kruidenpasta zitten zijn van nature pittiger dan normaal. De pittigheid van chilipepers kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht, timing van de oogst en de hoeveelheid regen die ze krijgen. Als al deze factoren samenvallen op een ‘ongunstig’ pittigheidsniveau, kunnen de chilipepers ineens veel scherper zijn dan normaal. Ai!

 

Chili-o-meter

Hoe meten we eigenlijk die pittigheid van die chilipepers? Daarvoor gebruiken we een Scoville Heat Units-analyse, waarmee een waarde wordt toegekend aan de scherpte van de chilipepers. De chilipepers die we gebruiken in onze curry kruidenpasta’s vallen eigenlijk onder de categorie mild en zijn tussen de 1.000 en 2.000 SHU. Zowel de pittigheid van de chilipepers (vooraf) als van de curry (na productie) wordt gemeten. Maar het verschil tussen een lage 1.000 of randje 2.000, ja dat proef je wel.

Om onze curry kopers niet in vuur en vlam te laten staan, heeft deze pittigere variant een sticker. Met de boodschap: tijdelijk iets pittiger. Niet te missen! Hou jij wel van dit extra pitje? Sla dan groots in, want deze pittigere versie is niet de nieuwe standaard. Het goede nieuws is: de kruidenpasta is 18 maanden houdbaar dus met dat voorraadje komt het wel goed.

MILDER MAKEN

Stel dat je de curry hebt gekocht omdat hij in de aanbieding was, maar je vindt hem toch te pittig. Geen paniek! Je kunt een paar dingen proberen om de curry toch te gebruiken: voeg meer kokosmelk toe voor een mildere smaak, verminder de hoeveelheid kruidenpasta die je gebruikt, of voeg meer ingrediënten toe om een grotere portie te maken die je kunt invriezen voor later.

Curieus verhaal? Nog meer vragen? Contact ons gerust!

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.