spitskool recepten

Wanneer je regelmatig Aziatisch eet, dan ben je deze kool vast al tegengekomen. Spitskool is namelijk ontzettend veelzijdig én vol met vitamine C. Je kunt deze spitse kool in tal van recepten gebruiken, zo kun je spitskool wokken, smoren, stoven, koken, blancheren of lekker knapperig rauw in een spitskoolsalade.  

  

Veelzijdige groene groente

Naast dat het heel veelzijdig is, is het ook nog een fijn ingrediënt aangezien deze kool bijna het hele jaar te vinden is in de supermarkten. Wil je graag deze groente van Nederlandse bodem en met de seizoenen mee-eten, zorg dan dat je aan de slag gaat met deze koolsoort van begin juni t/m november. Check altijd of de kool goed stevig is wanneer je hem koopt. Een aantal slappe bladeren is niet heel erg, deze kun je verwijderen.  

Tip: Wil je wat extra kleur aan je recept? Dan kun je ook nog kiezen voor de paarse variant! De kleur is hetzelfde als die van rode kool. Het paarse broertje smaakt hetzelfde maar kan iets minder puntig zijn. Dit hangt af van de hoeveelheid zon die het krijgt.  

Spitskool snijden

Je kunt snijden in de lengte of juist in de breedte wanneer je losse ringen wilt. Afhankelijk van het gerecht dat je wilt klaarmaken kies je de snijtechniek. Voordat je start met het bereiden is het wel belangrijk dat je de hem goed schoonmaakt. Niks is vervelender dan dat je je tanden voelt knarsen omdat er stukje aarde tussen zit. 

Hoe kun je spitskool bereiden?

Er zijn verschillende bereidingstechnieken. De meest populaire manieren zijn koken, wokken of roerbakken, stomen of bereidt het rauw voor een knapperig bite in een spitskoolsalade. Liever in de oven? Dan kun je ook het recept voor een spitskool ovenschotel maken. 

Spitskool koken

Een van de meest makkelijke manieren om deze groente te bereiden is koken. De kool is iets zachter van smaak dan de witte kool dus perfect te verwerken in soep. Voor het koken is het handigst om de spitskool in repen te snijden. Vervolgens kook je het samen met wat zout tussen de 8 en 10 minuten. Laat het niet doorkoken, want dan krijg je geurtjes en zompige reepjes. In deze soep van spitskool met kerrie kook je de groente en pureer je het mengsel tot een gladde soep.  

Spitskool wokken

Wokken of roerbakken is snel en bevat ook meer vitamines dan de gekookte variant. Dit komt omdat door het koken vitamines verloren gaan in het kookvocht. Wil je dus een snelle en gezond recept? Ga dan vooral lekker wokken. Snijd de kool in fijne reepjes (dat is het sneller gaar) en roerbak het op middelhoog vuur zo’n 5 tot 7 minuten. Lekker met knoflook en wat sesamolie! 

Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.