1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4)
Laden...
3 - 4
30 min.
30 tot 60 minuten
Hoofdgerecht
Lunch
Vegetarisch
Fairtrade Original - Recept Panzanella met Chermoula

Het gebeurt je vast ook wel eens. Brood dat overblijft na een borrel met vrienden of familie of de bodem van de kaasfonduepan was sneller in zicht dan verwacht. Maar een dag later kan je het overgebleven brood nog prima gebruiken, bijvoorbeeld in deze panzanella. Door de groenten te roosteren in de oven krijgen deze extra smaak. Kan ook goed samen met een stukje vis of vlees dat nog over is.

Benieuwd naar meer recepten waarmee je restjes omtovert tot smaakvol gerecht? Bekijk dan eens deze recepten met restjes voor inspiratie. Wie weet is dit recept voor lauwwarme aardappelsalade met dressing van gele curry-kruiden een goed idee!

Ingrediënten

  • ½ Turks brood

  • 2 tenen knoflook

  • olijfolie

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl venkelzaad, gekneusd

  • 1 tl gerookte paprikapoeder

  • 1 courgette, in stukken

  • ½ flespompoen in grove stukken

  • 2 rode uien

  • 1 rode paprika in grove stukken

  • 2 rode uien, in parten

  • 1 bosje peterselie, gehakt

  • 2 el kappertjes, afgespoeld en uitgelekt

  • 1/2 sjalotje, fijn gesnipperd

  • 1 tl mosterd

  • peper en zout

  • sap van een halve citroen

En van fairtrade original

Tip

In dit recept gebruiken we overgebleven Turks brood, maar je kan ook restjes stokbrood, ciabatta of ander overgebleven brood gebruiken. 

Dat geldt natuurlijk ook voor de groenten. Je kan ook goed pastinaak, wortel, zoete aardappel, knolselderij of aubergine gebruiken.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd terwijl de oven opwarmt de knoflook in dunne plakjes. Verdeel het brood in grote gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier bekleedde ovenschaal. Besprenkel het brood met olijfolie en roer de plakjes knoflook erdoor. Bestrooi met zout. Bak de croutons ongeveer 10 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

  2. Roer in een kom de gerookte paprika poeder, venkelzaad en komijn door elkaar. Leg de groenten op een met bakpapier beklede ovenschaal en verdeel het kruidenmengsel erover. Bestrooi met peper en zout. Rooster de groenten wanneer het brood klaar is ongeveer 30 minuten in de oven tot de groenten beetgaar is.

  3. Maak een dressing door het sjalotje, honing, mosterd en het citroensap en 2 a 3 eetlepels olijfolie goed door elkaar te roeren. 

  4. Doe de geroosterde groenten in een schaal en verdeel hier het brood over. Breng eventueel nog op smaak met wat extra peper en zout. Giet de dressing over de salade en maak het geheel af met de kappertje en de gehakte peterselie.

Deel dit Recept!

Waar smaak begint
Lees meer over ons.