1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7)
Aan het laden...
4
20 min
30 minuten of korter
Hollands
Lunch
Vegetarisch

Kerst is hét moment om uit te pakken, ook met een salade! Deze kerstsalade met crispy jackfruit bewijst dat feestelijk en vegetarisch perfect samengaan. De knapperige stukjes jackfruit vormen een verrassend plantaardig alternatief voor kip of garnalen en krijgen door hun krokante korst een onweerstaanbare bite.

De salade zelf is een kleurrijk feestje: frisse blaadjes sla, zoete snoepgroenten, sappige granaatappelpitten en een romige pindadressing met een vleugje gember en sesam. Het resultaat? Een frisse, feestelijke kerstsalade die licht is, maar toch rijk aan smaak, ideaal als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht bij een vegetarisch kerstdiner.

Ingrediënten

  • 1 zakje gemengde sla

  • 1 bakje snoepgroente paprika, in ringen

  • 1 bakje snoepgroente komkommers, in plakjes

  • 1 bakje snoepgroente tomaatjes, in plakjes

  • 2 lente-ui, in ringen

  • 2 el granaatappelpitten

  • 2 el gehakte pinda’s

  • 30 gr bloem

  • 1 ei, losgeklopt

  • 60 gr paneermeel

  • 2 el sesamzaadjes

  • peper

  • zout

  • 1 tl cayennepoeder

  • 1 el gerookte paprikapoeder

  • ruim zonnebloemolie om in te bakken

  • 1 el pindakaas

  • 1 el gembersiroop

  • 2 el azijn

  • 1 tl sesamolie

Je kan naar smaak variëren met de soorten specerijen door de paneermeel.

Bereidingswijze

  1. Giet het jackfruit in een vergiet en spoel goed af. Laat uitlekken en bestrooi de stukjes jackfruit met zout en peper. 

  2. Doe in 1 bakje de bloem, in een ander bakje het ei en in een derde bakje het paneermeel. Roer door het laatste bakje wat zout, de cayennepoeder, paprikapoeder en sesamzaadjes tot alles goed verdeeld is. 

  3. Haal het jackfruit eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de paneermeel met de kruiden.

  4. Laat een ruime hoeveelheid zonnebloemolie heet worden in een koekenpan en bak hierin de gepaneerde jackfruit tot de stukjes mooi goudbruin en knapperig zijn. Laat kort uitlekken op keukenpapier. 

  5. Maak de dressing door de pindakaas, gembersiroop, honing, sojasaus, azijn en sesamolie met elkaar te mengen in een kommetje. 

  6. Verdeel de sla, paprika, komkommer, tomaatjes, en lente ui voor de salade over een schaal en maak af met de stukjes jackfruit, granaatappelpitjes en pinda’s. Verdeel wat dressing over de frisse kerstsalade en houd eventueel wat achter om de jackfruit stukje in te dippen.  

TIPS VOOR BIJ DEZE KERSTSALADE

Ook lekker door de salade: Geblancheerde sperziebonen, gegrilde groene asperges of bimi, stukjes appel, partjes radijs, een blikje maiskorrels. Of kijk of je nog restjes in de koelkast hebt die je kunt verwerken in een salade!

Voor de borrel
Deze gepaneerde jackfruit stukjes zijn ook heel lekker om als snack te serveren met bijvoorbeeld een chilisaus of pindasaus om in te dippen. 

MEER KERSTINSPIRATIE VINDEN?

Deel dit Recept!

Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.