De smaak van Mexico begint bij tomatillo's
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
22 april 2020

Update augustus 2021

Helaas hebben we moeten besluiten om afscheid te nemen van onze Mexicaanse kruidenpasta’s. Naast kwaliteitsproblemen met ingrediënten in drie kruidenpasta’s eerder dit jaar, bleven de verkopen ondanks alle inspanningen achter op de verwachtingen. Op deze manier kunnen we te weinig impact maken bij de oorsprong, wat ons tot deze beslissing heeft gebracht.

De smaak van Mexico

De Mexicaanse keuken bestaat uit vele smaken: van aromatisch, zacht, rokerig en pittig naar friszuur en kruidig. Deze keuken heeft dan ook zoveel meer te bieden dan alleen guacamole en nacho’s. Wist je eigenlijk dat het woord taco ‘gevulde tortilla’ betekent? Er gaat voor Mexicanen geen dag voorbij zonder een taco te hebben gegeten. Iedere dag worden die vers gemaakt door tortillamakers in de buurt. We hebben het dan wel over zachte tortilla’s die gemaakt zijn van een deeg van maïs dat met kalk gekookt is.

Mexicanen hebben een uitgesproken passie voor eten. Gerechten hebben vaak een historie die terug gaat tot de Maya’s en de Azteken, de komst van de Spanjaarden en later immigranten. De meest levendige herinneringen hangen samen met de geuren in de keuken van de abuela’s (oma’s). Daar komen families bij elkaar en wordt er samen gegeten.

Nieuwe handelsketen in Mexico

De ingrediënten voor onze zes Mexicaanse kruidenpasta’s worden geproduceerd door twaalf kleinschalige groenten- en kruidenboeren in Huasca de Ocampo. Deze boeren leveren nu aan social enterprise Yolcan, een lokaal initiatief dat kleinschalige boeren verbindt aan restaurants en consumenten. De boeren hebben de capaciteit om op grotere schaal producten te verbouwen, alleen ontbrak de afzetmarkt hiervoor waar wij verandering in brengen. En daar kun jij aan bijdrage met de aankoop van een kruidenpasta voor een origineel Mexicaans gerecht. Wil je meer weten hoe wij sinds 2018 werken aan een nieuwe handelsketen in Mexico? Neem een kijkje in onze Mexicaanse keuken en lees hier ons verhaal.

In Huasca de Ocampo, waar de ingrediënten worden verbouwd voor jouw Mexicaanse kruidenpasta

Mexicaanse smaakmakers

Wat typisch Mexicaanse gerechten als enchilada’s met groene salsa of een stoofpotje barbacoa zo bijzonder lekker maakt, zijn de Mexicaanse smaakmakers. Van de zoet-zure tomatillo’s tot de enorme variatie aan chillies: we hebben hier de top 10 met de belangrijkste ingrediënten uit de originele Mexicaanse keuken voor je op een rijtje gezet.

Kun jij de jalapeño peper er tussenuit pikken?

Deel dit verhaal:


Door:
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.