8 viskoekjes
50 min.
Thaise viskoekjes van rode curry

In Nederland zijn wij gewend om zo’n drie keer per dag te eten. In Thailand doen ze dit anders. Daar eten ze in vrij kleine porties, zo’n zeven keer per dag! De inspiratie voor deze Thaise viskoekjes van rode curry komt dan ook daar vandaan. Fantastisch als gezond tussendoortje, maar met wat naanbrood ook heerlijk als hoofdgerecht!

Ingrediënten

  • 250 gr kabeljauwfilet

  • 2 el bloem

  • 1 ei

  • 1 limoen (biologisch)

  • 1 lente-ui

  • 15 gr koriander

  • 2 el witte wijnazijn

  • 2 el palmsuiker

  • 1 komkommer

  • 1 sjalot

  • 1 rode peper

  • Arachideolie om in te frituren

  • Peper en zout

En van fairtrade original:

Omdat de rasp van de limoen gebruikt wordt is het beter om onbespoten biologische limoenen te gebruiken. Op gewone limoen zit veel pesticide die je zelfs met goed boenen maar moeilijk weg krijgt.

Bereidingswijze

  1. Snijd de lente-ui in ringen en hak de koriander.

  2. Doe de kabeljauw samen met de bloem, het ei en de currypasta in de keukenmachine en laat draaien tot een fijne massa. Rasp de schil van de limoen erboven en doe de koriander en lente-ui erbij. Meng het geheel goed. (Houd een klein beetje koriander achter voor de garnering)

  3. Maak je handen vochtig en rol zo’n 8 balletjes van het curry/vismengsel. Leg de balletjes op een met folie bedekte schaal en druk ze met de achterkant van een lepel plat (ongeveer 1 centimeter dik). Dek de koekjes af en zet minstens een half uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven.

  4. Snijd de sjalot en rode peper in dunne ringen. Snijd de komkommer overdwars doormidden en verwijder met een theelepel de zaadlijst. Snijd de komkommer in gelijke reepjes.

  5. Verwarm in een klein pannetje de azijn samen met de suiker op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Doe vervolgens de gesneden sjalot en rode peper erbij en laat het geheel afkoelen.

  6. Doe de komkommer in een schaaltje en giet hier het azijn mengsel overheen. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

  7. Verhit in een wok of pan met dikke bodem een laagje olie tot ongeveer 180 graden en bak de viskoekjes rondom bruin en knapperig. Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.

  8. Leg de warme viskoekjes op een mooie schaal. Maak af met een paar druppels limoen en nog wat koriander naar smaak. 

  9. Serveer de viskoekjes met de komkommer relish en eventueel wat naanbrood.

Geen keukenmachine? Je kan ook mixen met een staafmixer.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie wij samenwerken.
Lees meer over ons