Arabische keuken

De Arabische keuken is veelzijdig: verwarmend, mild kruidig met soms een onverwachts pitje of zuurtje. Voor iedereen die een beetje van avontuur houdt. Het is een keuken waarin groenten in de spotlights staan, peulvruchten gemakkelijk hun weg vinden en kruiden en specerijen een belangrijke rol spelen. Denk aan koriander, peterselie, kaneel, komijn, sumak en het beroemde kruidenmengsel ras el hanout. Of bijzondere smaakmakers als granaatappelmelasse voor een zoetfruitig accent en gekonfijte citroenen.

Arabische keuken in Nederland

Wij brengen de smaken van deze veelzijdige keuken naar Nederland in zes verschillende kruidenpasta’s van Tunesische Shakshuka, tot Marokaanse gehaktballetjes, Libanese geroosterde bloemkool, Marokkaanse Harirasoep, Marokkaanse Groenten couscous en een kruidenpasta voor een Marokkaans Stoofpotje. Voor jou makkelijk gemaakt in Marokko, zodat je direct aan de slag kunt!

Te vinden in het nieuwe Arabische schap bij jouw Albert Heijn.

Wat is de Arabische keuken?

In de Arabische keuken wordt van oost naar west veel dezelfde ingrediënten gebruikt, maar veranderen bereidingswijze en smaken. Van de milde Marokkaanse keuken met Marokkaanse recepten waarin gedroogd fruit, specerijen en kruiden domineren, via de Tunesische keuken met iets meer pit naar de Libanese keuken, die fris-zuur is en waar meer met verse kruiden wordt gekookt.

 

arabische keuken

Marokkaanse recepten makkelijk gemaakt

Het brede smakenpalet maakt de Arabische keuken aantrekkelijk voor iedereen. Maar het zelf klaarmaken is soms een uitdaging, omdat je vaak veel verschillende ingrediënten nodig hebt die niet altijd om de hoek verkrijgbaar zijn.

Het maakt niet uit of je een ervaren kok bent of een enthousiaste beginner; onze kruidenpasta’s zijn de makkelijke basis waarmee je alle kanten op kunt. Je hebt geen keukenkastje met duizend-en-een kruidenpotjes nodig van allerlei speciaalzaken of vijf tantes die je helpen met snijden, vijzelen en koken.

Alle kruiden samen vanuit Marokko

We hebben de typische groenten, kruiden en specerijen alvast tot voor je bereid tot een kruidenpasta in Marokko, zodat je thuis alleen de verse ingrediënten hoeft toe te voegen voor heerlijke Marokkaanse recepten zoals couscous salade of Tunesische Shakshuka. Met de eenvoudige bereidingswijze op de verpakking zet je snel een volledige maaltijd op tafel. Yalla: let’s go!

Update van Lotje: op weg naar een stabiele keten

De oogst bij Fermes Bio Sehoul is inmiddels in volle gang en de kassen doen hun werk. Bij ons laatste bezoek begin juni stonden de kassen gevuld met ronde, rode tomaten. Ook de ui en knoflook kunnen worden geoogst waardoor er nu steeds meer ingrediënten van de boeren in onze kruidenpasta’s terecht komen. Ook de citroenen, aardappels en verse kruiden zijn al verwerkt in onze kruidenpasta’s. We werken nu toe aan een stabiele en jaarronde toevoer van ingrediënten van FBS zodat we uiteindelijk ook het Fairtrade logo op de verpakking kunnen zetten.

 

Daarnaast zijn de boeren, met behulp van onze consultant Hakima, onlangs gestart met hun eerste biologische training. Want ook al werken zij al volgens de biologische standaarden, ze zijn nog niet gecertificeerd. Hier gaat een aantal trainingen, audits en bodemanalyses aan vooraf. Met de biologische certificering verwachten we dat zij hun producten, naast onze keten, ook breder kunnen aanbieden, zoals bijvoorbeeld aan supermarkten in Marokko. Dit zal er ook voor zorgen dat zij een betere prijs voor hun producten ontvangen die de werkelijke kosten van hun duurzame productie ook dekt.

Kas Fermes Bio Sehoul en tomatenteler Mohammed in Rabat

Samen werken aan een nieuwe keten

De ingrediënten voor de kruidenpasta’s worden verbouwd door een kleine coöperatie van groenten- en kruidenboeren Fermes Bio Sehoul in het noord-westen van Marokko vlakbij Rabat. Sinds onze samenwerking in 2018 is de groep uitgegroeid van 5 naar 10 boeren. Eigenlijk zijn het niet 10 individuele boeren, maar 10 families. Het land is meestal familie eigendom en broers, zussen, ooms en tantes dragen daar allemaal hun steentje aan bij. Het doel van de coöperatie is om uiteindelijk uit te groeien tot 50 families.

arabische-keuken-gehaktballetjes

Arabische ingrediënten voor kruidenpasta’s

Fermes Bio Sehoul gaat alle ingrediënten verbouwen voor de kruidenpasta’s. Momenteel leveren ze alleen citroenen. Zodra de oogstperiodes beginnen, worden er steeds meer ingrediënten van de coöperatie toegevoegd in de kruidenpasta’s. Door deze manier van werken is de boerengroep nu al volop in groei en ontwikkeling, waarbij iedereen hier kan genieten van Arabische smaken met de beste tomaten en citroenen onder de Marokkaanse zon.

(mini) citroenen

Vervolgens levert de coöperatie alle gewassen aan VCR  Sodalmu, in Casablanca. Zij verwerken alle verse ingrediënten tot kruidenpasta’s in 6 verschillende varianten en verpakken ze in de doosjes die jij in de supermarkt vindt. Ideaal als basis voor de lekkerste Arabische gerechten.

Impact

Fermes Bio Sehoul is opgericht om biologisch boeren in de regio op de kaart te zetten, waarmee ze de regio weer economisch aantrekkelijk willen maken en willen voorkomen dat mensen naar de stad verhuizen. Door deze samenwerking hebben de boeren gegarandeerde afzet van hun producten en ontvangen ze bovenop hun lokale marktprijs nog een fairtrade premie van 15% wat terug geïnvesteerd zal worden in hun community.

Development Manager Lotje en de boeren van Fermes Bio Sehoul

De gemotiveerde boeren verbouwen op kleine stukken land hun groenten en fruit en verkopen dit nu op de lokale markt. Door de samenwerking met Fairtrade Original zullen hun producten nu ook voor het eerst internationaal verkocht worden, verwerkt in kruidenpasta’s.

Ook begeleiden we hen in het behalen van de biologische certificering. Hoewel ze geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land, zijn ze nog niet officieel gecertificeerd. De trainingen gaan binnenkort van start zodat de producten op termijn naast het Fairtrade ook het biologische keurmerk kunnen dragen. Lees hier de laatste update over de eerste resultaten.

Kassen

Ook in Marokko wordt het koud in de winter. Dat betekent dat een aantal producten, zoals tomaten en pepers die veel zonuren nodig hebben, alleen in de zomer geoogst worden. Dit levert een probleem op, omdat we wel het hele jaar door producten op het schap willen hebben staan. Daarom zijn er in januari 2019 door ons vier kassen gedoneerd aan boeren van Fermes Bio Sehoul. Door de kassen kan de oogstperiode van de tomaten en pepers verlengd worden zodat de verwerker bijna het hele jaar door verse tomaten en pepers ontvangt. In de maanden dat er niet geoogst wordt zal er gebruik worden gemaakt van tomatenpulp, uiteraard gemaakt van de fairtrade tomaten van de boeren.

Het frame staat voor 1 van de nieuwe kassen

Jouw Arabische keuken

Van stoofpotjes, couscous salade tot Harira soep: je kunt eindeloos variëren met onze kruidenpasta’s. Volg de recepten op de achterzijde van de verpakking of experimenteer zelf met onze plantaardige kruidenpasta’s. Vervang bijvoorbeeld voor een vegetarisch Marokkaans stoofpotje eens de kip voor jackfruit. Of maak Marokkaanse balletjes van linzen in plaats van gehakt en ga op zoek naar lekkere tajine recepten! Ga zelf aan de slag en maak van hun keuken ook een beetje jouw keuken. Heb je iets gemaakt wat wij ook moeten proeven? Deel je Arabische creatie met ons via #fairtradeoriginal

Arabische-keuken

Kruidenpasta’s kopen?

Je vindt de eerste kruidenpasta’s in het nieuwe Arabische schap bij jouw Albert Heijn. Of koop ze online via www.ah.nl

Wist je dit?

  • Al onze kruidenpasta’s plantaardig zijn
  • Er geen kunstmatige toevoegingen worden gebruikt
Waar smaak begint
Lees meer over ons.