Arabische keuken

De Arabische keuken is veelzijdig: verwarmend, mild kruidig met soms een onverwachts pitje of zuurtje. Voor iedereen die een beetje van avontuur houdt. Het is een keuken waarin groenten in de spotlights staan, peulvruchten gemakkelijk hun weg vinden en kruiden en specerijen een belangrijke rol spelen. Denk aan koriander, peterselie, kaneel, komijn, sumak en het beroemde kruidenmengsel ras el hanout. Of bijzondere smaakmakers als granaatappelmelasse voor een zoetfruitig accent en gekonfijte citroenen.

Arabische keuken in Nederland

Wat is de Arabische keuken?

In de Arabische keuken wordt van oost naar west veel dezelfde ingrediënten gebruikt, maar veranderen bereidingswijze en smaken. Van de milde Marokkaanse keuken met Marokkaanse recepten waarin gedroogd fruit, specerijen en kruiden domineren, via de Tunesische keuken met iets meer pit naar de Libanese keuken, die fris-zuur is en waar meer met verse kruiden wordt gekookt.

 

Update over onze Arabische keten:

In 2019 lanceerden we met trots onze nieuwe lijn kruidenpasta’s met verschillende smaken uit het Midden-Oosten. Helaas ontstonden er al snel wat hobbels in de keten. Misschien was je het al opgevallen, maar de Shakshuka en de Libanese bloemkool waren afgelopen jaar op verschillende momenten niet leverbaar. Hierdoor waren de winkelschappen voor langere tijd leeg. Naast deze leveringsproblemen waren er ook aanhoudende problemen met het verpakken van de kruidenpasta’s. We hebben geprobeerd om dit samen op te lossen, maar in goed overleg hebben we uiteindelijk moeten besluiten om helemaal te stoppen met deze 6 smaken bij Albert Heijn. Het gaat om kruidenpasta’s voor Shakshuka, Couscous, Gehaktballetjes, Stoofpotje, Kebab en Geroosterde Bloemkool.

Dat we stoppen met onze Arabische kruidenpasta’s, betekent niet meteen dat we ook afscheid gaan nemen van de Fairtrade boerencoöperatie Fermes Bio Sehoul in Marokko. Zij leverden verschillende ingrediënten voor onze kruidenpasta’s zoals tomaten, uien en citroenen. Sinds onze samenwerking is de groep uitgegroeid van 5 boerenfamilies in 2018 tot 16 boerenfamilies in 2022. Daarnaast hebben ze afgelopen jaren hun Fairtrade én biologische certificering behaald en hebben we samen met de boeren geïnvesteerd in vier extra kassen. Hiermee kunnen de gewassen voor een langere periode verbouwd worden en biedt de gewassen betere beschermen tegen ziektes en veranderende weersomstandigheden. Ook hebben ze verschillende trainingen gevolgd, waardoor ze als coöperatief sterker zijn geworden. Dit heeft ze een sterkere handelspositie gebracht. Daar zijn we trots op, want dat  is precies de impact die we willen maken bij de oorsprong. Momenteel zijn we aan het kijken of er nieuwe kansen zijn voor de Fairtrade gewassen van Fermes Bio Sehoul. Als hier meer over bekend is, houden we jullie via deze weg op de hoogte.

Wil je nog wat laatste kruidenpasta’s inslaan? Scoor dan jouw laatste kruidenpasta’s zoals het Marokkaans Stoofpotje of Gehaktballetjes bij Albert Heijn of neem een kijkje bij jouw WAAR en Wereldwinkels (zolang de voorraad strekt).

Samen werken aan een nieuwe keten

De ingrediënten voor de kruidenpasta’s worden verbouwd door een kleine coöperatie van groenten- en kruidenboeren Fermes Bio Sehoul in het noord-westen van Marokko vlakbij Rabat. Sinds onze samenwerking in 2018 is de groep uitgegroeid van 5 naar 10 boeren. Eigenlijk zijn het niet 10 individuele boeren, maar 10 families. Het land is meestal familie eigendom en broers, zussen, ooms en tantes dragen daar allemaal hun steentje aan bij. Het doel van de coöperatie is om uiteindelijk uit te groeien tot 50 families.

Arabische ingrediënten voor kruidenpasta’s

Fermes Bio Sehoul gaat alle ingrediënten verbouwen voor de kruidenpasta’s. Momenteel leveren ze alleen citroenen. Zodra de oogstperiodes beginnen, worden er steeds meer ingrediënten van de coöperatie toegevoegd in de kruidenpasta’s. Door deze manier van werken is de boerengroep nu al volop in groei en ontwikkeling, waarbij iedereen hier kan genieten van Arabische smaken met de beste tomaten en citroenen onder de Marokkaanse zon.

(mini) citroenen

Vervolgens levert de coöperatie alle gewassen aan VCR  Sodalmu, in Casablanca. Zij verwerken alle verse ingrediënten tot kruidenpasta’s in 6 verschillende varianten en verpakken ze in de doosjes die jij in de supermarkt vindt. Ideaal als basis voor de lekkerste Arabische gerechten.

Impact

Fermes Bio Sehoul is opgericht om biologisch boeren in de regio op de kaart te zetten, waarmee ze de regio weer economisch aantrekkelijk willen maken en willen voorkomen dat mensen naar de stad verhuizen. Door deze samenwerking hebben de boeren gegarandeerde afzet van hun producten en ontvangen ze bovenop hun lokale marktprijs nog een fairtrade premie van 15% wat terug geïnvesteerd zal worden in hun community.

Development Manager Lotje en de boeren van Fermes Bio Sehoul

De gemotiveerde boeren verbouwen op kleine stukken land hun groenten en fruit en verkopen dit nu op de lokale markt. Door de samenwerking met Fairtrade Original zullen hun producten nu ook voor het eerst internationaal verkocht worden, verwerkt in kruidenpasta’s.

Ook begeleiden we hen in het behalen van de biologische certificering. Hoewel ze geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land, zijn ze nog niet officieel gecertificeerd. De trainingen gaan binnenkort van start zodat de producten op termijn naast het Fairtrade ook het biologische keurmerk kunnen dragen. Lees hier de laatste update over de eerste resultaten.

Kassen

Ook in Marokko wordt het koud in de winter. Dat betekent dat een aantal producten, zoals tomaten en pepers die veel zonuren nodig hebben, alleen in de zomer geoogst worden. Dit levert een probleem op, omdat we wel het hele jaar door producten op het schap willen hebben staan. Daarom zijn er in januari 2019 door ons vier kassen gedoneerd aan boeren van Fermes Bio Sehoul. Door de kassen kan de oogstperiode van de tomaten en pepers verlengd worden zodat de verwerker bijna het hele jaar door verse tomaten en pepers ontvangt. In de maanden dat er niet geoogst wordt zal er gebruik worden gemaakt van tomatenpulp, uiteraard gemaakt van de fairtrade tomaten van de boeren.

Het frame staat voor 1 van de nieuwe kassen

Jouw Arabische keuken

Van stoofpotjes, couscoussalade tot shakshuka: je kunt eindeloos variëren met onze kruidenpasta’s. Volg de recepten op de achterzijde van de verpakking of experimenteer zelf met onze plantaardige kruidenpasta’s. Vervang bijvoorbeeld voor een vegetarisch Marokkaans stoofpotje eens de kip voor jackfruit. Of maak Marokkaanse balletjes van linzen in plaats van gehakt en ga op zoek naar lekkere tajine recepten! Ga zelf aan de slag en maak van hun keuken ook een beetje jouw keuken. Heb je iets gemaakt wat wij ook moeten proeven? Deel je Arabische creatie met ons via #fairtradeoriginal

Kruidenpasta’s kopen?

Je vindt de eerste kruidenpasta’s in het nieuwe Arabische schap bij jouw Albert Heijn. Of koop ze online via www.ah.nl

Wist je dit?

  • Al onze kruidenpasta’s plantaardig zijn
  • Er geen kunstmatige toevoegingen worden gebruikt
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.