Nieuw: Kebab Kruidenpasta van Fairtrade Original
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
24 maart 2021

Vanaf april voegen we een nieuwe kruidenpasta toe aan onze Arabische productlijn bij Albert Heijn: een kruidenpasta voor Kebab. De smaak van onze Kebab begint bij de Baharat-specerijen. Wist je dat dit een van de oudste Arabische kruidenmixen is? Ook niet zo gek als je bedenkt dat Baharat in het Arabisch ‘kruid’ of ‘specerij’ betekent. Paprikapoeder, komijn en kaneel vormen de basis, maar de verhoudingen verschillen per regio en zelfs per familie. Onze Baharat vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten, waarbij de ingrediënten worden verbouwd in Rabat, Marokko.

De kruidenpasta is gemaakt van alleen plantaardige ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen, waardoor je zelf kunt kiezen waarmee je jouw favoriete Kebab maakt. Naast stukjes kip, rundvlees of (lams)gehakt kun je ook kiezen voor vegetarische opties zoals jackfruit, tofu of knolselderij.

Oesterzwam Kebab Kookshow

Wie aan Kebab denkt, denkt vast aan een pitabroodje gevuld met kruidig gegrild vlees, knapperige ijsbergsla en lekker veel knoflooksaus. Maar wist je ook dat je het vlees ook heel goed kunt vervangen door een plantaardige basis zoals oesterzwammen? Het geheim van een goede Kebab zit ‘m namelijk in de kruidenmix, de Baharatkruiden. Dit is een van de oudste Arabische kruidenmixen en dé smaakmaker van jouw Kebab.

Ben je benieuwd hoe je zelf oesterzwam-kebab maakt? Kijk dan onze Kebab Kookshow terug, waarbij culinaire duizendpoot Nadia Zerouali jou meeneemt van oesterzwam tot kebab! Makkelijk, verrassend en helemaal vegetarisch. Binnen 1 uur kun jij smullen van jouw zelfgemaakte oesterzwam-kebab! Volg je liever het recept zonder video? Bekijk dan hier haar uitgeschreven oesterzwam-kebab recept!

 

Youtube video

Wat is Kebab?

Kebab is gegrild vlees. Soms zijn het losse stukjes vlees, soms is het samengeperst gehakt, maar wat ze gemeen hebben is dat het vlees altijd wordt gegrild. Kebab is dus niet één soort gerecht. Er zijn velen varianten, in allerlei vormen en maten, gemaakt met verschillende ingrediënten en kruiden. Eigenlijk is al het gegrild vlees dat je kent hieraan verwant, met ieder hun eigen oorsprong: zo eten de Grieken gyros, in Turkije wordt er döner en köfte gegeten, in Indonesië maken ze saté en zelfs het gebraden varkensvlees in Mexicaanse taco’s el pastor is een variatie hierop.

Kebab van Lamsgehakt met een salade van aubergine

Verbouwd, Bereid en verpakt in Marokko

De ingrediënten voor onze zes Arabische kruidenpasta’s worden verbouwd door een kleine coöperatie van groenten- en kruidenboeren Fermes Bio Sehoul in het noord-westen van Marokko vlakbij Rabat. Sinds onze samenwerking in 2018 is de groep uitgegroeid van vijf naar tien boeren. Eigenlijk zijn het niet tien individuele boeren, maar tien families. Het land is meestal familie eigendom en broers, zussen, ooms en tantes dragen daar allemaal hun steentje aan bij. Het doel van de coöperatie is om uiteindelijk uit te groeien tot vijftig families. Inmiddels werken we al een aantal jaar samen met de boeren van Fermes Bio Sehoul. Wil je weten hoe het gaat met de boeren en onze samenwerking? Lees dan hier de laatste update vanuit Marokko.

 

Vervolgens worden alle ingrediënten geoogst in Rabat en verwerkt en verpakt in Casablanca tot kruidenpasta’s. Daarna worden alle producten per boot naar Nederland verscheept, dat proces ziet er zo uit:

Deel dit verhaal:


Door:
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.