Fairtrade Original, Community Coffee Décaf
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
21 maart 2021

Net als alcoholvrij bier en wijn, zie je steeds vaker bij koffiezaakjes een lekkere décaf optie op de kaart staan: voor iedereen die wel wil genieten van de smaak van een kopje koffie, zonder de bijeffecten van cafeïne. Met onze Community Coffee Décaf snelfiltermaling variant bij Albert Heijn kun je op elk moment van de dag in je eigen keuken een lekker kopje zetten.

Voor koffieliefhebbers 

Onze Fairtrade en Biologische Community Coffee Décaf snelfiltermaling is voor elke koffieliefhebber die gevoelig is voor cafeïne of zijn cafeïne-inname wil verminderen. Gemiddeld duurt het zo’n vier tot zes uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is. Heb jij weleens last van een slechte nachtrust na het drinken een laatste kopje koffie in de avond? Maak dan een kopje caf klaar, zodat je jouw koffiemoment niet hoeft te missen. Verder is caf koffie ook ideaal voor zwangere vrouwen, waarbij wordt geadviseerd om de cafeïne-inname te beperken.   

Smaak

De smaak van onze décaf heeft een verfijnd aroma met een subtiele smaak van romige chocolade. Ontdek zelf de fijne smaak van onze Community Coffee Décaf snelfiltermalig in een kopje koffie of ga ermee aan de bak met deze fudge met koffie en noten.

Koffiedrinken in de tuin, Colombia

Herkomst

Onze Fairtrade en biologische koffiebonen van onze décaf snelfiltermaling komt voor 35% uit Colombia en voor 65% uit Peru. Het aandeel Colombiaanse koffie is daarbij direct ingekocht van koffiecoöperatie Red Ecolsierra, net zoals de rest van de koffiebonen voor onze gehele koffielijn Community Coffee bij Albert Heijn. We hebben de keten zo rechtstreeks mogelijk maakt, waarbij onze inkoper Mark de koffiebonen direct inkoopt. Ontmoet de community uit de Sierra Nevada in Colombia en lees hier wat de impact is van jouw kopje koffie.

Van boon tot décaf koffie   

Voor alle koffiebonen geldt dat de groene koffiebonen per boot naar Nederland komen. Tot dat moment is het verwerkingsproces van décaf koffie én koffie met cafeïne hetzelfde. Voor décaf koffie vindt er een extra handeling plaats voordat de koffiebonen gebrand worden, namelijk het decafeïneren van de ruwe koffiebonen.  

 

Decafeïneren 

Koffie is een drankje dat geëxtraheerd wordt uit gebrande koffiebonen. Het maakt daarin niet uit of er wel of geen cafeïne in die koffieboon zit. Het blijven gebrande koffiebonen waarmee je een kopje koffiezet, alleen dan zonder cafeïne.  

Smeuïge fudge met décaf koffie en noten

Methode om te decafeïneren

Decafeïneren kan op drie verschillende manieren: met de DCM- , co2- en de watermethode. Onze Community Coffee Décaf koffiebonen worden momenteel aan de hand van de watermethode gedecafeïneerd. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid groene bonen ondergedompeld in water om het zogeheten GCE – Green Coffee Extract – te creëren. Dankzij een nauwkeurige controle van water, tijd en temperatuur trekt de cafeïne uit de boon in het water. 

Wist je dat?

De dichloormethaanmethode (DCM) is de meest voorkomende decafeïneermethode in de voedingsindustrie. Hierbij wordt dichloormethaan als extractiemiddel gebruikt. De groene koffiebonen worden in dit extractiemiddel geweekt waarbij de cafeïne oplost. Deze methode is niet geschikt voor onze biologische koffie, omdat er bij deze methode gebruikt gemaakt wordt van een niet –biologische extractiemiddel.   

0,1% cafeïne

Hoewel we ons uiterste best doen, is het niet mogelijk om 100% van de cafeïne uit de koffiebonen te halen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft wettelijk bepaalt dat gedecafneerde koffie met een restpercentage van 0,1% cafeïne wel decaf of cafeïnevrije koffie genoemd mag worden. Het restpercentage is zo laag dat er een verwaarloosbaar cafeïnegehalte in zit, en daardoor cafeïne vrij genoemd mag worden.  

 

Waar vind ik jullie decaf?

Onze Community Coffee Décaf snelfiltermaling is exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en te vinden in het koffieschap, naast alle filterkoffie varianten.  

Community Coffee Décaf Snelfiltermaling is exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Deel dit verhaal:


Door:
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.