Nieuw keurmerk Fair for Life
Martin Boon
Development Manager
26 november 2015

Sinds kort zijn ook onze Zeezout Kruidenmolens voorzien van een fairtrade keurmerk. Omdat voor zout het keurmerk van Max Havelaar niet van toepassing is, introduceren we voor dit product Fair for Life.

Voor zeezout bestaan (nog) geen productstandaarden onder het keurmerk van Max Havelaar. Daarom kiezen we in dit geval voor Fair for Life. Dit keurmerk – met z’n thuisbasis in Zwitserland – is in Nederland minder bekend dan dat van Max Havelaar, maar de overeenkomsten zijn groot.

Marktwaarde

Voor de consument is het keurmerk een garantie dat een onafhankelijke partij meekijkt of onze producten voldoen aan de fairtrade standaard. Maar een keurmerk is misschien nog belangrijker voor de boerenorganisaties en lokale verwerkers. Zij kunnen zich daarmee, in hun zoektocht naar nieuwe afzetkansen, op de internationale markt profileren als fairtrade. Dat is de reden dat wij, als producenten nog niet gecertificeerd zijn, altijd samen met hen werken aan het behalen van een keurmerk.

Puntjes op de i

Voor de productieketen van het zeezout in Zuid-Afrika is het Fair for Life systeem een bevestiging van de fairtrade praktijk die wij met hen hebben opgebouwd. Wij betaalden al een fairtrade ontwikkelingspremie; voor de inzet daarvan was alles gebruiksklaar. Begin dit jaar werden de puntjes op de i gezet door lokale inspecteurs in Zuid-Afrika.

De eerste zijn gesignaleerd!

De uitslag van alle inspecties was positief, zodat wij de volgende stap konden zetten: het aanpassen van de verpakkingen. De eerste zoutmolens met het Fair for Life keurmerk zijn op de winkelschappen gesignaleerd. Voor onze tarwenoedels uit India geldt hetzelfde: het Fair for Life keurmerk is vanaf maart 2016 zichtbaar op de noedel-verpakkingen. Wil je meer over dit keurmerk weten? Ga naar www.fairforlife.org


Door:
Martin Boon
Development Manager
Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken wij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.
Lees meer over ons.