Fairtrade Original - sfeerfoto kokosmelk - pindasoep (4)
Lisette Brouwers
Product Manager
09 september 2024

Voedselverspilling heeft een grote impact op het klimaat. Uit cijfers van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling blijkt dat jaarlijks 25% van het voedsel in Nederland wordt verspild. Daarvan wordt bijna een kwart verspild door consumenten. Jij en ik dus. Dit komt overeen met een jaarlijkse verspilling per persoon van 33,4kg. Het goede nieuws is: we kunnen hier wat aan doen! Hoe dan? Lees snel verder voor onze tips tegen voedselverspilling. Ook leggen we uit of jouw favoriete Fairtrade Original product nog te eten is nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Tipje van de sluier: het zit ‘m in ‘kijken, ruiken, proeven’.  

BEOORDEEL JE BORDJE ETEN

Wist je dat je niet alles wat over de ‘ten minste houdbaar tot’ datum gelijk weg hoeft te gooien? Veel mensen verwarren de “ten minste houdbaar tot“-datum met de “te gebruiken tot“-datum. De “ten minste houdbaar tot”-datum geeft aan tot wanneer het product naar verwachting zijn beste kwaliteit behoudt, maar betekent niet dat het onmiddellijk bedorven is na die datum. Door te vertrouwen op je zintuigen, kun je eten langer gebruiken dan de houdbaarheidsdatum, wat voedselverspilling vermindert. En dat is ook weer een meevaller voor de portemonnee.  

DE GEHEIME GAVE VAN ZINTUIGEN 

Kijken (visuele waarneming): Hoe je eten er uit ziet heeft een belangrijke rol bij hoe je je bordje eten gaat ervaren. Eten doe je dus ook een beetje met je ogen. Het uiterlijk van een gerecht of product, inclusief de kleur, presentatie en textuur kan trek oproepen óf het tegenovergestelde. Jep. Heb je een twijfelgeval in handen? Kijk dan naar de kleur, textuur en vorm. Is het product vrij van schimmel en vocht en is de verpakking nog heel? Check, check, check. Dan kan je ruiken.  

Ruiken (olfactorische waarneming): Wist je dat onze reuk scherper kan ruiken dan onze mond kan proeven? Daarom is het ook een goede manier om te checken of je eten nog goed is. Ruikt het product nog fris, of is de geur onaangenaam? Of ruikt het zoals het product zou moeten ruiken? Denk aan een flinke stinkkaas. Want laten we eerlijk zijn: ruikt niet fris of aangenaam, maar kan wel goed zijn.

Proeven (smaakwaarneming): Proeven verwijst naar de smaakperceptie, die wordt beïnvloed door smaakpapillen in de mond. De traditionele smaakcategorieën zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Wanneer je een hap neemt, reageren deze smaakpapillen op chemische stoffen in het voedsel en sturen signalen naar de hersenen. Bij producten op of over hun houdbaarheidsdatum gaat het er vooral om of het product nog smaakt zoals het zou moeten smaken en er geen afwijkende smaak aan zit (niet zuur, bitter of muf). Brood dat droog is, is minder lekker om zo te eten natuurlijk, maar kan nog wel goed zijn. Kokos-wentelteefjes is onze favoriete oplossing in dat geval. 

Het openen van een verpakking heeft natuurlijk wel consequenties voor de houdbaarheid van een product. Instructies voor het bewaren (hoe en hoe lang) staan daar waar nodig op de verpakking vermeld. Ook daarna zou je het concept van “kijken, ruiken, proeven” nog kunnen toepassen.  

HET IS NIET WAT HET LIJKT

Een aantal Fairtrade Original producten verdienen bijzondere aandacht, zodat je weet wat te doen. Of eigenlijk wat niet te doen: weggooien.  

  • Het vet in de kokosmelk kan bij temperaturen beneden ca. 25°C gaan stollen waardoor het vet zich van het vocht scheidt. Door roeren, au bain-marie verwarmen of schudden wordt het weer melk.

    kokosolie het kokosvet in de producten boven ca. 25°C gaan stollen en zich scheiden van het water. Even schudden en opgelost. 

  • Zilvervlies Jasmijn Rijst en Bruine Rijstnoedels bevatten rijstzemelen. De rijstzemelen in deze producten bevatten van nature vetten, die onder invloed van tijd, licht en temperatuur minder aantrekkelijk kunnen worden qua smaak en geur.
  • Hagelslag is een gevoelig product, bij sterke temperatuurswisselingen kan de hagelslag een witte gloed over de korrels krijgen. Ook wordt de hagelslag wat zachter van structuur. De chocolade is niet bedorven en kan nog gewoon worden gegeten.
     
  • Er zijn ook producten die eigenlijk geen houdbaarheidsindicatie nodig hebben, suiker is daar een voorbeeld van. Toch staat er vaak een houdbaarheidsdatum op dit product, dit heeft dan meer te maken met de traceerbaarheid – zodat wij weten wanneer het product geproduceerd is – dan met mogelijk bederf. Voor deze producten kiezen wij een lange houdbaarheidstermijn, bijvoorbeeld voor suiker 5 jaar na productie, om de kans op voedselverspilling zo klein mogelijk te maken.

Bij alles geldt, bij twijfel niet gebruiken (of vraag het na via info@fairtradeoriginal.nl), en kijk, ruik en proef vooral goed voordat je een product bij andere ingrediënten voegt. Zo weet je zeker dat je niets hoeft weg te gooien.  

TEGEN VOEDSELVERSPILLING

Als foodmerk zoeken we natuurlijk zelf ook allerlei manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kijken we naar mogelijkheden om de inhoud van de verpakking (het aantal porties) zo goed mogelijk af te stemmen op het gebruik en het recept. Daarnaast gaan producten waar de THT-datum nadert naar Foodello, Too Good to go of de Voedselbank. Producten weggooien doen we uitsluitend als de verpakkingen zodanig zijn beschadigd (door val of verdrukking) dat de voedselveiligheid niet meer gegarandeerd kan worden.  

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.