Lena Knoerzer
Product Manager
15 februari 2022

Iedereen die dagelijks een kopje filterkoffie Aroma Rood zet of een espresso met onze Dark Roast Bonen maakt, heeft het vast al gemerkt: jouw pak Fairtrade Original koffie in de supermarkt is duurder geworden. Je vraagt je vast af waarom dat zo is en wat dat veroorzaakt heeft. En de belangrijkste vraag misschien wel: is deze prijsstijging ook gunstig voor de koffieboer? Ik ben Lena, Product Manager koffie bij Fairtrade Original en ik vertel je er meer over in deze blog.

Waardoor stijgen de koffieprijzen?

Slechte oogst Brazilië

Brazilië is de allergrootste producent van koffie en is verantwoordelijk voor 33% van alle koffie ter wereld. De Braziliaanse koffieboeren bereiden zich voor op de slechtste oogst in jaren, omdat zij te maken hebben gehad met een vorstperiode na veel droogte. Dit heeft een groot deel van hun oogst verwoest. En er zijn meer zorgen: de beschadigde bomen moesten vervangen worden voor nieuwe bomen, waarbij het nog een aantal jaar duurt voordat daar volwaardige koffiebessen aan groeien. Het resultaat is een lagere oogst en een tekort aan koffie op de wereldmarkt: dit is de voornaamste reden van de prijsstijging.

Protesten in Colombia

In Colombia – waar een groot deel van onze koffiebonen vandaan komt – hebben protesten tegen de regering ertoe geleid dat er productie en leveringstekorten zijn ontstaan.

Transport

Daarnaast vormt transport een belangrijk onderdeel van de prijsstijging. Het tekort aan containers heeft enorme impact op de vervoerskosten. Dit maakt het veel duurder om koffiebonen vanuit allerlei windstreken naar de Rotterdamse haven te varen.

Grondstoffen

Naast koffie, stijgen ook alle kosten van grondstoffen zoals olie en gas. Dit is voelbaar in alle onderdelen van de koffieketen: van koffiebonen, de transportkosten op zee en ter land, het branden van de koffie tot jouw koffieverpakking: elk deel van de keten heeft te maken met prijsstijgingen.

Wat betekent dit voor jouw kopje Fairtrade Original koffie?

Helaas betekent dit dus ook dat je pakje koffie in de supermarkt flink duurder wordt. Gemiddeld verwachten wij een prijsstijging van 20-40% om alle kosten te kunnen dekken. Het is daarbij belangrijk om te weten dat supermarktketens altijd zelf hun verkoopprijs bepalen. Fairtrade Original heeft hierin slechts een adviserende rol.

Wat betekent dit voor de koffieboer?

Dat de koffieprijzen op dit moment zo hoog zijn is op zich goed nieuws voor de koffieboer, omdat zij meer geld voor hun koffie ontvangen. Als we kijken naar de wereldmarktprijs van koffie op 10 februari 2021 versus 10 februari 2022 dan is deze met +113% gestegen. Dit betekent dus ook dat boeren significant meer voor hun koffiebonen ontvangen. Begin 2021 waren de prijzen nog zo laag dat veel koffieboeren veel te weinig verdienden om hun productiekosten te dekken, laat staan een waardig bestaan op te bouwen. Echter, gezien de schommelingen in de wereldkoffiemarkt, brengt dit geen garantie voor de dag van morgen. Bovendien kampen de coöperaties en de boeren waar wij mee werken met vergelijkbare problemen; ook hun productiekosten worden hoger. De huidige hoge prijs van koffie geeft dan ook veel onrust, omdat boeren niet weten hoe lang deze piek gaat duren.

Op weg naar een leefbaar inkomen

Je kunt je voorstellen dat het voor koffieboeren lastig is om te investeren en vooruit te kijken. Daarom pleiten wij samen met Fairtrade International voor een vangnet dat zekerheid biedt. Dit is ook de reden dat wij ons al sinds 1973 inzetten voor eerlijke koffieprijzen en sinds 1988 werken met een Fairtrade minimumprijs.

Sinds oktober 2019 doen wij hier nog een schepje bovenop en hebben wij als eerste merk in de Nederlandse supermarkt een koffielijn gelanceerd waarvoor een prijs betaald wordt dat het gat dicht tussen het leefbaar inkomen en de wereldmarktprijs voor koffie. Zodat alle boeren waarmee wij samen werken een leefbaar inkomen referentieprijs voor hun bonen ontvangen. Zo worden de boeren niet alleen voorzien in hun fundamentele basisbehoeften, maar krijgen ze ook de financiële ruimte om te investeren in de toekomst en duurzame productiemethodes.

Kop op!

Met een leefbaar inkomen referentieprijs, zorgen we er ook voor dat de koffieprijzen stabiel blijven voor de boer én voor jou op het schap. Hopelijk blijf jij de koffieboeren steunen en van onze Fairtrade Original koffie genieten! Heb je nog meer vragen? Stuur mij dan een berichtje via communitycoffee@fairtradeoriginal.nl.

Wil je je nog meer verdiepen in de wereld van koffie? Ik schreef ook een blog over hoe de koffieprijs precies in elkaar steekt en waar deze tot stand komt. Dit is best wel ingewikkelde koek, dus pak er vooral een kopje koffie bij en ga er even voor zitten!

Deel dit verhaal:


Door:
Lena Knoerzer
Product Manager
Waar smaak begint
Lees meer over ons.