Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
18 maart 2020

Vorig jaar, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 2019, lanceerden we het allereerste jackfruit in blik in de Nederlandse supermarkt. Jackfruit is een Aziatische vrucht met de bite en structuur van vlees en is neutraal van smaak. Daardoor is de vrucht ideaal om te marineren en te kruiden. Het vruchtvlees neemt smaken goed op en dit maakt dat jackfruit inzetbaar is in al jouw favoriete (vlees)recepten van de hele wereldkeuken. Het is nu een mooi moment om de jackfruitbalans op te maken en te zien waar we staan precies na één jaar de vruchten plukken.

Sinds de lancering van jackfruit vorig jaar, is ons blik al bijna 200.000 keer over de toonbank gegaan. En dat is goed nieuws voor de Fairtrade boeren van de ‘Fairtrade Pineapple Growers Group’, onder wie boerin Khun Nipalin. De Fairtrade boeren van deze coöperatie produceren onze jackfruit. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die al sinds 2007 voor ons ananas en mango verbouwen. Het inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation.

Jackfruitboerin Khun Nipalin met jackfruit

Naast de marktprijs die we voor jackfruit betalen, ontvangen de boeren een extra Fairtrade premie van vijftien procent. De premies worden besteed aan geplande projecten, zoals onder andere het bouwen van een dam ten gunste van het leef- en landbouwgebied van de boeren of het aanplanten van mangroves die de vruchtbaarheid van de landbouwgrond verhogen. Een ander bijkomend voordeel van de toevoeging van jackfruit aan het assortiment, is dat de boeren beter in staat zijn hun risico’s te spreiden. Mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken, dan hebben zijn er ook altijd nog inkomsten vanuit jackfruit. Ook draagt dit extra gewas bij aan de lokale biodiversiteit. 

Het eerste jackfruitkookboek van Nederland

Het succes van jackfruit hangt nauw samen met de huidige plantaardige trend, die nog altijd in opmars is. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een dag in de week het vlees te laten staan. Om nog meer mensen te inspireren en te laten zien hoe makkelijk het is om een dag vlees of vis van het menu te schrappen, lanceerden we op donderdag 12 maart 2020 in samenwerking met uitgeverij Good Cook het allereerste jackfruitkookboek van Nederland!

Dumplings gevuld met jackfruit en bao buns met in hoisinsaus gewokte jackfruit

Het kookboek bestaat uit meer dan dertig verrassende en toegankelijke snacks, lunch- en hoofdgerechten ontwikkeld door Jessica Lek. Alle recepten in het boek zijn op z’n minst vegetarisch en gemakkelijk veganistisch te maken, zodat zoveel mogelijk mensen aan de slag kunnen met deze populaire vleesvervanger. Bovendien bevatten alle gerechten voldoende eiwitten, zodat ze binnen een volwaardig plantaardig dieet passen. Ben je benieuwd geworden? HIER geven we je graag alvast een klein voorproefje van het boek.

Waar te koop

Het kookboek is verkrijgbaar in de boekhandel, kookwinkel, WAAR- en Wereldwinkels en via online verkooppunten zoals Bol.com, Bruna.nl of Kookwinkel.nl en kost 14,95 euro. Jackfruit in blik van Fairtrade Original is te koop bij Albert Heijn, Boni, Boon’s Markt, Deen Supermarkten, Dekamarkt, DirkMarqt, PLUS, SPAR en WAAR– en Wereldwinkels. Je vindt het blik in het schap bij de peulvruchten voor 2,45 euro*. 

Exacte prijs kan per supermarkt variëren 

 

Deel dit verhaal:


Door:
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.