Lotje Kaak
Chain Development
10 april 2020

Het duurt niet lang meer tot de eerste Mexicaanse kruidenpasta’s in het schap liggen. Eerder vertelde mijn collega Annemarie in deze blog over de start van een nieuwe handelsketen in Mexico. In de tussentijd zijn er vele stappen gezet. Zo zijn de recepturen gefinaliseerd door de fabriek in Monterrey samen met productmanager Annemarie en kwaliteitsmanager Margot. Een belangrijke mijlpaal, want er gaan vele versies overheen voordat de uiteindelijke receptuur gevonden is. Meerdere keren hebben we in onze keuken in Culemborg en in de keuken in Monterrey in potten en pannen staan roeren; de één wat meer pit, de ander wat minder (auch!), wat extra specerijen hier en daar en de ene kruidenpasta wat meer ingekookt dan de ander. Daarna komt het proeven met het hele kantoor, zeker geen straf natuurlijk en waarbij we inmiddels onszelf hebben ontwikkeld tot een professioneel smaakpanel.

v.l.n.r.: ik (Lotje), Quality Manager Margot, Product Manager Annemarie en doña Irene, een van de producenten

Bij deze lekkere producten horen natuurlijk ook mooie verpakkingen en de zekerheid dat de producten kwalitatief en voedselveilig zijn. Met name op dat laatste punt is er veel werk verricht door ons en door de fabriek. Zo worden er van alle ingrediënten van de kruidenpasta’s samples genomen en getest in een extern lab in Mexico. Hier wordt gekeken of de producten voldoen aan de Europese regelgeving. Dat houdt in; vrij van pesticiden en andere residuen. Pas wanneer alle ingrediënten goed getest zijn mogen ze gebruikt worden in de kruidenpasta.

Mexicaanse boeren met een missie

Ook is er hard gewerkt door en bij de boerengroep die de ingrediënten voor onze kruidenpasta’s gaan leveren. Na mijn zoektocht door acht Mexicaanse staten, zijn we uit gekomen bij twaalf kleinschalige groenten- en kruidenboeren in Huasca de Ocampo. Deze boeren leveren nu aan social enterprise Yolcan, een lokaal initiatief dat kleinschalige boeren verbindt aan restaurants en consumenten. De boeren hebben de capaciteit om op grotere schaal producten te verbouwen, alleen ontbrak de afzetmarkt hiervoor, hier willen wij verandering in brengen.

Het doel van de twaalf boeren uit Huasca de Ocampo is om gezonde producten te leveren voor een goede prijs, verbouwd in harmonie met de natuurlijke omgeving. Om de grond niet uit te putten maar juist te verbeteren met landbouw werken zij bijvoorbeeld al biologisch, met zelfgemaakte compost en planten ze gewassen voor versterking van de biodiversiteit. De boeren willen graag een groeiend netwerk vormen waarbij ze andere boeren uit de regio inspireren om ook op deze gezonde manier te gaan boeren.

Een bos met grote bollen knoflook en wat koriander direct van Don Benito en Doña Josefina's land

Coöperatief & kennisdeling

Vanaf het moment dat wij met deze boeren de samenwerking zijn gestart, gaat dit volgens de Fairtrade voorwaarden, ondanks dat de boeren nog niet Fairtrade gecertificeerd zijn. We ondersteunen hen bij dit proces. Zo heeft de groep trainingen ontvangen van succesvolle sterke coöperaties uit de buurt. Na al het papierwerk zijn de boeren nu een officieel coöperatief genaamd Productores Naturales de Huasca de Ocampo. Gezamenlijk hebben ze gekozen voor de vrouwelijke president Doña Vicky. Wekelijks kwam de groep bijeen op iemands boerenerf, om ervaringen te delen en alle aankomende activiteiten voor de coöperatie te bespreken. Gezien de COVID-19-situatie kunnen deze voorlopig niet doorgaan.

Dit is Doña Vicky. Ze heeft per project bordjes op haar land staan, op dit stuk worden ingrediënten voor project ‘Holanda’ verbouwd.

Als coöperatief krijgen de boeren nu ook toegang tot meer lokale fondsen en subsidies. Daarnaast kunnen ze zich nu inschrijven in het Fairtrade systeem. Zodra de situatie het toelaat zal de coöperatie ook starten met de Fairtrade trainingen, om zo snel mogelijk de fairtrade certificering te verkrijgen. Dit betekent dat de eerste batches Mexicaanse kruidenpasta’s nog niet het Fairtrade logo op de verpakking hebben. Wel ontvangen de boeren al vanaf hun eerste levering de Fairtrade prijs en Fairtrade premie. Naast de gebruikelijke ondersteuning die de boeren krijgen via Yolcan, waar we nauw mee samenwerken, hebben we ook een lokale consultant, Judith, aangesteld om de boeren het eerste jaar te ondersteunen. Judith is agronoom en is onlangs verhuisd naar Huasca de Ocampo om dichtbij de boeren te zijn. Zij helpt hen onder andere met het opstellen van een oogst- en productiekalender, het verbeteren van kwaliteit, het bijhouden van records van elke boerderij en het opzetten van de logistiek naar de fabriek. Het is de bedoeling dat zij al haar vakkennis overdraagt zodat de boeren over een jaar als sterk coöperatief zelf verantwoordelijk zijn voor deze taken.

Opslag en eerste leveringen

Het is nu belangrijk dat de boeren de chillies, de kruiden en de prachtige groene en rode tomaten kunnen gaan leveren aan de fabriek. Met behulp van Judith hebben ze een schema opgesteld en een indeling op welke boerderij welke producten verbouwd worden, met zorg dat deze producten ook in de koudere maanden geoogst kunnen worden. Anders dan voorheen vereist deze aanpak een strak tijdschema om de producten op de juiste momenten bij de fabriek te krijgen, een hele professionaliseringsslag dus!

Uiteraard stelt de fabriek eisen aan de manier waarop de producten aangeleverd dienen te worden; ze moeten vers aangeleverd worden, verpakt in de juiste materialen. Ook hier hebben wij als Fairtrade Original een investering in gedaan. De coöperatie heeft een pakhuis gehuurd waar ze hun producten kunnen opslaan. Deels middels een donatie en deels middels een lening wordt er een koude opslag geplaatst om de producten gekoeld te kunnen bewaren. Dit magazijn zal ook fungeren als lokale winkel waar de coöperatie hun producten kunnen verkopen.

Laatste loodjes

Tijdens mijn laatste bezoek in februari 2020 samen met collega Peter, deelden ze een gezonde spanning te voelen voor hun eerste levering aan de fabriek. Met hun torenhoge ambitie en harde werken en de lokale ondersteuning van consultant Judith en de mannen van Yolcan heb ik er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen en kijk ik uit naar een succesvolle en vooral langdurige toekomst met deze geweldige groep in Huasca de Ocampo.

Gezien de COVID-19-situatie doen we allen ons best om leveringen te laten plaatsvinden zoals we gepland hadden. Echter zijn er ook maatregelen actief in Mexico die er voor zorgen dat een aantal zaken niet of op een andere manier doorlopen dan normaal. De verwerker is afhankelijk van de levertijden van verse ingrediënten van verschillende leveranciers, waardoor zij hun productieschema’s en inzet van werknemers dienen aan te passen en zijn er vertragingen te merken in transport naar Europa. Ook de boeren hebben hun werkzaamheden aangepast waar nodig. Zo hebben ze hun wekelijkse bijeenkomst voorlopig gestaakt en hebben ze een op een telefonisch contact onderling. Ze werken in shifts in het distributiecentrum en voorlopig zijn we genoodzaakt om de Fairtrade trainingen tot nader order uit te stellen. Gelukkig kan het werk op het land onveranderd doorgaan.

 

 


Door:
Lotje Kaak
Chain Development
Door het ontwikkelen van lokale handelsketens maken wij eerlijk eten en drinken bereikbaar voor iedereen.
Lees meer over ons.