Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
07 mei 2018

Afgelopen jaar hebben jullie genoten van 1.234.601 blikken kokosmelk! Je kunt wel zeggen dat deze romige smaakmaker een doorslaand succes is. Maar wat is het verhaal achter dit product, waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en wat kun je allemaal met dit veelzijdige product? We nemen je mee in een kijkje in de keuken van onze kokosmelk!

Hoe het allemaal begon

Onze kokosmelk (400 ML) wordt gemaakt in Minuwangoda de ‘coconut triangle’ in Sri Lanka. Toen Mario de Alwis – oprichter en directeur van Ma’s Tropical Foods – in 2007 de kans kreeg een leegstaande kokosmelkfabriek te kopen, greep hij deze met beide handen aan. Hij knapte de installaties op, legde contact met kokosnootboeren en leidde een eerste groep van 11 mensen op om de kokosnoten te verwerken tot kokosmelk-in-blik. Vervolgens vroeg Mario aan ons of wij belangstelling hadden voor zijn nieuwste product. Dat hadden we zeker, ook al moest er nog wel het een en ander gebeuren aan de fairtrade kant. Voor ons een perfecte gelegenheid om een nieuwe eerlijke handelsketen op te zetten in Sri Lanka.

Kokosnootboeren

Een kleine groep Sri Lankaanse kokosnootboeren – verenigd onder de naam SAFENet – levert maandelijks zo’n 80.000 kokosnoten aan voor onze kokosmelk. Dankzij de verkoop van hun Fairtrade gecertificeerde kokosmelk, ontvangen de kokosnootboeren een ontwikkelingspremie die door de groeiende volumes flink oploopt.

In ieder blikje kokosmelk van 400 ml zit ruim 1 kokosnoot verwerkt. Per kokosnoot ontvangt SAFENet een ontwikkelingspremie van 2 dollarcent. Alleen al via onze blikjes kokosmelk kan dit voor hen een extra bedrag van zo’n € 18.000 per jaar betekenen! De boeren besluiten zelf waar het geld aan uitgegeven wordt. Naast verbetering van de productie en nieuwe aanplant, kozen ze ook voor het opknappen van een dorpsschool in Hakmana in het zuiden van Sri Lanka. Jumbo Supermarkten, Fairtrade Original en de boeren zelf financierden dit. Met als resultaat dat de kwaliteit van het onderwijs steeg en het schooltje weer meer leerlingen trekt.

De dorpsschool in Hakmana in het zuiden van Sri Lanka.

Fairtrade
Sinds begin 2015 draagt de kokosmelk het Fairtrade keurmerk. Vanaf 2016 is de kokosmelkfabriek van Ma’s gerenoveerd. Daarmee is de capaciteit verdubbeld en zijn de arbeidsomstandigheden voor de ruim 65 medewerkers verbeterd. Ma’s Tropical Foods kan nu op zoek naar nieuwe afnemers en naar meer boeren die zich willen aansluiten bij het fairtrade systeem. Collega Martin vertelt je in deze blog meer over de tot stand koming van de certificering.

Naast onze succesvolle kokosmelk 400 ML, verkopen we sinds juni 2015 ook een Biologische Kokosmelk die wordt geproduceerd bij BioFoods in Makadura en sinds kort ook bij Jaindi in Dankotuwa. Ook hebben we een kleintje kokosmelk gelanceerd; een mini variant van de Kokosmelk 400 ML. Om het assortiment nog verder uit te breiden introduceerden we begin 2018 ook nog een Biologische Kokosolie om mee te wokken en bakken.

Onze Sri Lankaanse kokosfamilie op een rijtje

Blik op de toekomst

Voor alle belangrijke producten in ons assortiment werken we met meer dan 1 leverancier. Gezien het succes van onze kokosmelk betekent dat voor dit product dat we momenteel in Si Lanka met 3 ketens werken: met 3 fabrieken en ook met drie boerengroepen. Dit om de toelevering veilig te stellen. Verder zijn we momenteel aan het onderzoeken of we in de toekomst ook kokosmelk uit Thailand en de Filipijnen kunnen verkrijgen.

Een kijkje in de kokosmelkfabriek

 Zo wordt onze kokosmelk gemaakt:

Over de kook met kokosmelk

Naast geweldige curry’s en romige soepen, kun je ook heel goed smoothies met onze kokosmelk maken! Maar wist je ook dat:

  • Je ook hele romige plantaardige slagroom ervan kunt maken? Zo maak je dat!
  • Wanneer je wat over hebt, de kokosmelk heel handig in kunt vriezen?
  • Je met het gestolde laagje kokosvet – bovenin het blik – als wokolie kunt gebruiken?
  • een (kokosmelk) blik oneindig recyclebaar is?
Kokosmelk over? Vries het in!

Door:
Evelien van de Glind
Brand Connection Manager
Alle ingrediënten worden zo direct mogelijk bereid en verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft tot in jouw keuken
Lees meer over ons