Lisette Brouwers
Product Manager
07 juli 2020

Afgelopen jaar hebben jullie genoten van 2.071.208 blikken kokosmelk! Hiervoor zijn in totaal 1.65 miljoen kokosnoten verwerkt. Je kunt wel zeggen dat deze romige smaakmaker een doorslaand succes is. Maar wat is het verhaal achter dit product, waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en wat kun je allemaal met dit veelzijdige product? We nemen je mee in een kijkje in de keuken van onze kokosmelk.

Hoe het allemaal begon

Onze eerste blikken kokosmelk, de 400ml-variant, werden gemaakt in Minuwangoda de ‘coconut triangle’ in Sri Lanka. Toen Mario de Alwis – oprichter en directeur van Ma’s Tropical Foods – in 2007 de kans kreeg een leegstaande kokosmelkfabriek te kopen, greep hij deze met beide handen aan. Hij knapte de installaties op, legde contact met kokosnootboeren en leidde een eerste groep van 11 mensen op om de kokosnoten te verwerken tot kokosmelk-in-blik. Vervolgens vroeg Mario aan ons of wij belangstelling hadden voor zijn nieuwste product. Dat hadden we zeker, ook al moest er nog wel het een en ander gebeuren aan de fairtrade kant. Voor ons een perfecte gelegenheid om een nieuwe eerlijke handelsketen op te zetten in Sri Lanka.

Professionele kokosnootplukkers

De 88 Sri Lankaanse kokosnootboeren, verenigd onder de naam SAFENet, leveren maandelijks vele tienduizenden kokosnoten aan MA’s voor onze kokosmelk. De kokosnoten worden geoogst door professionele plukkers. Ze zijn getrainde klimmers en komen makkelijk in de hoge bomen. Mocht een kokosnoot lastig te plukken zijn, dan gebruiken ze lange bamboestokken met een mes eraan. Bij onze boerencoöperaties in Sri Lanka worden de kokosnoten altijd geplukt door mensen en wordt nooit de hulp van apen hiervoor ingeschakeld.

Een duurzame samenwerking

Sinds begin 2015 draagt onze kokosmelk het Fairtrade keurmerk. Onze Development Manager Martin vertelt je er meer over in deze blog. Vanaf 2016 is de kokosmelkfabriek van Ma’s gerenoveerd. Daarmee is de capaciteit verdubbeld en zijn de arbeidsomstandigheden voor de ruim 65 medewerkers verder verbeterd. Ma’s Tropical Foods kon vanaf dat moment op zoek naar nieuwe afnemers en naar meer boeren die zich willen aansluiten bij het Fairtrade systeem.

Door de groeiende capaciteit en groeiende afname van de verschillende varianten kokosmelk, ontvangen de kokosnootboeren een ontwikkelingspremie die flink oploopt. In ieder blikje kokosmelk van 400 ml zit ruim één kokosnoot verwerkt. Per kokosnoot ontvangen de boerencoöperaties een ontwikkelingspremie van twee dollarcent. In 2019 kwam dit neer op een totaalbedrag van 17.000 euro.

De dorpsschool in Hakmana in het zuiden van Sri Lanka.

De boeren besluiten zelf waar het geld aan uitgegeven wordt. Zo is in het verleden eens de dorpsschool in Hakmana in het zuiden van Sri Lanka opgeknapt met als resultaat dat het de kwaliteit van het onderwijs steeg en het schooltje meer leerlingen aantrekt. De Fairtrade premie uitgekeerd over 2019 is besteed aan optimalisatie van de kokosnotenproductie door verbetering van de landbouwgrond en aan de Fairtrade inspecties.

Kokosproducten in ontwikkeling

Naast onze succesvolle kokosmelk 400 ML, verkopen we sinds juni 2015 ook een Biologische Kokosmelk die wordt geproduceerd bij BioFoods in Makadura. Daarnaast is ook ons kleintje kokosmelk beschikbaar; een mini-variant van de Kokosmelk 400ml.

Het kokosassortiment is in 2018 verder uitgebreid met de introductie van een Biologische Kokosolie om mee te wokken en bakken en in 2021 lanceerde we voor de grote kokosmelkliefhebbers een 1liter-verpakking kokosmelk 

Onze Sri Lankaanse kokosfamilie op een rijtje

Blik op de toekomst

Voor alle belangrijke producten in ons assortiment werken we liefst met meer dan één leverancier. Gezien het succes van onze kokosmelk betekent dat voor dit product dat we momenteel in Sri Lanka met drie ketens werken: met drie fabrieken en ook met drie boerengroepen. Dit doen we om de toelevering veilig te stellen. Verder onderzoeken we momenteel of we in de toekomst kokosmelk in andere landen dan Sri Lanka kunnen laten produceren.

Een kijkje in de kokosmelkfabriek

 Zo wordt onze kokosmelk gemaakt:

Youtube video

Over de kook met kokosmelk

Naast geweldige curry’s en romige soepen, kun je ook heel goed smoothies met onze kokosmelk maken! Maar wist je ook dat:

  • Je hele romige plantaardige slagroom ervan kunt maken? Zo doe je dat!
  • Je kokosmelk heel handig kunt invriezen als je wat over hebt?
  • Je met het gestolde laagje kokosvet – bovenin het blik – als wokolie kunt gebruiken?
  • een (kokosmelk) blik oneindig recyclebaar is?
Kokosmelk over? Vries het in!

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.