Lisette Brouwers
Product Manager
13 april 2023

Rijstnoedels zijn, zoals de naam al verklapt, gemaakt van rijst. Ze bestaan uit twee hoofdingrediënten: rijstmeel en water. Ideaal als je glutenvrij eet, wil minderen met tarwe of gewoon van authentieke smaken houdt. Rijstnoedels zijn eigenlijk een Aziatische versie van de Italiaanse tagliatelle. Je hebt twee soorten rijstnoedels: brede en dunne. Zo worden dunne rijstnoedels ook Mihoen of Rijstvermicelli genoemd. De verschillende varianten zijn voor de verschillende gerechten. Ze worden veel gebruikt in curry’s, wokgerechten en bowls. Eén van de bekendste is de Thaise Pad Thai of de Vietnamese Pho.  

Over rijstnoedels

De rijst voor onze fairtrade rijstnoedels worden geoogst door onze boeren in AziëDe rijstnoedels worden gemaakt van langkorrelrijst, het voordeel is dat ze daardoor twee keer per jaar kunnen oogsten. De langkorrelrijst is stevig en slank met een verfijnde smaak, de perfecte rijst voor het maken van rijstnoedels. De noedels worden in Thailand verpakt, zodat de originele smaak bewaard blijft en de opbrengen veelal in Thailand blijven. 

Hoe moet je rijstnoedels klaarmaken?

Door deze stappen te volgen kan jij de échte Thaise rijstnoedels klaarmaken:  

Stap 1: Breng water aan de kook, in een pan of waterkoker.

Stap 2: Doe de noedelsnestjes in een lege pan of kom.  

Stap 3: Giet het kokende water bij de noedelsnestjes, ze moeten volledig ondergedompeld worden.

Stap 4: Voeg eventueel zout toe.

Stap 5: De noedels worden nu geweekt en de tijd is afhankelijk van de soort noedels. Hoe dikker de noedels, hoe langer ze moeten weken. De samenstelling van de noedels spelen hier ook een rol in. Zo moeten bruine rijstnoedels 2 minuten staan en witte rijstnoedels 3 minuten. Zie instructies hiervoor op de verpakking.   

Stap 6: Giet de noedels af en spoel ze met koud water. 

Hoeveel gram rijstnoedels heb je per persoon nodig?

Moet je rijstnoedels koken? Een misopvatting over rijstnoedels is dat je moet koken, maar je hoeft ze alleen te laten weken. Ze zijn binnen 2 á 3 minuten klaar, in een handomdraai dus! Maar hoeveel gram rijstnoedels per persoon heb je nodig? Wij raden aan om per persoon 45 gram rijstnoedels te gebruiken, dit is 1 nestje per persoon.  

Waar moet je opletten met rijstnoedels koken?

  • Kook de noedels niet, daarvan worden ze erg zacht.  
  • Laat de noedels niet te lang weken, daar worden ze zacht en papperig van.  
  • Week de noedels niet in koud water, maar kokend. Als je ze in lauw water weekt duurt het erg lang voordat de noedels het water opneemt. 

Wat zijn de voordelen van bruine rijstnoedels?

Fairtrade Original heeft twee soorten rijstnoedels, bruin en wit. Voor de smaak kiezen veel mensen voor witte rijstnoedels, maar de bruine hebben ook zo hun voordelen. Zo zijn bruine rijstnoedels een bron van vezels, meer dan witte rijstnoedels. Het is een gemakkelijke toegang tot een vezelrijk gerecht en het is binnen twee minuten klaar!  

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.