Tessa Stolwijk
Campaign & content manager
21 juli 2022

Jeej! We zijn uitgeroepen tot één van de 2022 Best For The World™ B Corps met onze positieve impact op community’s. Daar zijn we supertrots op! Al jaren bouwen we aan eerlijke handelsketens en investeren wij een groot deel van onze winst in projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Daarvoor hebben we nauw contact met de boeren met wie wij samenwerken en stellen we hun ontwikkelbehoeften centraal. Weet jij wat je met jouw aankoop van een kruidenpasta, een blik jackfruit, een pak koffie of één van onze andere 100 producten van Fairtrade Original bijdraagt? We nemen je in een vogelvlucht mee langs de wereld!

Best For The World 

First, things first. Wat houdt dat eigenlijk in ‘Best For The World’? De Best For The World-erkenning wordt beheerd door B Lab, het wereldwijde netwerk zonder winstoogmerk dat B Corps certificeert. B Corps zijn bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van positieve sociale en milieuprestaties, verantwoordingsplicht en transparantie. Vandaag de dag zijn er meer dan 5.000 B Corps in 80 landen.

Wij zijn trots om een B Corp te zijn en nu nóg trotser op onze erkenning als Best For The World™  B Corp™  in de categorie community. Dit betekent dat wij bij de top 5% B Corps met dezelfde bedrijfsgrootte (10-49 werknemers) wereldwijd horen. Onze meest recente projecten hebben onder andere voor dit podiumplekje gezorgd. En daar vertellen we je graag meer over.

OP WEG NAAR EEN LEEFBAAR INKOMEN VOOR BOEREN 

Als eerste Fairtrade organisatie ter wereld werken wij nauw samen met boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dit doen we sinds kort met een aangescherpte missie: boeren in staat stellen om een leefbaar inkomen te bereiken. Daarmee zetten we de volgende stap naar toekomstbestendige verandering voor de boeren. Nu denk je wellicht: wat is dat dan precies?

Wat is een leefbaar inkomen? 

Een leefbaar inkomen is simpel gezegd genoeg inkomen voor boeren om rond te komen én te bouwen aan hun toekomst. Het omvat een inkomen voor voedzaam eten, kleding, kinderen naar school te sturen, medische zorg, een dak boven het hoofd, plus ‘n beetje extra voor noodsituaties en om te sparen (voor pensioen), nadat de landbouwkosten volledig gedekt zijn. En dat is nodig… Helaas krijgen vandaag de dag boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te weinig geld voor hun producten, waardoor velen leven in armoede.

Even een voorbeeldje: hobby’s, voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld. Lekker sporten, gamen of het lezen van een goed boek. Voor hen is dit iets onbekends, daar is geen tijd voor. Hoe mooi zou het zijn als zij straks ook antwoord kunnen geven op de vraag: wat zijn je hobby’s?

Een noodzakelijke maar ingewikkelde route

De leefbaar inkomen referentieprijs (LIRP) wordt vastgesteld door Fairtrade International en wij en onze (koffie en kokos) boeren nemen actief deel aan de onderzoeken hiernaar. Fairtrade International ontwikkelde een methode om de prijs te berekenen die de boer in een bepaald land moet ontvangen om een leefbaar inkomen te kunnen verdienen. Voor koffie en cacao is dit nu in enkele landen vastgesteld. Stap-voor-stap wordt LIRP verder berekend en uitgerold over andere landen en productgroepen.

Er zijn een aantal factoren die het berekenen van LIRP uitdagend maken. Een belangrijke reden is dat boeren bedrijfsgerelateerde activiteiten zoals inkoop, opbrengst en verkoop niet bijhouden of ze beschikken (nog) niet over de vereiste middelen of kennis om bedrijfsresultaten te berekenen en te analyseren. Daarnaast verschilt de exacte leefbaar inkomen referentieprijs per land, omdat de kosten voor levensonderhoud anders zijn per land.

Optimistisch als we zijn, kijken we continu naar: wat kan al wel? Zo betalen we al onze koffieboeren, ook in landen waar LIRP nog niet officieel is vastgesteld, alvast een geschatte LIRP.

BOUWEN AAN COMMUNITY’S

Naast dat wij werken aan een leefbaar inkomen voor al onze boeren, blijven wij ook investeren in projecten die bijdragen aan de sociale omstandigheden, de kennis en de middelen van onze boeren en hun families. Op dit moment lopen er 73 ontwikkelingsactiviteiten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. We nemen een kijkje bij twee projecten om je een beter beeld te geven. Colombia en Thailand here we come!

Cacaoplantjes in Colombia voor diversifiëren van het inkomen

In Colombia investeren wij in een cacaoproject met als doel het inkomen van 30 koffieboeren te verbeteren. Deze boeren hebben namelijk te maken met grote uitdagingen bij de koffieproductie door klimaatverandering. Zij gaan nu, naast de koffie, ook cacao planten om hun inkomen te diversifiëren. In dit project ontvangen ze jonge cacaoplantjes, training en is er een productieruimte voor de verwerking van de cacao gebouwd. Dit is nodig want de koffieboeren hebben maar één keer per jaar koffieoogst waarin ze slechts een korte periode van het jaar een inkomen ontvangen. Ontzettend onzeker dus, want wat als er iets misgaat met de oogst? Door cacao toe te voegen aan hun gewas, kunnen zij heel het jaar door producten verkopen.

Een betere onderhandelingspositie voor Thaise boeren door kassen en trainingen

Al meer dan 10 jaar werken nauw we samen met boeren in Thailand – die de kruiden leveren voor onze Thaise Curry’s – en zoeken we continu naar verbeteringen. Zij werken hard aan zelforganisatie en duurzame productie. Het doel? Hun positie in de handelsketen versterken! Een onderdeel om dit doel te bereiken is de bouw van kassen (in 2020) waar chilipepers en andere gewassen geteeld worden. De kassen beschermen de gewassen tegen insecten en tegen hevige regenval. Zo hebben deze boeren gegarandeerd een tweede oogst en dus het hele jaar inkomsten.

Wij hebben hieraan bijgedragen door een geldinzamelingsactie op te zetten met COOP. Aanvullend hebben wij een renteloze lening aangeboden voor het resterende bedrag, die dit jaar door de betrokken boeren wordt afbetaald. Maar kassen neerzetten is slechts een deel van de interventies. Wij investeren intensief om de boeren in hun ontwikkeling te begeleiden met diverse trainingen via lokale Fairtrade Original adviseurs. Denk bijvoorbeeld aan een programma voor biologische teelt van kruiden en groenten, zodat boeren een betere prijs ontvangen voor hun producten.

Bovenstaande projecten zetten wij zelf op náást de projecten die voortkomen uit de Fairtrade Premie. Benieuwd hoe dat precies zit met projecten uit de Fairtrade premie? Daar zoomen we binnenkort op in. Stay tuned!

Nog even een mooi feit om mee af te sluiten: doordat onze currry’s de best verkochte Thaise curry’s zijn in de Nederlandse supermarkt, konden wij op zoek naar nog meer boeren om aan te sluiten in de Fairtrade Original handelsketen. Dat betekent dat meer boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten en ondersteuning middels projecten. Met elke curry die jij kookt maak jij dit mogelijk!

SAMEN OP WEG NAAR NOG BETER?

Elke dag willen we het een beetje beter doen en nóg meer boeren in staat stellen een leefbaar inkomen te kunnen verdienen. Tegelijkertijd willen we ons podiumplekje als Best For The World maar al te graag delen. Dat we niet gedreven worden door geld, maar door idealen maakt ons uniek. Daarom gaan we graag in gesprek met andere foodmerken en nodigen wij hen uit om ook de weg in te slaan naar een leefbaar inkomen voor boeren. Want samen kunnen we pas echt grote stappen zetten!

Deel dit verhaal:


Door:
Tessa Stolwijk
Campaign & content manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.