Khun Orachan bij een van de kassen
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
15 december 2020

De actie van Coop voor eerlijke handel maakt ‘t verschil bij kruidenboeren in Sisaket, Thailand

Dit najaar sloegen Fairtrade Original en Coop voor het tweede jaar op rij de handen ineen tijdens de Fairtrade Week. Er werd opnieuw een actie opgezet om meer aandacht te vragen voor eerlijke handel en consumenten te stimuleren vaker Fairtrade producten te kopen.  

Coop-klanten kregen tijdens de Fairtrade Week 25% korting op het gehele Fairtrade assortiment. Daarnaast werd per verkocht Fairtrade product tien eurocent gedoneerd aan de boerengroep in Sisaket, in het noordoosten van Thailand, die de ingrediënten verbouwt voor de Thaise kruidenpasta’s van Fairtrade Original. In totaal werd een bedrag van 20.000 euro opgehaald, ruim 2.000 euro meer dan het streefgedrag. Dit betekende dat alle vooropgestelde plannen uitgevoerd konden worden en zijn er onlangs tien nieuwe kassen gerealiseerd.

Samen bouwen aan een sterkere handelsketen

De bouw van de tien nieuwe kassen is onlangs afgerond. Door de pepers en andere ingrediënten te verbouwen in de kassen, zijn ze beschermd tegen insecten en de hevige regenval die in de wintermaanden vaker voorkomt. Zo hebben de boeren gegarandeerd een tweede oogst. Dit stelt ze in staat om verder te groeien, hun productie-afzet te vergroten en zo de coöperatie te versterken.

Door het succes van de actie is het daarnaast mogelijk de centrale opslagruimte voor de boeren uit te breiden en worden de bufferzones rondom hun boerderijen versterkt. Deze bufferzones beschermen de gewassen tegen invloeden van omliggende boerderijen en insecten met groen gaas en het aanplanten van olifantsgras in de randen. Ook worden de boeren ondersteund met extra Fairtrade trainingen en krijgen de boeren een subsidie op biologische mest.

Duurzame positieve impact

René Bakker, Algemeen Directeur bij Fairtrade Original: “De smaak van onze curry’s begint bij de verse ingrediënten die verbouwd worden door deze boerengroep in het noordoosten van Thailand. Met de actie in samenwerking met Coop ondersteunen we onze mensen in de landen van oorsprong bij het versterken van hun coöperatie. Zo bouwen zij aan een duurzame toekomst voor hun bedrijf en families en genieten steeds meer mensen hier van de originele smaak van Thailand.

Gerard Koning, Commercieel Directeur bij Coop: “Samen maak je ’t verschil. Dat maakt deze actie opnieuw duidelijk. Door de krachten te bundelen met onze partner Fairtrade Original én met onze klanten, steunen we kruidenboeren in Thailand. Het mooie van deze samenwerking is dat het leidt tot hele zichtbare en concrete resultaten. Wij zijn trots om beelden van de tien kassen te zien. De collega-coöperaties in Thailand ontwikkelen door. En hier in Nederland blijven we genieten we van hun producten: Thaise Fairtrade curry die niet alleen lekker smaakt, maar ook goed voelt.” 

Deel dit verhaal:


Door:
Larissa Bergshoeff
Pr- & communicatiespecialist
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.