De smaak van Mexico
Annemarie Govaerts
Product Manager
09 januari 2020

Update augustus 2021

Helaas hebben we moeten besluiten om afscheid te nemen van onze Mexicaanse kruidenpasta’s. Naast kwaliteitsproblemen met ingrediënten in drie kruidenpasta’s eerder dit jaar, bleven de verkopen ondanks alle inspanningen achter op de verwachtingen. Op deze manier kunnen we te weinig impact maken bij de oorsprong, wat ons tot deze beslissing heeft gebracht.

Samen bouwen aan een nieuwe handelsketen

Taco’s, enchilada’s en picadillo; we hebben allemaal vast wel eens gehoord van deze originele Mexicaanse gerechten. Toch worden ze door de Nederlandse thuiskok nog niet vaak gemaakt terwijl Mexicaans streetfood in authentieke taqueria’s en restaurants toch steeds vaker oppopt. Hoogste tijd om eens in deze keuken te duiken!

Terug naar de origine

We gaan hiervoor terug naar de origine van deze keuken: Mexico! Het doel is om de ingrediënten daar te verbouwen en lokaal te verpakken, zodat we de originele smaak bewaren tot in jouw keuken. Voordat wij een nieuwe handelsketens ontwikkelen kijken wij naar relevantie van nieuwe wereldkeukens in de markt en relevantie in de regio. Dit doen we zodat we zeker weten dat er vraag is in Nederland (en breder) naar onze nieuwe producten én we ook daadwerkelijk een markt kunnen creëren voor de verwerkers en boerengroepen in de landen waar we werken. Het ontwikkelen van een nieuwe keten heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde.

Dagelijkse kost in Mexico: verse zachte tortilla's gemaakt van blauwe mais.

De start van een nieuwe Original Chain

Het ontwikkelen van een nieuwe keten begint bij het opbouwen van een netwerk. Samen met consultant Vincent zijn we op onderzoek gegaan naar boerengroepen en verwerkers om mee samen te werken. De zoekcriteria verschillen nogal van elkaar;

Verwerker

Bij de verwerkers – een lokale fabriek die verse ingrediënten kan verwerken en verpakken tot eindproduct – kijken we of ze het type product reeds maken zoals kruidenpasta’s en salsa’s, of ze daarvoor de juiste machines hebben, of ze ervaring hebben in export naar Europa en of ze kunnen voldoen aan de Europese regelgeving omtrent voedselveiligheid en kwaliteit.

Boerengroep

In het geval van de boerengroep zoeken we naar kleinschalige boeren, die al samenwerken in een coöperatie of graag tot coöperatie gevormd willen worden, die de voor onze producten benodigde ingrediënten jaarrond kunnen verbouwen (denk aan chili’s, verse kruiden, tomaat) en waar wij door onze samenwerking impact kunnen maken.

Met de rugzak op pad

Zo begon de zoektocht van Development Manager Lotje in juli 2018. Samen met consultant Vincent maakte ze een reis van twee weken en bezochten ze maar liefst 8 verschillende Mexicaanse staten, van kleine dorpjes alleen bereikbaar per bus, boot en een wandeltocht tot fabrieken in de stad Monterrey. Na een tweede reis begin dit jaar is de keuze gevallen om samen te werken met een verwerker in Monterrey en een boerengroep in Huasca de Ocampo.

De boerengroep boert biologisch en gebruikt dus geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Dat levert mooie groene velden vol gezonde gewassen en vruchtbare bodem op!

Het vormen van een coöperatie

De boerengroep uit Huasca de Ocampo bestaat momenteel uit 12 kleinschalige boeren en gaat de ingrediënten leveren voor onze producten. Maar voor het zover is zal er nog een hoop moeten gebeuren. Allereerst worden de producenten nu getraind en gevormd als coöperatie. Daarna zullen de Fairtrade trainingen beginnen en worden ze ondersteund door een technische consultant die hen helpt in de professionalisering van hun boerderijen, biologisch boeren en het planmatig produceren van kwalitatieve producten. Daarnaast zijn we bezig met het zoeken van funding om een (koel)opslag- en distributiecentrum te bouwen. Hier kunnen de producten van de verschillende boeren binnenkomen, opgeslagen en vervoerd worden. Deze ruimte zal tevens gebruikt worden voor vergaderingen van de coöperatie en zorgt ervoor dat de groep kan uitbreiden in capaciteit en makkelijker meerdere klanten kan bedienen.

Op naar 2020!

Samen met onze ketenpartners in Mexico staan we aan het begin van deze nieuwe samenwerking. We zijn volop bezig met de ontwikkeling van de recepturen met vertrouwde elementen, maar ook spannende smaken en nieuwe combinaties. Toekomstplannen zijn gemaakt en we zijn samen aan de slag gegaan om deze doelen te bereiken. Hasta pronto!

Samen bouwen we aan een nieuwe handelsketen... caramba!

Deel dit verhaal:


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.