De wereld is vol kansen als je de keukendeur uitloopt

Zelfstandige koffieboerin

Op het houten aanrecht staan twee emaillen mokken. De wand erachter is van leem en de inrichting is spaarzaam. Het vroege ochtendlicht schijnt door het kleine raam op een kastje met wat servies. Hier staat geen koelkast, magnetron of vaatwasser. Het afwaswater verdwijnt simpelweg door een gat in de muur. Maar de koffie is lekkerder dan in de hipste koffietent. Zelf geplukt, zelf gedroogd en op het eenvoudige fornuis zelf gebrand. Ergens is het ironisch dat we haar hier ontmoeten, want de wereld van Yeltsin is zoveel groter dan haar keuken.

Yeltsin in het kort

  • Woonplaats: Jalapa
  • Geboren: 1989
  • Familie: getrouwd en heeft 1 zoon van 2 jaar
  • Werk: imker, koffieboerin en president van de koffie coöperatie

Jong, vrouw én president van de coöperatie

Yeltsin studeerde met een beurs voor landbouwkundig ingenieur en is er trots op dat ze haar eigen geld verdient. “Ik ben imker, verkoop koffie en ben gekozen tot president van onze coöperatie”, zegt ze zelfbewust. “Bij de koffie ligt mijn hart. Als ik in de oogsttijd kijk naar de struiken vol rode bessen voel ik trots. Want ik weet precies wat er allemaal nodig is om koffie van zulke goede kwaliteit de krijgen. Klimaatveranderingen en de prijzenschommelingen op de beurs maken het niet makkelijker. Het zou goed zijn als mensen bij jullie dáár meer over zouden weten.”

Yeltsin en Fairtrade Original

Als president van de coöperatie wil ze de kwaliteit van de koffie steeds hoger maken. “Hoe beter de koffie, hoe meer hij oplevert. Zo simpel is het”, zegt ze. “Daarom bieden we onze leden workshops aan met de nieuwste kennis.” Verder zet Yeltsin zich in om steeds meer vrouwen bij het werk te betrekken. “Vrouwen moeten minder afhankelijk worden van hun man en hebben het recht om mee te beslissen”, zegt ze resoluut. Hiervoor doet ze een project samen met Fairtrade Original. “Of ik zelf daarbij een goed voorbeeld ben? Ik denk het wel”, zegt Yeltsin met een vrolijke lach.

Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.