Als vrouw moet je voor jezelf kunnen zorgen

Koffieboerin en onafhankelijke vrouw

Het is nog donker, maar het ruikt in de keuken al naar  gebakken maïsmeel. “Goed voor je koffieplanten zorgen, is goed voor de mensen die voor je werken zorgen”, zegt Toñita. En dus staat ze om 3 uur ’s ochtends op om tortilla’s te bakken voor haar plukkers. Als kind droomde ze  er al van om koffieboer te worden. “Ik ben onder een koffieplant geboren”, zegt ze zelf. En dat die droom voor haar als vrouw werkelijkheid is geworden, is een grootse prestatie!

Toñita in het kort

  • Woonplaats: San Juan del Rio Coco in Nicaragua
  • Geboren: 1970
  • Familie: 5 kinderen (2 meisjes en 3 jongens)
  • Werk: koffieboerin en woordvoerster van de koffiecoöperatie.

Een geboren leider

Toñita is ook woordvoerder van de coöperatie. “Ik ben een leider”, stelt Toñita zonder valse bescheidenheid. “Omdat ik het belang van de gemeenschap voorop zet en omdat ik zelf heb bewezen dat je door hard te werken en in jezelf te geloven veel kan bereiken. Ik heb als alleenstaande vrouw toch maar mooi een goedlopende koffieplantage opgezet en 5 kinderen grootgebracht.”  Ook Fairtrade Original zet de gemeenschap voorop. Door een deel van de extra opbrengsten te investeren in die gemeenschap. Zo gaat iedereen vooruit.

Toñita & Fairtrade Original

Met een zelfbewust lachje zet Toñita twee ijzeren mokken van haar eigen koffie voor ons neer. We proeven meteen: deze trotse vrouw weet alles van koffie. Hoe je de bessen moet laten groeien, hoe je de plukkers motiveert om zo goed mogelijk hun werk te doen en hoe je de bonen gereed maakt om te worden gebrand. Haar samenwerking met Fairtrade Original zorgt ervoor dat je deze kennis en liefde voor koffie zelf kan proeven.

Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.