sambal
Lisette Brouwers
Product Manager
27 oktober 2014

In Thailand mocht ik onze eerste potjes sambal in ontvangst te nemen. Een bijzonder moment, want dit is een wereldprimeur: ’s werelds allereerste Fairtrade sambal.

Aan dit bijzondere setje van Sambal Oelek en Sambal Badjak hebben we ruim een jaar gewerkt, samen met onze leverancier KRS Spicy Food in Thailand. Het begon met het idee om onze Aziatische kooklijn aan te vullen met iets echt pittigs. De keuze voor sambal was snel gemaakt.

In Azië eet men eigenlijk altijd pittig, bij het ontbijt al. De hete sensatie heeft een verkoelende werking op het lichaam, geen overbodige luxe in de vochtige warmte daar. Bovendien hebben de hete specerijen een conserverende werking op het voedsel zelf.

Nam Phrik

In Thailand is sambal een eenvoudig mengsel van olie en ringetjes rode peper. Nam Phrik heet het daar (klinkt als: Nam Prik). Nam Phrik is behoorlijk pittig, wellicht een beetje té voor de Nederlandse tong. Zeker omdat je het niet verwacht, de hete etherische oliën uit de pepertjes zijn helemaal in de olie getrokken. Dan gebruik je al snel teveel. Door de pepertjes fijn te malen en te vermengen met een beetje zuur en zout, krijg je de typische Sambal Oelek variant die we in Nederland gewend zijn. Gewoon heet! Ik heb ‘m daarom drie pepertjes meegegeven op de voorkant van het etiket.

Daarnaast waren we op zoek naar een meer geurige sambal. Het werd de Badjak: rode chilies met gebakken sjalotjes en knoflook, een tikje gember en de heerlijke smaak en geur van citroengras. Hij is pikant, maar goed te doen, ook op een toastje of een boterham met kaas. De scherpte staat aangeduid met twee pepertjes.

Youtube video

Allereerste fairtrade sambal

De pepertjes, sjalotjes, knoflook, gember en het citroengras komen van het land van de boeren van de Sisaket Fairtrade Farmer Group. Dankzij hun rechtstreekse lijn met KRS Spicy Food hebben de boeren een goed afzetkanaal en is de fabriek verzekerd van kwalitatief hoogstaande, fairtrade gecertificeerde ingrediënten. Dit maakt onze Sambal Oelek en Badjak tot een primeur van wereldformaat.

Lees hier meer over onze Sambal Oelek en Badjak en kijk hoe ze bij de eerste proevers in de smaak vallen! Ze zijn verkrijgbaar bij PLUS, Jumbo en in Wereldwinkels.

Deel dit verhaal:


Door:
Lisette Brouwers
Product Manager
Samen werken aan een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.