Veertig jaar eerlijke koffie
Annemarie Govaerts
Product Manager
02 mei 2013

In 1973 kocht Fairtrade Original voor het eerst rechtstreeks koffie in van coöperaties van kleine koffieboeren in Guatemala en bracht die op de markt. Een wereldwijde primeur én een revolutie in de koffiewereld: kleine boeren kregen zo toegang tot de exportmarkt, betere handelsvoorwaarden en meer zeggenschap over de verkoop van hun product.

Zoek je favoriete koffie

Dit jubileum grijpen we aan voor vernieuwing van ons koffie-assortiment en de verpakkingen. Met de nieuwe lijn koffie willen we de liefhebber voluit laten genieten, een rijk gevoel geven. Dat doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de consument uit te nodigen om onze koffie al te ruiken zodra men de verpakking in handen heeft. En door meer te vertellen over het product. Over de smaak, de geur en hoe de verschillende varianten koffies van elkaar verschillen. Zodat de koffie meer gaat leven. En je op zoek kan gaan naar je favoriete kracht – van zacht tot dark roast. De basislijn van Fairtrade Original is inmiddels in de nieuwe verpakking beschikbaar. Deze zomer volgen de nieuwe lijn Koffie voor Fijnproevers en een vernieuwd assortiment bonen.

Coöperaties van kleine boeren: samen sterk

Ook gingen we naar aanleiding van het jubileumjaar op bezoek bij de coöperaties waar de eerste fairtrade koffie vandaan kwam. We blikten met de koffieboeren en boerinnen terug op het ontstaan van eerlijke koffie en de ontwikkelingen sindsdien en keken met hen naar de toekomst. We spraken met verschillende generaties. Zij gaven allemaal aan vertrouwen te hebben in koffie als middel van bestaan en zien ook voor hun kinderen toekomst in deze sector. Zij voelen zich in hun bestaan gesteund door hun coöperatie, die dankzij de fairtrade ontwikkelingspremie trainingen verzorgt waardoor zowel de opbrengst als de kwaliteit van de koffie in de afgelopen jaren serieus zijn toegenomen.

Deel dit verhaal:


Door:
Annemarie Govaerts
Product Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.