rijstnoedels
Martin Boon
Development Manager
08 maart 2016

Bij een Aziatische maaltijd mogen rijstnoedels niet ontbreken. Dus ging ik in Thailand op zoek naar contacten die voor ons ter plekke fairtrade rijstnoedels konden maken.

‘Voor de ontwikkeling en productie van rijstnoedels begon ik bij nul: de hele keten moest vanaf het begin tot eind worden opgezet.

Niet zó maar rijst

Om te beginnen kon ik niet aankomen met een willekeurige rijst. Om noedels te maken heb je de chainat rijstvariant nodig. Deze long grain rijst bevat een hoger percentage enzymen, voor de juiste consistentie van de noedels. En het moest natuurlijk fairtrade rijst zijn.
Gelukkig kon ik terecht bij een oude bekende: de coöperatie NamOm. Een 30-tal leden van deze fairtrade gecertificeerde groep ging in op ons verzoek om chainat te planten. Wij zijn daarvan nu de eerste internationale afnemer.

Paddy en premie

De volgende stap was om een rijstmolen te vinden die de paddy – zo heet ongepelde rijst als ie van het veld komt – vier maanden laat rijpen en slijpt. En ik vond een fabriek die in Thailand volgens onze specificaties de noedels kan produceren. De export wordt verzorgd door KRS Spicy Foods, de producent die veel van onze Thaise smaakmakers maakt. Zowel de noedelfabriek als KRS Spicy Foods overwegen om de fairtrade noedels ook in hun eigen assortiment op te nemen. Hierdoor ontstaat er een grotere markt voor de boeren en neemt hun fairtrade ontwikkelingspremie toe.

Zet jij de laatste stap?

Sinds deze week staan de eerste pakken op het schap bij Deen, Jumbo, de Wereldwinkel en Waar. Binnenkort volgen meer winkels. En ik hoop dat jij, samen met heel veel mensen, onze nieuwe noedels wil proeven. Dat is de laatste stap die de keten rond maakt. En het is echt een fluitje van een cent: water koken, de noedels 2 à 3 minuten laten wellen en klaar. We geven je er wat recepten bij, natuurlijk met onze (wok)sauzen, sambal en kruidenpasta’s. Samen goed voor een heerlijk Aziatisch maal. Eet smakelijk!’

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.