Ellie Tap
Communicatie Adviseur
22 augustus 2014

De opkomst was groot: 250 deelnemers bezochten deze zomer het fairtrade seminar in Bangkok. Daar vertelde onze eigen Martin Boon wat de verkoop van Fair Trade Original producten in Nederland oplevert voor de fairtrade boeren in Thailand.

Martin liet ook zien hoe de boeren steeds meer verschillende groenten en kruiden verbouwen waar ze de fairtrade ontwikkelingspremie voor ontvangen. Sjalotjes en citroengras bijvoorbeeld. En Thaise gember, bij ons beter bekend als laos en een karakteristiek ingrediënt voor onze curry kruidenpasta’s. Op de foto zijn deze knollen te zien bij de eerste aanplant.

Groei in aantal fairtrade boeren

De presentatie van Martin werd aangevuld door Khun Orachan, boerin van de Sisaket Fairtrade Farmers, en Khun Nok, exportmanager van KRS Spicy Food, het bedrijf dat de ingrediënten voor ons verwerkt tot (wok)sauzen en curry kruidenpasta’s. Centraal in hun verhaal stond het belang van een goede samenwerking tussen alle schakels in de productieketen. Nu die samenwerking gesmeerd loopt en leidt tot uitbreiding van het assortiment, kon onlangs het aantal bij Sisaket aangesloten boeren worden verdubbeld.

De sfeer in de zaal, gevuld met voornamelijk boeren en exporteurs, was enthousiast.

Hoe werkt fairtrade?

De sfeer in de zaal, gevuld met voornamelijk boeren en exporteurs, was enthousiast. Na de pauze kwamen de vragen. Bijvoorbeeld van een producente, die wel voelde voor fairtrade. Maar hoe gaat dat dan, zo’n proces? Toevallig maakt zij een product waar Fair Trade Original naar op zoek is in fairtrade variant: het contact is meteen gelegd en drie dagen later al zat Martin om de tafel met deze potentiële fairtrade leverancier. Zo werkt dat dus.

Promotie

Het seminar werd georganiseerd door het Department of International Trade Promotion (DITP), onderdeel van het Ministerie van Handel in Bangkok. Voor fairtrade boeren en exporteurs is DITP een steun in de rug. Het departement helpt hen een bredere afzetmarkt te ontwikkelen, onder meer door hen te betrekken bij handelsmissies en internationale foodbeurzen. Fair Trade Original werkt al enige jaren samen met DITP, ter promotie van Thaise fairtrade producten op de Nederlandse markt. Rondom de Fairtrade Week in oktober staan er opnieuw volop culinaire promotieactiviteiten op stapel. We houden je op de hoogte!

Deel dit verhaal:


Door:
Ellie Tap
Communicatie Adviseur
Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.