rooibos
Martin Boon
Development Manager
15 januari 2014

Ook op de Zuid-Afrikaanse boerderij van de Driefontein Small Farmers Co-op is de rooibosoogst begonnen. Dat levert geurige thee op én maakt nieuwe krachten los in de gemeenschap.

Fair Trade Original heeft verschillende Rooibos producten in het assortiment, waaronder de kruidenthee Warming: een hartverwarmende combinatie van onder andere rooibos en gember. Als je hier in de winkel een pakje fairtrade Warming koopt, draag je bij aan de ontwikkelingspremie voor de theeboeren van de Driefontein Small Farmers Co-op.   Daarmee is er een hele directe relatie tussen jou als theedrinker en de producenten die op dit moment aan het oogsten zijn.

Gemeenschapsgebouw

Eind 2013 ging ik naar Zuid-Afrika en ontmoette het comité dat de ontwikkelingspremie van Driefontein beheert. Ik werd ontvangen in het gloednieuwe gemeenschapsgebouw dat ze hebben laten bouwen. Naast de centrale hal (voor bruiloften en partijen), is er een vergaderruimte, een grote keuken, een crèche en buiten een grote speelplaats waar ook gesport kan worden.

Droom wordt werkelijkheid

En ik sprak Jerry van der Westhuizen, de eerste jongere die met een beurs van de fairtrade premie studeert aan de University of the Western Cape. Hij zal dit jaar afstuderen om daarna als leraar aan de slag te gaan.

Een droom wordt hiermee werkelijkheid: dat hij vanuit de gemeenschap naar de universiteit kon, is voor iedereen belangrijk. Jerry is een zogeheten social mobilizer: hij maakt iets los in de lokale gemeenschap. Hij heeft laten zien dat studeren aan de universiteit kan, iets wat voorheen onmogelijk was. Dit heeft een grote symbolische waarde; momenteel zijn er meer jongeren die een studiebeurs aanvragen.

Jerry zegt er zelf over: ‘Ek neem aan dis geluk. My naam is Jerry van der Westhuizen. Ek is tans 21 jaar oud. Ek bly nog steeds by my ouers en jonger suster. Ons bly op n plaas genaamd Kookfontein, een kilometer se stap vanaf die hoof plaas Zeekoevlei.

My storie begin dus vroeg in die jaar 2010. Dieselfde jaar toe ek matriek was(Graad 12). Ek was een van die top 10 leerders. Ek het geen benul gehad hoe ek sou gaan studeer het nie, want my ouers kon dus nie Universiteit gelde bekostig nie. Een van my onderwysers het ons geneem na die University of the Western Cape waar ons aansoek gedoen het, omtrent jou individuele beroep. Ek wou nog altyd n veearts word maar kon dus nie, en my tweede opsie was Onderwys.

Ek slaag dus toe my matriek jaar met n vrystelling en word ook geaanvaar by die universitiet. Dis dieselfde jaar toe my ouers die Driefontein Small Farmers Co-Op gestig het, onder leiding van Fairtrade. My pa moedig my toe aan om aansoek te doen na fairtrade vir ondersteun met finansies. Die aansoek is toe goed gekeur en ek kon rustig fokus op my nuwe akademiese jaar.

Die jaar 2011 breek aan en ek is opad Kaapstad toe; vir my eerste keer. Ek studeer Onderwys dus van 2011 af. Dit is n vier jaar kursus. Vanjaar is my laaste jaar.’

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.