Lotje Kaak
Chain Development
28 oktober 2017

Onder het genot van haar heerlijke verse koffie – met een tikkeltje te veel suiker- vertelt Toñita me over haar leven als koffieboerin in Nicaragua. Ze speelt een belangrijke rol in het genderprogramma van haar coöperatie. We spreken af dat ik in januari terugkom om uitgebreider kennis te maken.

Koffiecoöperatie Prodecoop in Estelí, in het hoge noorden van Nicaragua is al jaren een van onze grootste leveranciers van koffiebonen. Onlangs richtte de coöperatie een kredietfonds op voor de vrouwelijke leden en de dochters en echtgenotes van de mannelijke leden. Uit het fonds kunnen zij krediet krijgen voor het kopen van een eigen stuk land. Dit land kunnen zij verbouwen zodat ze een inkomen kunnen verdienen. Daarnaast worden de vrouwen legaal eigenaar van het land. Dit betekent dat ze het land later ook weer aan hun kinderen kunnen doorgeven.

Alleenstaande moeder

Vanuit Fair Trade Original financieren wij de trainingen die de vrouwen volgen om aan het programma deel te nemen. Ze leren hoe ze in aanmerking kunnen komen voor het krediet, hoe ze het land moeten onderhouden en wat er komt kijken bij het verkrijgen van de officiële rechten. Nadat we op het kantoor van Prodecoop afspraken hebben gemaakt over onze bijdrage aan het project, reizen we door de groene bergen naar de vrouwen die aan het programma deelnemen. Anonia ‘Toñita’ Jose ontvangt ons hartelijk met koffie. Zij wordt door de leden, en haar community, gezien als een echte leider als het om gender gaat. Als alleenstaande moeder heeft Toñita een prachtig stuk land verzameld waar ze koffie verbouwt samen met haar vijf kinderen.

Beste methodes

Een deel van haar land reserveert Toñita voor onderzoek. De helft laat ze onaangetast, op de andere helft past ze haar beste methodes toe. Met resultaat: de struiken zitten vol besjes en de schaduwplanten torenen er rijkelijk bovenuit. Regelmatig worden andere leden van de coöperatie uitgenodigd voor een bezoek aan haar koffieveld en deelt ze haar technieken. Zo fungeert ze écht als een voorbeeld in de gemeenschap.

We spreken af dat ik in januari terugkom. Dan gaan we uitgebreid fotograferen en met andere vrouwen uit het programma in haar prachtige keuken koken. Ik verheug me er al op en hoop dan nog veel meer te horen over hun levens en hun nieuwe bestaan als zelfstandig koffieboerin.’

Deel dit verhaal:


Door:
Lotje Kaak
Chain Development
Heel eerlijk. Echt lekker.
Lees meer over ons.