Certificeringen Fairtrade original
Margot van Veldhuisen
Quality
15 maart 2022

Heb jij wel eens goed gekeken naar wat er allemaal op de verpakkingen van onze producten staat?  Waarschijnlijk is het keurmerk Fairtrade Nederland je dan al wel eens opgevallen. Daarnaast vind je soms ook nog andere logo’s op onze verpakkingen, bijvoorbeeld omdat het een biologisch product is of omdat het product gemaakt is van uitsluitend plantaardige ingrediënten en daarmee geschikt voor vegans.  

 

Altijd staan deze logo’s voor een bepaald keurmerk of certificaat dat het product heeft behaald. Maar wist je dat we als organisatie ook verschillende certificaten en keurmerken hebben? Bijvoorbeeld een certificaat dat staat voor het garanderen van onze hoge standaard in voedselveiligheid en kwaliteit. Wat dat precies betekent? Hieronder lees je alles over de verschillende certificaten die we als organisatie of die (specifieke) producten van ons mogen dragen!  

Fairtrade Nederland

Het Fairtrade-keurmerk ondersteunt waar Fairtrade Original voor staat: een leefbaar inkomen voor boeren waarvan ze kunnen leven en investeren in een duurzame toekomst.  Maar wat houdt een Fairtrade-keurmerk nu precies in? Wanneer je een product ziet met dit keurmerk dan weet je dat er rechtstreeks bij boerencoöperatie is ingekocht en dat zij een eerlijke prijs hebben ontvangen. De boerencoöperatie is een samenwerking van kleinere boeren.  Ex- en importeurs kunnen hierdoor direct inkopen bij de coöperatie. Fairtrade Nederland stelt hiervoor wel aantal handelsvoorwaarden zoals minimumprijs, Fairtrade premie en worden er eisen gesteld rondom sociale omstandigheden en milieu.  

Bouwen van ketens

Waar importeurs en exporteurs alleen inkopen bij coöperaties, bouwen wij zelf handelsketens en brengen we boeren samen om die coöperaties te vormen. Er zijn ook producten die wel onder ons Fairtrade Original merk worden verkocht, maar nog niet Fairtrade gecertificeerd zijn. Met deze producten is de keten nog in ontwikkeling. We willen de coöperatie alvast de mogelijkheid geven om hun ingrediënten tegen een eerlijke prijs te verkopen. Dit is onderdeel van het certificeringsproces. Zodra de keten gecertificeerd is, verschijnt het logo vanzelf op de verpakking.  Lees meer over onze Original Chain.   

Skal Biocontrole: Europees Biologisch keurmerk

Fairtrade Original is biologisch gecertificeerd door Skal Biocontrole. Wij hebben meerdere biologische producten in ons assortiment die voldoen aan de Europese wettelijke eisen voor biologische productie en handel.   

Eén van de zaken waar Skal naar kijkt is bijvoorbeeld het kwaliteitsplan. In het kwaliteitsplan komen onderwerpen aan bod zoals de procedures over scheiding, traceerbaarheid en klachtenregistratie. Daarnaast voert Skal twee keer per jaar een audit uit waarin bovenstaande procedures worden gecheckt. Dit is nog maar een kleine greep van alle eisen die gesteld worden vanuit de Europese en Nederlandse wetgeving. Met de certificering van Skal Biocontrole weet je zeker dat alles op orde is. Wil je weten of het product biologisch is volgens de officiële wetgeving en Skal certificering?  Je herkent het aan het Europees biologisch keurmerk.  

Vegan Keurmerk

Meerdere producten uit ons assortiment zijn vegan en dragen het keurmerk van de Vegan Society. Deze producten zijn volledig vrij van dierlijke ingrediënten en er worden geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling ervan. Ook zijn deze producten vrij van genetische gemodificeerde organismen.  De productie en ontwikkeling van producten met het vegan label is uiteraard volledig dierproefvrij.  

De Nederlandse Vereniging van Veganisme is vertegenwoordiger voor het internationaal erkende vegan keurmerk. Zij hebben zelfs een wiki met allemaal vegan producten, van vegan schoonmaakmiddelen tot aan stroopwafels.  

Welke Fairtrade Original-producten zijn vegan?

Alle producten uit ons wereldkeuken assortiment zijn vegan en te herkennen aan het keurmerk. We voeren het vegan keurmerk op producten die samengesteld zijn uit verschillende ingrediënten of die bijvoorbeeld geklaard zijn. Het keurmerk maakt dan direct duidelijk dat het product vegan is. 

Organisatie brede certificeringen

Naast keurmerken op de verpakkingen heeft Fairtrade Original ook een aantal certificeringen als organisatie. Deze certificeringen gaan dus verder dan de producten die wij maken. Het gaat bijvoorbeeld over bedrijfsvoering en voedselveiligheid. 

ISO 22000:2018

Een gecertificeerd voedselveiligheidssysteem, zoals ISO 22000:2018 mag niet ontbreken. Het certificaat ISO 22000:2018 is zelfs no brainer wanneer je werkt met levensmiddelen. Voedsel moet namelijk van hoge kwaliteit zijn en veilig om te eten. ISO22000:2018 gecertificeerd zijn betekent dat we werken volgens een Food Safety Management System (FSMS).  

Dit kwaliteitssysteem zorgt ervoor dat we de voedselveiligheid en kwaliteit kunnen waarborgen van al onze producten, waardoor jij met een gerust hart kunt genieten van onze curry’s, kokosmelk en andere producten. 

B Corp Certificaat

Fairtrade Original is sinds 2021 B Corp gecertificeerd. B Corps staan samen voor één gezamenlijk doel: het herdefiniëren van de economie met als doel deze inclusiever en duurzamer te maken. Om het B Corp certificaat te ontvangen, doorloop je een uitgebreide procedure waarbij niet alleen je producten onder de loep worden genomen, maar de gehele bedrijfsvoering. Behaal je voldoende punten tijdens het uitgebreide assessment? Dan mag je concluderen dat je als organisatie aan de hoogste normen van sociale en milieuprestaties voldoet!  

In Nederland zijn er al meer dan 200 organisaties die zichzelf B Corp mogen noemen waar wij dus één van zijn, maar ook Tony Chocolonely, Dopper, Rituals, Patagonia, Seepje en Rotterzwam. 

Meer weten? Ga naar de website van B Corp

 

Keurmerken en certificeringen helpen om transparantie en zekerheid te bieden aan jou als consument. Wij maken altijd gebruik van erkende keurmerken en certificeringen om kwaliteit te waarborgen. Mocht je graag meer informatie willen over welke officiële keurmerken en certificeringen er nog meer zijn, ga dan naar de website van Milieu Centraal.  

Deel dit verhaal:


Door:
Margot van Veldhuisen
Quality
Op weg naar een leefbaar inkomen voor boeren
Lees meer over ons.