Nieuwe inspiratie in Thailand
Wendy Koelemij
Key Account Manager
16 september 2014

‘Khun Orashan is de secretaris van haar coöperatie en haar situatie is vergelijkbaar met de mijne: halverwege de 30, een kindje van anderhalf en net als ik met een drukke baan en daarnaast extra taken in een bestuur. Ik werd geraakt door de vanzelfsprekendheid waarmee Orashan haar taken voor de gemeenschap uitvoert. In mijn westerse ogen zijn de omstandigheden voor haar niet altijd makkelijk’.

Al een tijdje wilde ik graag persoonlijk kennismaken met de leveranciers van onze producten uit Thailand. Om hen te kunnen vertellen over onze klanten hier, en om onze afnemers uit eigen hand te kunnen vertellen hoe het er op een fairtrade bedrijf aan toe gaat. En nu was het zover: begin september 2014 reisde ik 10 dagen mee met onze Development Manager.

Fair Trade Original begint vaak te werken met een groep boeren wiens producten nog niet Fairtrade gecertificeerd zijn. Voor boeren die soms al decennia lang naar eigen inzicht hun land bewerken, is het voordeel en het nut van de strenge criteria die Europese voedseleisen én het Fairtrade keurmerk met zich meebrengen moeilijk te overzien. Ze moeten eerst de inspanning leveren, alvorens ze de vruchten kunnen plukken. Het succes van het slagen van een boerengroep hangt heel vaak af van de inzet van een aantal sterke en gedreven personen.

Grote familie

Bij de Sisaket Fairtrade Farmer Group – de coöperatie van kruidenboeren waar de ingrediënten voor onze curry’s, wok- en tafelsauzen vandaan komen – sprak ik uitgebreid met Khun Orashan, een voortrekker binnen de groep. De dagen van Orashan beginnen om 5 uur en zijn doorspekt met afwisselend zorgtaken (er wordt 3 x per dag vers gekookt), managementtaken en werk op het land. Haar familie is veel groter dan hier in Nederland: opa, oma, broer, zus, partner en kind wonen allemaal in hetzelfde huis. Ook de gemeenschap heeft een belangrijke taak in het opvoeden van het kindje; tijdens ons gesprek is Orashan’s dochter in geen velden of wegen te bekennen en blijkbaar is dat normaal. De buren wonen dicht in de buurt en iedereen houdt een oogje in het zeil.

Dit levert mij eindeloos veel nieuwe inspiratie op voor de verkoop van onze producten. Trouwens, lekker gegeten ook, in Thailand. Als je wilt proeven, doe het dan met onze producten!'

Werk en inkomen

Daarnaast vond ik ook de terugkoppeling van Orashan over haar werk voor de Fairtrade Farmer Group erg mooi. Ze is heel blij een bijdrage te kunnen leveren voor de gemeenschap en haar grootste wens is dat iedereen in de toekomst werk en inkomen heeft. Voor haar dochter hoopt ze op goed onderwijs, waarbij ze het heel fijn zou vinden als haar dochter Engels of andere talen leert spreken.

Als ik haar verhaal goed tot me door laat dringen, ben ik opnieuw oprecht blij dat ik werk voor een organisatie die een bijdrage levert aan het verwezenlijken van de droom van mensen als Orashan. En mensen zoals zij laten mij op hun beurt zien, dat er in minder rijke omstandigheden altijd mensen zijn die onbaatzuchtig handelen. Daarmee weten ze een groep naar een hoger plan te tillen en de kansen te benutten die bijvoorbeeld door een systeem als fairtrade gecreëerd worden.

Dit levert mij eindeloos veel nieuwe inspiratie op voor de verkoop van onze producten. Trouwens, lekker gegeten ook, in Thailand. Als je wilt proeven, doe het dan met onze producten!’

Deel dit verhaal:


Door:
Wendy Koelemij
Key Account Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.