Kruidenboerin met kruiden
Martin Boon
Development Manager
28 mei 2018

Op 14 april is het Boeddhistisch Nieuwjaar in Sri Lanka dat gebruikelijk groots gevierd wordt binnen de families. Fabrieken gaan een week dicht en de medewerkers gaan terug naar hun ‘hometown’. De vakantiesfeer is vergelijkbaar met die bij ons in de week van Kerstmis en Oud&Nieuw. Dit jaar viel Vesak, de belangrijkste volle maan in het jaar, 2 weken later. Tijdens Vesak wordt de geboorte van Lord Boeddha wordt herdacht. Zoals alle volle maandagen is dit ook een vrije dag, net als de dag erna.

Samen met collega Lotje bracht ik Vesak dit jaar door bij de kruidenboeren die ingrediënten leveren voor de Korma en Tandoori kruidenpasta’s. Deze Indiase kruidenpasta’s winnen ook in de grotere steden van Sri Lanka aan populariteit. De kruidenfabriek van MA’s Tropical Foods in Dambulla, in het midden van het Noordelijk deel van het eiland, produceert een breed scala aan kruidenpasta’s. Kruiden als zwarte peper, nootmuskaat en kaneel zijn afkomstig van Fairtrade kruidenboeren die onder dezelfde koepel met verschillende kokosboeren onder de naam SAFENet verenigd zijn.

Vanuit het gezamenlijke ontwikkelingsplan dat Fairtrade Original met Jumbo supermarkten heeft is samen met de kruidenboeren besloten alle 35 boeren een zonnepaneel te overhandigen. Hiermee kunnen ze de stroomuitval opvangen en tevens besparen op hun energieverbruik. Zon genoeg namelijk in Sri Lanka!

Tijdens de Vesak is het traditie om de huizen te versieren met mooie lampionnen. Daarom hebben wij tijdens de demonstratie van de zonnepanelen ook een aantal Vesak lampionnen gebruikt. Na de overhandiging van de panelen, wensten we de boeren veel geluk en licht voor de Vesak, het nieuwe Boedistische jaar, hun families en productie van de kruiden. De marktvoorspellingen zijn gunstig, dus ook dat was een mooi lichtpunt op deze speciale dag voor de boeren.

Deel dit verhaal:


Door:
Martin Boon
Development Manager
Onze winst is een beter leven voor de mensen met wie we samenwerken
Lees meer over ons.